ziemniaki - 38421 przepisów (strona:502/2562)

Kurczak pieczony w ajwarze z lubczykiem 140

przygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak. 1 kg ćwiartek z kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem) Przyprawa do kurczaka 2 łyżki lubczyku 0,5 łyżeczki bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól morska z młynka Kilka ziemniaków Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy(...)dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy ziemniaki. Mięso smarujemy z wierzchu dokładnie ajwarem. Wszystko delikatnie solimy solą z młynka. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy w 200*C przez

VioletoweKucharzenie
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 178

Danie jest jeszcze lepsze z jajkami sadzonymi lub maślanką. P.S. Można je też przed podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku(...)sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż

Qlinarnie i Qlinarnie
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 253

używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne.  Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków 100 g kiełbasy chorizo 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka pomidorów pelati 3 jajka wiejskie 1 łyżka posiekanej natki(...)przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy chorizo, chwilę smażymy, a potem dodajemy ziemniaki. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety ziemniaczane z farszem z twarogu 154

bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być dylemat z czy je podać. Bo kotlety to zwykle w parze idą z ziemniakami. Ale ziemniaczane kotlety z ziemniakami? Nieee... Idealnie pasuje do nich lekka sałatka z pomidorów koktajlowych lekko skropionych oliwą. To wystarczy za cały obiad. Przypominamy też, że twaróg z łatwością zrobicie(...)być ono tłuste (3,2%) i pasteryzowane w niskiej temperaturze (czyli nie UHT). My tak robimy od lat i zawsze wychodzi idealny.       Potrzebujemy: 7 średniej wielkości ziemniaków 0,5 szklanki mąki 200 g twarogu 2 jajka sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie obieramy z łupin, studzimy

Marder&Marder Manufacture
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 167

Składniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć(...)osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące

W Mojej Kuchni Lubię
Krem pieczarkowy. 117

Składniki: 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 800 ml rosołu (przepis tutaj) 1 cebula estragon, pieprz, sól, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy - płuczemy i kroimy w plasterki a następnie szatkujemy na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Cebulę kroimy w kostkę. Kiedy już wszystkie składniki mamy pokrojone, cebulę podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki(...)smażymy aż nam trochę zmiękną - solimy i pieprzymy - jeszcze chwilkę podsmażamy i przerzucamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, dodajemy ziemniaki i gorący rosół - doprawiamy estragonem i czosnkiem. Gotujemy do momentu aż nam zmiękną ziemniaki, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Można od razu przelewać na talerze lub z powrotem do garnka jeśli zupa podawana będzie

Moje-pitraszenie
Zupa z soczewicą i porem. 85

łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto porowo-ziemniaczane 111

Składniki (na 2  porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), -   2 ziemniaki (ok. 140g), - przyprawy: sól pieprz, estragon, - szklanka ryżu na risotto (ok. 190g), -   około   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml). Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i ryż (smażymy(...)Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy ok. 10 min. 4. Do garnka ryżu dodajemy podgotowane ziemniaki i ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż ryż będzie miękki). 5. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Risotto jest bogate w: - potas (pochodzący z ziemniaków), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - witaminę C (pochodzącą z pora

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grochówka 99

Składniki (na 6 porcji) - 1 szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy(...)dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę. 4. Szklimy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowe hamburgery 131

Składniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - 2 pomidory suszone (ok. 40g), - 2 plastry pomidora (ok. 40g), - ¼ papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty (ok. 10g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól,  pieprz(...)kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami 148

porcje) na sałatkę: - 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g), - 1 pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz(...)słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z  cytryny, - szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Ziemniaki pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 50 min. 2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora,  rzodkiewki i ogórka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia (np.pączków, faworków) jest już rozgrzany. 699

Sposób 1  C hcąc sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia jest już wystarczająco rozgrzany, trzeba wrzucić do niego kawałek obranego, surowego ziemniaka. Jeżeli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, obok ziemniaka robią się bąbelki powietrza to znak , że tłuszcz jest już rozgrzany. Jeśli natomiast nie dzieje się nic, to znaczy, że tłuszcz jest jeszcze za zimny do smażenia(...)Sposób 2    G dy nie mamy pod ręką kawałka ziemniaka, możemy wrzucić do tłuszczu kawałek ( małą kuleczkę ) surowego ciasta drożdżowego lub kruchego. Jeśli zaraz po wrzuceniu ciasto zaczyna się smażyć, pojawiają się obok ciasta bąbelki, a ciasto wypływa na powierzchnię to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany. Jeśli po wrzuceniu ciasta nic się nie dzieje, a ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Kartoflane pączki 1120

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem.  Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)wanilią -16 g Duża szczypta soli 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki rumu Konfitura lub marmolada różana Olej do smażenia Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę. W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 270

sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku, porwijcie listki na mniejsze kawałki. Jeśli używacie jarmużu, wytnijcie z niego(...)Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy pokrojony drobno boczek lub pancettę. Gdy lekko się przyrumieni, wrzucamy cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek, ziemniaki i liście laurowe. Dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i smażymy całość około 8-10minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do garnka z przesmażonym soffritto i ziemniakami wlewamy

Karo in the Kitchen
TORTILLA Z KIEŁBASĄ 151

Dziś coś taniego ale bardzo Smacznego - Tortilla.Potrawa tania , łatwa do zrobienia świetna na ciepłą kolację. 6 średnich ziemniaków 2 duże Cebule olej 1 kiełbasa 6 jajek sól pieprz ***********************************  Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę oczyścić i drobnmo posiekać w piórka.Całość  przesmażyć przez ok.20 minut na oleju , aż ziemniaki zmiękną.Zdjąć z patelni i osączyć(...)czym na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do miski wbić JAJKA , dodać sól i pieprz,wymieszać trzepaczką.Dodać do jaj kiełbasę i ziemniaki z cebulą,wymieszać.Całość wylać znów na patronkę , zmniejszyć ogień i smażyć .Gdy JAJKA się zetną, tortillę obracany za pomocą talerza i dopiekamy z drugiej strony.Podajemy od razu z surówka lub sałatą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki