ziemniaki - 38421 przepisów (strona:495/2562)

Zupa gulaszowa z warzywami 179

Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną  kolorową,  warzywną  zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej(...)majeranek i zalać 2 L gorącej wody, zagotować. Dusić przez 40 minut.  Paprykę pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka

magiczna kuchnia Kasi
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 182

szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo(...)zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom oderwij główki (odłóż na później) , odłam zdrewniałe końce (pękną same w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców) i obierz szparagi obieraczką do warzyw. Pokrój na 2-2,5 cm kawałki. W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa paprykowa z pulpecikami 134

Składniki : 2 papryki czerwonej i 2 żółte puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 5 pieczarek masło klarowane do smażenia około 2 łyżek mąki sól, pieprz czarny mielony, maggi, ostra papryka mielona majeranek czosnek, ziele angielskie natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić w paski, pieczarki również - udusić na maśle ( pod przykryciem) ,dodać(...)pomidory z puszki i ziele angielskie Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w około 3/4 l wody ( oddzielnie), gdy będą prawie miękkie, wkładać do nich pulpeciki, posolić, dodać pieprzu do smaku, przeciśnięty czosnek- gotować ok. 5 min Do ziemniaków z pulpecikami dołożyć uduszone warzywa i dolać jeszcze ewentualnie tyle gorącej wody ile zupy będziemy potrzebować ( u mnie było około

Proste Potrawy
Kartacze 114

Składniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli. Ciasto(...)powinno być zwarte (moje się kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe

Gaździnka warzy
Pieczone skrzydełka. 189

Masz ochotę  na grilowane skrzydełka, a pogoda za oknem nie rozpieszcza? Nie pozostaje nic innego jak upiec je w piekarniku.  SKŁADNIKI: 8 szt skrzydełek  5 średnich ziemniaków Przyprawa do kurczaka Zioła prowansalskie Majeranek 4 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE:  Umyte skrzydełka dopraw przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki.  Na blaszkę(...)papier do pieczenia. Skrzydełka ułóż na blaszkę oraz ziemniaki.  Posyp ziemniaki majerankiem.  Czosnek obierz i daj na blaszkę. Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Po pół godziny obróć skrzydełka na drugą stronę. Piecz jeszcze przez 30 minut.   Zmniejsz temperaturę na 110 stopni i włącz termoobieg  na 3 minuty.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Zupa szczawiowa 117

Składniki kości wieprzowe 400 g świeżego szczawiu 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego 2 młode marchewki 1 mały korzeń pietruszki pół małego selera 3 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków 4 łyżki masła 150 ml śmietany łyżka mąki sól pieprz cukier koperek   Przygotowanie   Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki(...)grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami

R'n'G Kitchen
Pyzy z mięsem 153

Wspaniałe uwielbiam je. Taki obiad zadowoli wszystkich i jest bardzo syty. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące ziemniaki przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę, sól, jajko. Wymieszać i zagnieść na gładką masę. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, czas 10 sek, obroty 5 – dodać mąkę

Kuchnia Pokoleń
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 185

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych(...)szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku spora garść zielonego mrożonego groszku spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka masła 80-90 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej

Moja Delicja
Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld) 192

Najlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej do miseczki(...)zachowaj na później. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 120

Składniki: brokuł (10 dag) seler naciowy (1 łodyga) liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy(...)kroimy. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się posolonej wody. Gotujemy ok. 4 - 5 minut.  Prażymy pestki dyni. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków mieszamy. Dodajemy łyżeczkę oliwy i trochę soli. Ziemniaki wykładamy sałatki, aby zachować chrupiącą skórkę

Weganka gotuje
Rolada ziemniaczana 219

mnóstwo przepisów,  już sprawdzonych :)  Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy

Lawendowe Niebo
ZUPA Z PORA I IMBIRU 144

jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany(...)sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Barszcz wołyński 162

Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać

Trzeci talerz
zapiekanka ziemniaczana... 3149

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana(...)serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki ugotować na "al dente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię