ziemniaki - 38421 przepisów (strona:491/2562)

Zapiekanka śledziowo- ziemniaczana 192

Rzadko jem śledzika, bo jakoś nie przepadam za rybami w zalewach... :) Ale na taki jak dziś zrobiłam, miałam już dawno ochotę :) SKŁADNIKI: kilka płatów świeżego śledzia kilka ziemniaków śmietana duża cebula koperek sól, pieprz ser żółty ( ewentualnie) Śledzia umyć i oczyścić z ości. Pokroić w paseczki. Ziemniaki w mundurkach podgotować około 10-15 minut w osolonej wodzie.  Po ostygnięciu(...)pokroić w talarki grubości ok 0,5 cm. cebulkę zeszklić na masełku. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem.  Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można

MarciochaKucharzy
Mini pyzy ziemniaczane 116

obiadu z dodatkiem mięsa, ryby i surówek/sałatek, buraczków. Można je też później odsmażać na rumiano i podawać z ulubionym sosem lub cebulką ze skwarkami. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a drugą połowę utrzyj na drobnych oczkach na tarce, odstaw. Ugotowane ziemniaki odcedź(...)przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie ziemniaki, dodaj mąkę i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Formuj z ciasta ziemniaczanego małe kulki, wrzucaj na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 218

Kolejne danie uwielbiane przez moje dzieci, tylko w wersji z ziemniakami. Dla mnie to nie ma znaczenia, pulpety smakują mi z ryżem, ziemniakami czy kaszą :) Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki(...)połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam od zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie

Kuchnia Viki
Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem 172

Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście . Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem. Składniki: 15 surowych ziemniaków 5 ziemniaków ugotowanych 40 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka masła sól do smaku świeża mięta 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną(...)utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym masełkiem lub kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana 263

naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:)   Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule 2 czerwone papryki 4 łyżki oleju 20 dag żółtego sera 400 ml mleka ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić(...)cienkie plastry (jak na chipsy). Paprykę oczyścić, pokroić w paski i razem z pokrojoną cebulą obsmażyć na oleju do miękkości. Następnie w naczyniu żaroodpornym ziemniaki i warzywa układać warstwami razem z tłuszczem w którym się smażyły, tak aby ziemniaki były na spodzie i na wierzchu. ¾ mleka wymieszać z przyprawami i zalać potrawę. Obłożyć plastrami sera, polać resztą mleka. Zapiec

Tradycyjna Kuchnia
PIEROŻKI FROMAGE 116

przepadam za takim serkiem.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mąki 1 łyżka masła 1 żółtko sól morska  1/2 szkl.wody   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 cebule 2 łyżki masła 1 kg .ziemniaków 30dag.sera białego pęczek koperku pęczek szczypiorku sól pieprz Do panierki: ~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 jajka 2 szkl.bułki tartej 2 łyżki masła   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto:Mąkę przesiewamy.Dodajemy masło i żółtko.Solimy.Siekamy nożem ,dolewając gorącej(...)wody.Zarabiamy ciasto,wałkujemy jak najcieniej. Farsz:Cebulę obieramy,siekamy,przyprawiamy solą i pieprzem,rumienimy na maśle.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia.Koperek i szczypiorek kroimy,mieszamy z ziemniakami,twarogiem i cebulą.Farsz odstawiamy na 2 godz.do lodówki.   Z ciasta wykrawamy np. szklanką  kółka,napełniamy farszem i sklejamy pierogi.Gotujemy partiami,wrzucając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka po wiejsku 165

Zapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram ziemniaków 0,5 kilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół(...)pęczka szczypiorku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz. Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni

Bajeczna Kuchnia
Caldo verde 102

Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo.  Składniki 200 g listków jarmużu 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g chorizo 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki wędzona papryka   Przygotowanie Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze. Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą(...)posiekanym czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Garnek przykryłem i przy niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 173

lodówki na kilka godzin   (najmniej na godzinę).     Pozostałe składniki: kurczak z marynaty kilka zielonych oliwek 1 cytryna (wyszorowana, sparzona) kilka gałązek tymianku 5 średniej wielkości ziemniaków 1 bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól i pieprz do smaku     Po wyjęciu kurczaka z lodówki.... Piekarnik włączyłam na 220 °C. Cytrynę(...)ćwiartki. Czosnek obrałam. Bakłażana pokroiłam wzdłuż na plastry o grubości 1,3 cm, posoliłam i po około 20 minutach spłukałam pod bieżącą wodą. A następnie pokroiłam w kostkę. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach   na miękko i kiedy wystygły obrałam ze skórki.   Wyjęłam kurczaka z piekarnika, polałam wytworzonym sosem. Wokół kurczaka rozłożyłam ziemniaki. Kurczaka polałam łyżką oleju i wstawiłam ponownie

Kuchnia u Krysi
Zapiekane młode ziemniaczki z kurkami i pieczarkami 180

family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}    Potrzebne składniki: 6 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 00 g kurek 4 duże pieczarki   1 cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka rozma rynu  0,5 łyżeczki soli himalajskiej 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka(...)Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaczki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na połówki i układamy na blaszce. Każdą połówkę ziemniaka smarujemy pędzelkiem oliwą i solimy. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 40 min – aż ziemniaczki będą miękkie. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy

Łycha smaków
Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami 153

sposób zwykła szczawiowa zyskała nowy apetyczny wygląd. składniki: ok 2 l bulionu ok 250 g szczawiu sól 6 łyżek śmietany 3 łyżki mąki pszennej ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki smalcu ze skwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką(...)odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 157

małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego - 1 opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE(...)marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli są większe - w dużym garnku na oliwie, podsmażamy czosnek, marchewkę i ziemniaki, przez około 10 minut

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki z twarożkiem 123

Inspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U mnie dzisiaj najbardziej klasyczny jaki może być, mianowicie z twarożkiem. T warożek przygotowałam z nutą pikanterii - czosnek, dodatek świeżo mielonego pieprzu i moja ulubiona natka pietruszki. Ziemniaczki zniknęły w ekspresowym tempie i z pewnością(...)będą gościły w rozmaitych odsłonach nie tylko tych z twarożkiem.  Pieczone ziemniaki z twarożkiem   Składniki : 4 średniej wielkości ziemniaki (wczesne z młodą skórką)  4 plasterki masła sól natka pietruszki Twarożek: 200 g twarożku wiejskiego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
,,Pieczone ziemniaki w koszulce z szynką parmeńską ’’ 178

Aromatyczne i chrupiące ziemniaki pieczone z szynką parmeńską i ziołami smakują doskonale solo lub jako dodatek do dań obiadowych oraz mięs z grilla! Składniki: 4 małe ziemniaczki 4 plastry szynki parmeńskiej zioła: rozmaryn, oregano sól, pieprz, łyżka przyprawy ziołowej do grilla oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dobrze szorujemy i podgotowujemy – ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy(...)ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie

Podróż w kulinaria
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 128

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych(...)szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku spora garść zielonego mrożonego groszku spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka masła 50-80 ml śmietany 30% (użyłam

Moja Delicja