okrągłe kluseczki, które przygotowuje się podobnie, jak kluski szare. Podczas ich robienia ważna jest ilość dodanej mąki. Ta podana w przepisie jest orientacyjna. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: do tych bardziej wodnistych, trzeba dosypać jej więcej. Ciasto musi osiągnąć taką konsystencję, aby można było z niego formować kluseczki. Nie może jej być też zbyt dużo, gdyż gałuszki będą(...)twarde. Warto je zrobić, bo z sosem smakują doskonale. Świetne są także ze skwarkami. To co? Spróbujecie? Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 jajko • ok. 1 szklanki mąki pszennej • sól • olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki obrać, umyć i zważyć (ma być 1 kg). 2. Zmiksować je w kubku blendera. 3. Przełożyć na sitko i odsączyć z soku. Nie zostawiamy
W mojej kuchnizdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone rzeczy’ omijałam na talerzu szerokim łukiem. I bynajmniej nie z dziecięcej przekory, ale z bardziej banalnego powodu. Smakowały mi, ale pod warunkiem(...)były bardzo, bardzo drobno posiekane – bo to siekanie nadaje im głębi i uwalnia właściwy smak, zapach i mnóstwo olejków eterycznych. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę – ani za drobną, ani za dużą. W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebulę obieramy i niekoniecznie najdrobniej kroimy, wrzucamy ją na masło i zaczynamy
Karo in the KitchenDawno nie piekłam bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki(...)ciepłego mleka 30 g masła 1 łyżeczka soli 175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag 275 g mąki pszennej typ 500 140 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie
Moje domowe kucharzenieprzepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8 plastrów - 225 gr szynki olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj Sól szczypta gałki muszkatołowej do ciasta: 1 jajko 3/4 szklanki (110 g) z mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka szczypta kurkumy dla smaku i koloru WYKONANIE Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,do miękkości. Gdy ziemniaki się gotują , przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, kurkumę, sól, oliwę ,jajko i połowę mleka. Ubijamy dobrze do połączenia składników,aż masa będzie gładka. .Teraz dodajemy resztę mleka i mieszamy . Ziemniaki przepuścić przez praskę ,gdy jeszcze gorące Pozostawić
w mojej kuchniWitajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu. Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z ostrym ketchupem Parczew . Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 250 g białego chudego sera 100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek(...)smaku 5 łyżek mąki krupczatki Młynomag do obtoczenia Ostry ketchup Parczew jako dodatek 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie : Do miski przełożyć zmielone ziemniaki i ser. 50 g mąki pszennej Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków. Następnie dodać: szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliNiedawno naszła mnie dziwna ochota na ziemniaki, w formie frytek. Jednak nie takie dostępne w restauracjach tzw. szybkiej obsługi i wszelkich fast-food'ach. Ostatni raz jadłam takowe, o ile dobrze pamiętam w okresie mojego dzieciństwa, czyli dobrych kilka/kilkanaście lat temu. Nie trzeba chyba przypominać, że takowe są produktem wysokoprzetworzonym i wysokokaloryczny, ciężkostrawnym i nic dobrego nie wnoszącym(...)naszej diety. Ziemniaki nie są moim codziennym składnikiem diety i nie skłamię pisząc, że jem je może z pięć razy w roku :D Dla innych może się wydawać dziwne, jednak dla mnie to norma - wolę porcję kaszy czy strączków. Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Frytki! Pieczone w piekarniku, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Bez dodatku tłuszczu. Obsypane
Zdrowie na języku :Pzalety? To proste: niezwykle łatwo ją ugotować, do tego gotuje się ją szybko i zdecydowanie można ją opatrzyć napisem "tania kuchnia"... no i jest pyszna... SKŁADNIKI 4 - 5 dużych ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 dużego selera 2 cebule 1/2 pęczka natki pietruszki 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz Warzywa obieramy, a następnie kroimy: ziemniaki w dużą kostkę(...)pietruszkę i seler w mniejszą, marchewkę w słupki długości ok. 2,5 cm. Cebule kroimy na ćwiartki lub połówki i opiekamy. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy
Czary - gary w kuchniPlacki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np. ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu(...)szybka przekąska gotowa. Składniki: ok. 40 0g zmielonej łopatki ok. 400g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ew. wodę. Dodajemy zmieloną łopatkę, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz
Walijskie Pichceniedodałam nawet więcej czosnku i to wyciśniętego przez praskę. Jeśli chcecie spróbować nowych smaków, to naprawdę warto. W karczmie jedliśmy w zupie pierogi z mięsem, ale tutaj dałam polecane ziemniaki w mundurkach jak i skwarki. Skwarki możecie zastąpić łyżką oleju lnianego. Zupa jest aromatyczna i zawiera czosnek i kminek, czyli to co lubimy, musiała zatem nam smakować Jeśli nie odpowiada(...)Łemkach przeczytacie w Wikipedii . Zostaje mi zaprosić na zupę Drukuj Warianka zupa na kwasie z kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 ml kwasu z kapusty kiszonej 2 średnie ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wody łyżeczka kminku 2+1 ząbki czosnku garść kapusty kiszonej skwarki wędzone żeberko 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu Wykonanie
Mieszam w Garnkuudka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej. Składniki: 4 udka kurczaka kilka ziemniaków słodka papryka mielona marynata: 4 łyżki musztardy 3 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć. Każde udko natrzeć składnikami marynaty(...)Można wszystkie zioła wymieszać z musztardą lub najpierw kurczaka oprószyć przyprawami a następnie natrzeć je musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną
Mama GotujeCały obiad w jednym naczyniu. Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnygórach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny, a zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie(...)łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała część) sól cukier pieprz olej Pieczone ziemniaczki: ok. 6 sporych ziemniaków przyprawa do ziemniaczków np. Prymat lub pieprz, sól, papryka słodka i ostra, tymianek Wykonanie: Pieczone ziemniaczki: Zaczynamy od przygotowania ziemniaków: obieramy i kroimy je na ósemki, polewamy kilkoma kroplami oleju
MyCookBook.plprzed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię(...)Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję
W mojej kuchnispodobał. Wykorzystałam go i doceniłam jego wielostronność. Langosze to specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym(...)wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki: • 40 dkg maki • 1 szklanka letniego mleka • 3 dkg drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1-2 łyżki oleju • 2 ziemniaki • sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i utłuc, aż powstanie puree. 2. W misce wymieszać razem mleko, mąkę, drożdże, cukier, olej. Powinna powstać dość gęsta papka, do której należy dodać
W mojej kuchniporcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek i zielę. Doprawić. Gotować około 30 minut. 6. Po tym czasie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości, około 10-15 minut. 7. Śmietanę przełożyć do miseczki, posolić, zahartować kilkoma łyżkami
W mojej kuchni