ziemniaki - 38421 przepisów (strona:509/2562)

Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym 134

oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy(...)nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir

paapilotkaa
Pyzy z mięsem 165

Pyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam(...)ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka Szuba na pumperniklu 136

sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g),  jogurt naturalny, sól,  pieprz   Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około(...)godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała

Nie tylko w kuchni
Knedle ze śliwkami i cynamonem! 132

czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie śliwki, żółte ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy! PRZEPIS NA KNEDLE: W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów.  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę(...)Studzimy całkowicie! Przekładamy do miski. ugniatamy.  Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu. Knedle wkładamy na gotującą się wodę, i gotujemy około

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana na drożdżach 137

Bardzo prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana. Pycha! Składniki: 10 ziemniaków, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka drożdży, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, sól do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przetrzeć z drożdżami i mąką. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć, posolić do smaku, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie przełożyć do żaroodpornej foremki

Tradycyjna Kuchnia
Izmir Kofte 156

tureckie danie, które nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego(...)ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana 321

Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut

Bullio
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 141

podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu 1 kg ziemniaków, mączne 1 duża cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 10 dorodnych kolczaków obłączastych 2 łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół(...)rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Układaj ziemniaki w formie na przemian z grzybami i cebulą. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Zakończ partią ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem

codojedzenia
smażone drobiowe wątróbki 135

wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki  dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne(...)miejsce. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półmiękko. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.  Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki i całość smażymy na dość mocnym ogniu. Pod koniec smażenia całość solimy ( jeżeli zrobimy to wcześniej, to wątróbka będzie twarda) . W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło

Miód i pieprz
Placek cebulowy 197

Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory(...)także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem

R'n'G Kitchen
Domowe czipsy 202

zrobić tanim kosztem w domu. Takie domowe czipsy, są pyszne i niewiele potrzeba do ich zrobienia :) Jedynym ograniczeniem w ich zrobieniu jest potrzebny "sprzęt" który bardzo cienko pokroimy ziemniaki. Ja użyłam mandoliny. Składniki: - 4 duże ziemniaki, - sól, papryka wędzona, - olej do smażenia (ok 1 l - użyłam rzepakowego). Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycieramy do sucha. Kroimy je bardzo cienko(...)delikatnie posypujemy solą i papryką wędzoną (tej nie musimy żałować). W szerokim, wysokim garnku rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący, tak by zaczęły się pokazywać pęcherzyki), wrzucamy pojedynczo plastry ziemniaków (jak wrzuci się posklejane to nie będą się dobrze smażyły), nie za dużo na jedną porcję. Można przemieszać je na początku łyżką. Smażymy je, aż będą złociste, wyjmujemy łyżką cedzakową

Co na wege obiad?
Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 107

zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 50ml mleka 100g startego żółtego sera olej(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut

Szefowa kuchni
Zupa ziemniaczana po rycersku 107

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Placki ziemniaczane po węgiersku. 149

może dlatego ze kiedyś nie mieliśmy do dyspozycji tylu sprzętów kuchennych które nam ułatwiały w pracy. Zrobienie placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka(...)także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy  odlać większość powstałego soku. Można sok odstawić na jakiś czas w misce a po chwili

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty 173

talerz gorącej zupy- kapuśniaku. Składniki: 50 dkg kapusty żeberko wieprzowe  30 dkg wędzonego boczku 2 suszone grzyby 5 dkg słoniny (niekonieczne) 2 łyżki mąki 2 cebule 1 marchewka ziemniaki 1-2 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy sól, pieprz Do garnka wkładamy umyte pokrojone na kilka porcji żeberko, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w większą kostkę, startą marchewkę, przyprawy, czosnek(...)grzybki, zalewamy wodą. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok.60 min.) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso będzie gotowe dorzucamy do wywaru. Kapustę kiszoną odciskamy i trochę kroimy, aby się nie ciągnęła. Jak ziemniaki będą miękkie dorzucamy kapustę, nie wcześniej bo ziemniaki mogą się nie ugotować, gotujemy do miękkości jakieś 90 min. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przesmażamy

Pelusiowa Kuchnia