Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany(...)wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa
Kuchenne Wariacjeprzygotowania użyłam ziemniaków sałatkowych. Nie jest to najlepsza odmiana na placki, bo zawiera dużo wody, ale w moim sklepie tylko takie teraz można kupić. Poradziłam sobie w ten sposób, że po starciu ziemniaków odlałam nadmiar wody, aby mieć właściwą konsystencję ciasta. Jej ilość będzie oczywiście zależna od gatunku użytych ziemniaków. U mnie przy porcji na dwie osoby było to prawie(...)Uzupełniłam też skrobię ziemniaczaną, bo pewnie jej część została usunięta z odlaną wodą. Wszystkie te zabiegi sprawiły, że placki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia, bo te też już pod tym kątem przetestowałam. Doskonałym dodatkiem do nich okazał się dip chrzanowy na bazie jogurtu.” Czytaj więcej
Wiem co jemktórego mogłabym je dodać. Zupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy(...)ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew, pietruszkę i selera
Kuchenne zapiski Edytyprzepis wstawiam na specjalne zamówienie pewnej młodej damy w potrzebie. Buziaczki i smacznego Kochanie :) :* Placki ziemniaczane Składniki: ok. 1 kg ziemniaków duża cebula 1 jajko mąka pszenna do uzyskania odpowiedniej konsystencji sól pieprz olej do smażenia do podania: kwaśna śmietana 18% cukier kryształ Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, osączyłam. Cebulę obrałam. Cebulę i ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach(...)masy dodałam całe jajko, sól i pieprz do smaku oraz, mieszając, partiami mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od tego jak wodniste są ziemniaki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo placki będą twarde. Najlepiej jest usmażyć jednego próbnego placka, skosztować go i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto
Kuchenne zapiski EdytyPozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól(...)majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej DO PRZYBRANIA: gruby szczypior z dymki kilka wędzonych szprotek bez głowy Wykonanie: Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę
Kuchenne zapiski Edytyznalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 15 dag cienkiej kiełbasy mała cebula łyżka oleju 1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według TEGO PRZEPISU sól(...)pieprz cukier majeranek Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu
Kuchenne zapiski Edytylaurowy 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej 15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną łyżka suszonej włoszczyzny 40 dag ziemniaków pieprz Wykonanie: Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam(...)miękkości na wolnym ogniu. W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę i włoszczyznę suszoną, a po chwili przygotowane ziemniaki. Mięso obrałam z kości i dodałam z powrotem do rondla, zupę doprawiłam do smaku solą
Kuchenne zapiski EdytySzybka zupa z tego co w lodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany(...)posypania posiekany gruby szczypior i natka pietruszki Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie
Kuchenne zapiski EdytyKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)cukier 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posiekana zielona pietruszka Wykonanie: Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam
Kuchenne zapiski Edytykukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber 50 g koncentratu pomidorowego 30% Wykonanie: Mięso zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść(...)laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy
Kuchenne zapiski Edytypraski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je praską ręczną...No, nie wyszło mi to do końca idealnie i w knedlach zdarzało się często natrafić na grudkę z ziemniaka. Zraziłam się do tych klusek i przez rok, aż do dzisiaj ich nie jadłam. Bo w tamte wakacje robiłam/jadłam je po raz pierwszy. Te są jednak zupełnie inne(...)Delikatne, lekko słodkie...a co najważniejsze - nie ma w nich ziemniaków :) Zdecydowałam się na serowe, bo po mojej przygodzie z ziemniaczanymi nie chciałam zrazić się do knedli po raz drugi. I chyba je polubię! Oczywiście te serowe :) Ziemniaczanych może też niedługo spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta, żeby dokładnie ugniótł mi te ziemniaki... ;) Knedle, które
chili & sugarjadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna! Zatem przepis: 1 litr maślanki 200 ml śmietany 400 ml wody 6 ziemniaków (700-750 g) 2 łyżki mąki 1 kostka jarzynowa natka pietruszki (lub koperek) sól, pieprz jajka (tyle jajek ile osób chętnych do jedzenia) Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę(...)gotujemy razem z kostką warzywną w 400 ml wody. Jak ziemniaki będą miękkie to część (niewielką) odkładamy - tyle ile będziemy chcieli mieć na talerzach. Resztę w tej wodzie co się gotowały miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę i śmietanę i znów miksujemy. Dodajemy maślankę i gotujemy na maluteńkim ogniu przez 15 minut. Solimy, pieprzymy. Na talerzu przyozdabiamy natką pietruszki (lub koperkiem
Marder&Marder Manufacturejakieś 3 dni było, zawsze tak robimy. I na ten garnek potrzebujemy: 2 podudzia z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 duże ziemniaki pęczek szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy wszystko razem, oprócz szczawiu. To ważne, żeby szczaw(...)dodać później, na samym końcu. Jak się będzie robił szum, taki jak przy rosole to go oczywiście wyławiamy. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy ze szczawiu odkrajamy łodygi, a liście drobno siekamy. I wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała
Marder&Marder ManufactureZupa doskonała! To tak tytułem wstępu :) Bo było to tak: Madzia wpadła na pomysł, że zrobi zupę krem z ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek tymianku połączony ze smakiem ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków. Czekam na kolejny "dziwny" pomysł(...)ładne słowa. Do garnka nalewamy około 2 litry wody. Gotujemy w tej wodzie kawałek selera, pietruszkę, pora, 2 marchewki, listek laurowy, ziele angielskie, kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Ogólnie taki bulion trzeba zrobić. Madzia dodała 3 łyżki domowej bulionetki (przepis: KLIK ). Jeśli czegoś takiego nie macie to możecie dodać zwykłą kostkę rosołową. Czy czego tam chcecie żeby mieć bulion
Marder&Marder ManufactureKopytka to świetny pomysł na "recykling" ziemniaków,które pozostały po np wczorajszym obiedzie. A sos grzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy(...)można je dokładnie ugnieść widelcem na gładką masę). Równo wykładamy w misce, przekrajamy nożem na ćwiartki i jedną wyjmujemy. W wolne miejsce po ziemniakach wsypujemy dokładnie taką ilość mąki by zakryła powstałe wgłębienie. Dodajemy jajko i zagniatamy. Robimy rulon/wałek i ostrym nożem kroimy romby. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i szyko wyjmujemy jak tylko kopytka wypłyną na wierzch
ChilliJemy