przypadku tej restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż(...)chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie wrzątku!) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg białego sera - najlepiej tłustego bądź półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki masła przyprawy do smaku - sól, pieprz, ew. ostra papryka Ciasto: Mąkę łączymy z solą i wysypujemy(...)ściereczką, żeby nie wysychało. Ciasto, z którym pracujemy, wałkujemy cienko i wykrawamy z nich kółka (u mnie najlepiej do tego nadaje się... zakrętka z dużej puszki kakao Puchatek ;)) Farsz: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Tłuczemy i studzimy - ziemniaki nie powinny mieć grubek, dlatego dodatkowo można go przepuścić przez praskę. Przez praskę przepuszczamy też biały ser i dokładnie oba składniki mieszamy. Cebulę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym dodaje jej pikanterii, i wyjątkowego smaczku w dosłownym znaczeniu... Składniki: 0,5 kg żeberek pęczek włoszczyzny 5 dużych ziemniaków 1 cebula sól pieprz świeżo zmielony 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki tymianku 1 szklanka zakwasu 2 łyżki masła 3 litry wody Zakwas 2 łyżki mąki żytniej(...)żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z wody. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy ziemniaki podsmażamy mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy tymiankiem, chwilkę podsmażamy
kgwjanczewodzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :))) Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 ½ kg żeberek wieprzowych 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 4 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia(...)następnie dodajemy jarzyny (oprócz ziemniaka), listki laurowe i ziele angielskie. Po około 10 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smakowy Rajwszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy grzybowej Hortex 300 g boczku wędzonego 2 cebule Ziele angielskie (4 szt) Liść laurowy (2 szt) Sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku(...)łyżki śmietany 18% W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków
VioletoweKucharzeniechwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy(...)posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego, a że nic w kuchni mej się nie marnuje, to mamy ziemniaki
BaRepasMatki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić(...)drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone ziemniaki i gotować jeszcze
zabawa smakiemTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki (na 3 porcje) 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka(...)łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki chili w proszku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą
pink envelopeŚwietna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 0,5 kg słodkich ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki, mrożonej świeży tymianek sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu
pink envelopewystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić ją tam na około godzinę. Po godzinie skubiemy ją ze skórki, wsuwamy nasiona i używając tłuczka do ziemniaków robimy puree. Dla dzielnego kucharza 10 minut roboty właściwej- mycie, skubanie i ubijanie. Na górze wytrawne, na dole 'au naturel' A skoro mamy już puree? Można oprzeć(...)obiad? DYNIOWA HISZPAŃSKA TORTILLA Zdjęcie robione we wtorkowym pośpiechu. Nasza tortilla trochę się rozwaliła, bo mamy beznadziejną patelnię- jest misja kupić nową, znacie jakieś godne polecenia? kilka ugotowanych ziemniaków (pozostałość po świątecznym obiedzie) masło lub olej do smażenia gałka muszkatołowa 4 jajka sól i pieprz 4-5 czubate łyżki puree z dyni z bulionem grzybowym i szałwią (przepis tutaj
les mirabellesorphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta, smaczna i tania. Można zrobić od razu na 2 dni. Składniki: 5 ziemniaków 1 mała cukinia olej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych 1-2 cebule sól, pieprz, ulubione zioła Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego Pokrój ziemniaki z cienkie talarki, cukinię w małą kostkę, cebule w piórka. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż warstwy i każdą posyp solą, pieprzem i ziołami: ziemniaki, cukinia, pomidory, cebule. Piecz
Qlinarnie i Qlinarniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju 3 marchewki 2 małe selery 2 cebule(...)pietruszki ½ szklanki przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego lubczyk sól, cukier, pieprz woda posiekany szczypiorek posiekane czarne oliwki Pokrój ziemniaki w talarki i ułóż w głębokim i szerokim naczyniu. Drobno posiekaj warzywa lub zetrzyj je na tarce. Podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, zioła i przyprawy oraz trochę wody. Duś warzywa
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj prezentuje bardzo fajny obiad studencki. (albo jakiś inny posiłek, nic nie narzucam) Składniki: -0,5-1 kg ugotowanych ziemniaków -jajko -2-4 łyżki mąki -olej do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka -bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki należy ugnieść lub jeśli są już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich jajko i mąkę(...)odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo jajka w stosunku do ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy
Tanie przepisy studenckieKopczyki, zaraz po frytkach są moim ulubionym ziemniaczanym daniem. Ziemniaki 1 kg boczek 200 g 2 cebule 1/2 kostki masła mleko sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło, mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie
Jadło i czytadło