ziemniaki - 38421 przepisów (strona:527/2562)

Paluchy z ziemniakami i bryndzą + film 141

Smaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa.  składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej duża szczypta soli 1 białko 2 łyżeczki kminku przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach obrane i umyte ziemniaki. Starte ziemniaki doprawiamy sporą szczyptą soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości około

Smakowite Dania
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 131

Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób) Składniki farsz: 200 g serka twarogowego w typie bałkańskim 100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek 1 serek wiejski (odcedzony) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, czarnuszka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obieramy ze skórek. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i sporo estragonu(...)rozgniatamy widelcem. Chodzi o to, żeby farsz miał fajną niejednolita strukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy

vegetanie
Polędwiczki wieprzowe z frytkami z batata z parowaru 181

Batata czyli słodkiego ziemniaka kupiłem już chwilę temu i czekał sobie na odpowiedni moment, żeby go użyć :) Jako, że to dość duże warzywo, zrobiłem z niego zarówno obiad, jak i kolacje :)  Mięso na dzisiejszy obiad miało być inne, ale ostatnio nie mam szczęścia do kupowania mięs. I po tylko jednym dniu spędzonym w lodówce i jeszcze bardzo długim terminie(...)jalapeno kruszone Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, papryką wędzoną, kminem rzymskim, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Słodkiego ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a później na "frytki" i posypujemy chili jalapeno kruszonym. Mięso wstawiamy do parowaru na folii aluminiowej na 1 poziomie. Kawałki batata również na folii

Parowar Faceta
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 137

przypadku tej restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż(...)chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym i domowym. Jako danie główne zamówił schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Kapusta była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi ruskie 126

użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie wrzątku!) Farsz: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg białego sera - najlepiej tłustego bądź półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki masła przyprawy do smaku - sól, pieprz, ew. ostra papryka Ciasto: Mąkę łączymy z solą i wysypujemy(...)ściereczką, żeby nie wysychało. Ciasto, z którym pracujemy, wałkujemy cienko i wykrawamy z nich kółka (u mnie najlepiej do tego nadaje się... zakrętka z dużej puszki kakao Puchatek ;)) Farsz: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Tłuczemy i studzimy - ziemniaki nie powinny mieć grubek, dlatego dodatkowo można go przepuścić przez praskę. Przez praskę przepuszczamy też biały ser i dokładnie oba składniki mieszamy. Cebulę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 172

zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym dodaje jej pikanterii, i wyjątkowego smaczku w dosłownym znaczeniu... Składniki: 0,5 kg żeberek pęczek włoszczyzny 5 dużych ziemniaków 1 cebula sól pieprz świeżo zmielony 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki tymianku 1 szklanka zakwasu 2 łyżki masła 3 litry wody Zakwas 2 łyżki mąki żytniej(...)żeberka z obu stron. Wkładamy do garnka z wodą podsmażone mięso dodajemy obraną włoszczyznę, którą kroimy w kostkę, listki laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z wody. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy ziemniaki podsmażamy mieszając dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posypujemy tymiankiem, chwilkę podsmażamy

kgwjanczewo
Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra! 166

dzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :))) Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 ½ kg żeberek wieprzowych 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 4 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia(...)następnie dodajemy jarzyny (oprócz ziemniaka), listki laurowe i ziele angielskie. Po około 10 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smakowy Raj
Zupa kaszubska 197

wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa. 1,5 litra wody 300 g ziemniaków 250 g włoszczyzny paski Hortex 300 g zupy grzybowej Hortex 300 g boczku wędzonego 2 cebule Ziele angielskie (4 szt) Liść laurowy (2 szt) Sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku(...)łyżki śmietany 18% W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni.  Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków

VioletoweKucharzenie
Łosoś pod pesto i awokado na ziemniakach podany. 192

chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy(...)posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego, a że nic w kuchni mej się nie marnuje, to mamy ziemniaki

BaRepas
kapuśniak z pomidorami 148

Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić(...)drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone ziemniaki i gotować jeszcze

zabawa smakiem
Tortilla hiszpańska 121

Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień.  Składniki (na 3 porcje) 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka(...)łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki chili w proszku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą

pink envelope
Krem z batatów 175

Świetna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis na rozgrzanie się jeszcze szare popołudnia.  Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 0,5 kg słodkich ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki, mrożonej świeży tymianek sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na bok. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek przez praskę i wymieszać. Zalać je przygotowanym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu

pink envelope
Absolutna dynioza 144

wystarczy umieścić wymytą dynię w piekarniku nagrzanym do 200*C i zostawić ją tam na około godzinę. Po godzinie skubiemy ją ze skórki, wsuwamy nasiona i używając tłuczka do ziemniaków robimy puree. Dla dzielnego kucharza 10 minut roboty właściwej- mycie, skubanie i ubijanie. Na górze wytrawne, na dole 'au naturel'  A skoro mamy już puree? Można oprzeć(...)obiad? DYNIOWA HISZPAŃSKA TORTILLA Zdjęcie robione we wtorkowym pośpiechu. Nasza tortilla trochę się rozwaliła, bo mamy beznadziejną patelnię- jest misja kupić nową, znacie jakieś godne polecenia? kilka ugotowanych ziemniaków (pozostałość po świątecznym obiedzie) masło lub olej do smażenia  gałka muszkatołowa 4 jajka sól i pieprz 4-5 czubate łyżki puree z dyni z bulionem grzybowym i szałwią (przepis tutaj

les mirabelles
Letnia zapiekanka i Letnia Akademia Filmowa 168

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta, smaczna i tania. Można zrobić od razu na 2 dni. Składniki: 5 ziemniaków 1 mała cukinia olej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych 1-2 cebule sól, pieprz, ulubione zioła Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego Pokrój ziemniaki z cienkie talarki, cukinię w małą kostkę, cebule w piórka. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, ułóż warstwy i każdą posyp solą, pieprzem i ziołami: ziemniaki, cukinia, pomidory, cebule. Piecz

Qlinarnie i Qlinarnie