ziemniaki - 38421 przepisów (strona:536/2562)

Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 184

powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną . Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g) - 1 kg ziemniaków sałatkowych - 1 cebula - 2 średnie główki czosnku - 2 papryki – czerwona i pomarańczowa - sól, pieprz - papryka słodka - papryka wędzona - chilli w płatkach - otarty tymianek - olej arachidowy Dodatkowo na surówkę: - sałata lodowa(...)kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej - zielona cebulka - wino ryżowe Mirin - sól, pieprz - olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 134

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki - 1 - 2 cebule - jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów)   Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą

mojewypiekiinietylko
Sałatka śledziowa (warstwowa) 308

którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać(...)Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa z jajkiem 318

nowe, niestandardowe sałatki , to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem . Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn . Pycha! :-) Składniki: Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich 6 marchwi 6 ogórków kiszonych 6 jajek 1 puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach(...)osolonej wodzie.  Marchew obrać i ugotować w całości do miękkości.  Jajka ugotować na twardo.  W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączony na sitku groszek.  Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek

Anielska Kuchnia Ani
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 161

białego octu winnego 100 ml białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietany 36% ok. 80 g zimnego masła 1 suszony liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Chipsy z ziemniaka: 1 słodki ziemniak (batat) olej rzepakowy do smażenia kilka listków szałwii listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę(...)białego wina. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę, aż sos odpowiednio zagęści się. Chipsy: Na mandolinie pokroić ziemniaka w cienkie plasterki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie. Prezentacja

Poezja smaku
Zalewajka z grzybami 132

Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :) Składniki: pół kilo wędzonego boczku 2 kg ziemniaków 2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)! 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka vegety 2 liście laurowe 3 ziarna(...)ziela angielskiego sól i pieprz kilka suszonych grzybków suszony majeranek Podgotować boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym 169

jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii. Składniki na musakę: 5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety 1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki(...)schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez

Bon Appetit Małgorzaty
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 155

długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to  jarska  potrawa.  Danie to opiera się przede wszystkim na:  bakłażanach ,  cukinii , papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis(...)skórki pół małej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula kawałek pora 3 pieczarki małą garść fasolki szparagowej 1-2 papryczki chili (można pominąć)  3 małe ziemniaki 1 plaster sera do zapieczenia szczypiorek natka pietruszki tymianek rozmaryn słodka, mielona papryka (do kurczaka) sól, pieprz olej Całego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Grzybowa zalewajka 183

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów. 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki(...)koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 179

albo wołowe 1 białko od jajka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta ostrej papryki albo chilli garść świeżej mięty i kolendry sól pieprz ziołowy Składniki na pieczone ziemniaki: około 3-4 ziemniaki świeży rozmaryn świeży tymianek sól, pieprz oliwa  Sos: 1 grecki jogurt pół ogórka zielonego ze skórką 1 żabek czosnku garść świeżej bazyli sól, pieprz ziołowy(...)posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony. Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 132

fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie. Składniki na kruche ciasto: 1 kostka masła 2,5 szklanki mąki 1 żółtko pół łyżeczki soli. Składniki na spód koszyka: kilogram ziemniaków 2 jajka 30 dag pieczarek 1 cebula suszony majeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz 1 łyżka mąki oliwa do smażenia 1 jajko do posmarowania Składniki na sałatkę: kilka pomidorków(...)suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm.  Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 172

więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem?  :) Składniki na naleśniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka mleka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto(...)stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na każdy

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 150

robić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :)  Składniki: 1 mała cukinia 4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode) 4 jajka 1/4 zielona część pora koperek sól, pieprz świeży tymianek do dekoracji Na dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków(...)Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem. frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 190

postaci warstwowego puree zapraszam:   Składniki na 1 porcję: 1 filet z karpia, (opcjonalnie z mintaja, miruny albo dorsza) 1 duża marchewka 1 por - zielona część 4 ziemniaki 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki mleka sól, pieprz cytrynowy ulubione zioła (u mnie prowansalskie) olej do smażenia Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie(...)Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 153

potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki  Edmir-pol ) świeża bazylia(...)dekoracji Ziemniaki  gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się

Bon Appetit Małgorzaty