ziemniaki - 38421 przepisów (strona:537/2562)

Barszcz biały na zakwasie 226

chrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej(...)kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler

Gospodyni Miejska
Grochówka 214

jarzyn, obficie posypana majerankiem. Idealna w chłodne dni. Smacznego!   Składniki: 400 g łuskanego grochu; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 2 ząbki czosnku; 1 liść laurowy; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę(...)startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 210

Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu!   Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 2 łyżki octu spirytusowego; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób(...)selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z kaszą manną 184

Zupa kalafiorowa z kaszą manną... Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa. Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny. Z aromatycznym koperkiem. Zabielona śmietaną. Pycha!   Składniki: 1 średni kalafior; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka masła; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 3 łyżki kaszy manny; Pęczek koperku; 1 liść laurowy(...)Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar

Gospodyni Miejska
Barszcz ukraiński 263

pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty; 2 łyżki białego cukru; 4 łyżki octu spirytusowego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Ząbki czosnku obrać. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 215

Zupa ogórkowa na skwarkach... Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa. O wyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką

Gospodyni Miejska
Zalewajka na żurku 222

Zalewajka na żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam!  Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka(...)kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej

Gospodyni Miejska
Zupa krem z selera korzeniowego 270

Zupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna!   Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz ziołowy; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-brokułowa 198

Zupa kalafiorowo-brokułowa... Delikatna i aromatyczna. Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła. Dodatek ziemniaków i koperku. A całość zabielona kwaśną śmietaną. Pycha ! Składniki: 1 mały kalafior; 1 mały brokuł; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średnie ziemniaki; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej

Gospodyni Miejska
Zupa ze słodkiej kapusty 254

Zupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego

Gospodyni Miejska
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 495

Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 g żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz(...)Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić

Gospodyni Miejska
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 171

smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.      Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku, kilka pręcików szczypiorku do dekoracji, sól, pieprz biały. Przygotowanie: Czosnek przeciąć na pół(...)minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wycisnąć z łupinek. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa zeszklić cebulę z dodatkiem oliwy, dodać obrane i drobno posiekane ziemniaki (im drobniej posiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia. Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem

SzczyptaSmaQ
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 178

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka(...)wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie.  Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować z solą i skórką otartą z limonki. Odlać wodę, ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać

SzczyptaSmaQ
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 175

zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt  pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt  cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra  bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik ) 3 łyżki  sól jeżeli jest nam za mało słona(...)laurowy 2 szt śmietana 50 ml  SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiam wodę i wrzucam do niej kawałki mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej - międzyczasie obieram warzywa i ziemniaki  i kroję w drobną kostkę -  obraną cebulę opalam na ogniu i dodaję do wywaru gotującego się - wrzucam pokrojoną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe gotuję ok 15 minut

Basia w kuchni
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 359

Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory 2 cebule 4 - 5 łyżek smalcu 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren(...)pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut.  2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości. 3. Łączymy ze sobą

Apetyczna babeczka