Postne śledzie podane z ziemniakami w mundurkach są obowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj ).Są naprawdę genialne w smaku(...)Składniki: śledzie z łagodnej marynaty octowej kubeczek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego zielenina do przybrania ziemniaki w mundurkach Wykonanie: przygotować śledzie w łagodnej marynacie octowej (z przepisu zamieszczonego tutaj ).Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej,by się przemacerowały,są wtedy jeszcze smaczniejsze ugotować ziemniaki w mundurkach śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;))) Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku(...)Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać z naturalnym jogurtem
Anioły w kuchnimasła obrane ząbki czosnku z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy 2 cebule drobno posiekane 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 500 ml mleka 500 ml bulionu z kurczaka przygotowanie W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać(...)cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić ziemniaki i resztę masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy cebule zmiękną, wlać wywar lub bulion i mleko i gotować ok 15 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zupę lekko przestudzić i zmiksować , doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać dodatkowe, starte ząbki czosnku
Stare Garykrupnikowi miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki garść suszonych grzybów 150 g kaszy pęczak 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz masło ok 2 l wody przygotowanie Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę(...)wywar - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę minut. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem ziemniaków zalać wodą, tak aby były nią całkowicie zakryte i zagotować. Po ok 10 minutach dodać ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie. Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka
Stare Garyzupełności rekompensuje brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 500 g mielonej jagnięciny 1 duży bakłażan 3 - 4 ziemniaki 1 cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej(...)piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory
Stare Garygustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion(...)ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką. Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy pokrojony czosnek. Gdy się chwilę podsmaży, dodajemy szpinak i gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy
Kitchens Alphabetwigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 800 g mączystych ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać(...)ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto
Czerwień i błękitziemniaków 25 dag kiełbasy 2 małe cebule 2 jajka 20 da żółtego starkowanego sera 3/4 szklanki śmietany łyżka masła tłuszcz do wysmaroawnia formy 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku Dzisiaj do swojej zapiekankowej kolekcji postanowiłam dodać stary, wypróbowany przepis na zapiekankę gospodarską. Prosta w wykonaniu a za to bardzo syta i smakująca praktycznie każdemu. Ziemniaki obrać(...)wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle. Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami: - połowę ziemniaków - połowę startego żółtego sera - połowę podsmażonej cebuli - połowę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę podsmażonej cebuli - resztę ziemniaków - resztę pokrojonej w platerki kiełbasy - resztę startego żółtego sera. Całość zalać śmietaną
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego 1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr 1 cebula 1 marchewka 200 g ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki margaryny 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie(...)obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną
Świat Domowej KuchniKopytka z kurczakiem w pieczarkach Składniki: (dla 4 osób) Kopytka: -2 kg ziemniaków - 2 szklanki mąki - 2 jajka - sól do smaku Kurczak w pieczarkach: - 4 kawałki piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 . Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki(...)przepuszczamy je przez maszynkę, lub ugniatamy tłuczkiem/ ręką. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy 2 szklanki mąki, 2 jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej wody. Gotujemy każdą partię
Gotuj Z Muzykąaromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej w pysznym sosie … Niezwykle smacznie i sycąco! Taki pomysł świetnie sprawdzi się na świątecznym stole albo zachwyci gości na niedzielnym obiedzie! SKŁADNIKI: - mączyste ziemniaki – 300 g - żółtko – 1 szt - masło – 1 łyżka - kurkuma – 1 szczypta - sól – 1 łyżeczka GULASZ : - łopatka wieprzowa – 400 g - cebula – 1 szt - pieczarki(...)cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, p odlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy razem do miękkości, d oprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną
Ostra na Słodkomączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę. Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne. Zarabiać powinniśmy zamkniętymi dłońmi , a nie pomiędzy palcami(...)takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu. Zawsze się udają! SKŁADNIKI : * ugotowane ziemniaki – 1 kg * mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, a następnie przekładamy
Ostra na Słodkołyżki musztardy rosyjskiej lub Dijon - 1 kostka "konor" smażona cebulka - sól zmiękczająca mięso - pieprz czarny, różowy i ziołowy NA PURÉE: - 1 kg ziemniaków - 200 ml śmietany 30% - pol kostki masła - 1 gałązką rozmarynu - 1 gałązką tymianku - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw dzielimy mięso na kawałki, solimy solą(...)zmiękczającą, pieprzem czarnym, różowym i ziołowym. Rwiemy jedna gałązkę rozmarynu i tymianku. Odstawiamy na cała noc. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Do rondelka wlewamy 200ml śmietany 30% i dodajemy pił kostki masła, rozmaryn i tymianek. Gotujemy chwile. Ziemniaki odcedzamy i rozdrabniamy. Do ziemniaków przez sitko przelewamy z rondelka śmietanę z masłem. Wszystko mieszamy, solimy
Zainspiruj się kuchniąinny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury i piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki - nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia(...)gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok 20-30 minut, w zależności od kondycji i wielkości ziemniaków - trzeba sprawdzać widelcem, czy sa już miękkie w środku. Prawda, że zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem
Z butelką mleczka w tlekilka lat :) tą sałatkę pochłonęłam sama prawie całą, znaczy to, że MUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi). 6 płatów śledziowych, namoczonych 6 ogórków konserwowych 6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach(...)cebula (najlepiej czerwona) kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki majonezu Filety śledziowe po namoczeniu płuczemy, osuszamy i kroimy mniej więcej na kostkę 1x1cm. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę siekamy drobno. Tłuczemy ziarenka pieprzu. Wszystko razem mieszamy z majonezem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę w celu przegryzienia. Sałatka miło się komponuje z jajkami
Z butelką mleczka w tle