ziemniaki - 38421 przepisów (strona:532/2562)

Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 296

wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy(...)świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy

OstryKęs
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 360

wywar, więc była okazja na przygotowanie pysznej, bardzo rozgrzewającej zupki. Ja przygotowywałam w garnku 3,5l. Gdy chcemy mieć bardziej pożywną zupę  (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej(...)rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe - 1 łyżka majeranku - gorąca woda Na patelni dobrze wysmażyć pokrojony

Smaczne Zdrowe
Pieczone ziemniaczki 5996

Takie ziemniaczki pasują do wielu dań mięsnych. Można je również potraktować jako zdrowszą alternatywę dla frytek. Składniki: ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki lub ćwiartki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 C 20 min z włączonym termoobiegiem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 240

Zapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez(...)tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały). Jak ostygną pokroić w talarki W naczyniu żaroodpornym (dno naczynia należy wysmarować masłem) układamy warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą, pieczarki, ziemniaki

IMPRESJA SMAKU
Kapusta po góralsku 171

Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego(...)garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz  Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę opłukuję w cedzaku, przekładam do garnka i zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotując do miękkości. Odcedzam lecz zachowując wodę z niej - będzie potrzebna. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na smalcu - dodaję

Mechanik w kuchni
Pączki ziemniaczane 132

Skoro przed świętami robiłam pierniki z ziemniakami , to teraz postanowiłam wypróbować przepis na pączki również z dodatkiem tego składnika. I okazało się , że powstały bardzo dobre  pączki . Dodatek ziemniaków sprawia ,że dłużej będą świeże  ... ale ciężko to sprawdzić , bo znikają błyskawicznie  :) Składniki : pół kilo ugotowanych ziemniaków 3 szklanki mąki  50 g drożdży  7 łyżek cukru(...)jajka  pół op masła aromat waniliowy  Olej do głębokiego smażenia Dowolna marmolada Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier  . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość

Malinowa Kawiarenka
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 366

Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety zdjecie jakie posiadam nie jest najwyższej jakości, ani nie odzwierciedla smaku zapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać to 3./4 szklanki wody z kostka rosołową. Dodać koncentrat i pomidory. Całość doprawić bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz ostrą papryką.   3.Ziemniaki pokroić w plasterki i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, warstwowo układać na zmianę ziemniaki wraz z  mięskiem, całość

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z kurczakiem, ziemniakami i smażoną cebulą 182

Zupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka(...)ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi. 1. Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z ziemniakami i serem feta 403

Sałatka idealna na cieplejsze dni podana prosto z lodówki, znakomicie chłodzi przy wysokich temeparturach. Zważywszy na szybkość jej znikania zaleca się robić jej troszkę więcej :D Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 duże pomidory, 3/4 papryki czerwonej, duży zielony ogórek, garść oliwek, 1/2 cebuli, 1/2 puszki kukurydzy, opakowanie sera feta, sos ziołowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie składniki z ziemniakami. 3. Ser kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. 4. Przygotowujemy sos ziołowy dodajemy do sałatki. Odstawiamy do lodówki, na ok 1h;) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Dorsz atlantycki w cytrynie 155

Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować 10 min., wyjąć i przestudzić (nie muszą być zimne). Włożyć do naczynia lub miski

Passions hobbies life
Ciasteczka z ziemniakami 126

Składniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło. Wszystko szybko zagniatamy. Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Makaron z czerwoną cebulą wg Jamiego Olivera. 109

Składniki: 500g makaronu fusilli (długie świderki) oliwa 2 łyżki masła 2 białe cebule  3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili  200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło(...)posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną, ziemniaki pokrojone w cieniutkie  plasterki i posypane cynamonem.Smaż około 5 minut, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut. Wszystko musi się lekko zarumienić. Dodaj listki tymianku, przypraw solą i pieprzem oraz gałką.  W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

O kuchni z uczuciem
Sałatka Ziemniaczana 146

Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach  Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki(...)drugiej miseczce mieszamy jogurt z majonezem żeby  zaostrzyć smak sosu można dodać łyżeczkę ( lub więcej ) musztardy Powstałym sosem polewamy ziemniaki z cebulką i wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy Możemy jeść od razu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza  Opcjonalnie wyciskamy czosnek ,  możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Wegański żurek z ziemniaczaną wyspą 119

domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor. SKŁADNIKI 2 litry wywaru warzywnego 1/2 litra żuru ( u mnie domowy) wędzone śliwki kilka suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 8 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 50 ml mleka sojowego PRZYGOTOWANIE Do wywaru warzywnego dodaję śliwki, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję(...)wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dolewam dobrze wymieszany żur, mieszam i całośc gotuję około 10-15 minut. Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Ugotowane ziemniaki rozgniatam, dodaję do nich podsmażona cebulkę i mleko sojowe. Całośc dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa. Na środek talerza nakładam kopczyk ziemniaków a następnie

Magiczna kuchnia Darii
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 195

wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia. SKŁADNIKI 6 średnich ziemniaków 4 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 szalotki 4 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry(...)łyżeczka kuminu 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka brązowego cukru sok z połowy limonki sól do smaku kolendra do podanie PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w łupinkach aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem ugotowane. Szalotki, czosnek, imbir o papryczkę chilli kroję na mniejsze części i wkładam do blendera. Ciekam na drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam

Magiczna kuchnia Darii