Dziś proponujemy udka z kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek. Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw(...)kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki. Czosnek dokładnie mieszamy z masłem. Udka delikatnie rozbijamy. Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki. Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyZiemniaki hasselback nie tylko smakują świetnie, ale również wyglądają efektownie. To świetny pomysł, żeby zaskoczyć znajomych! Uwielbiam ziemniaki. W każdej postaci. Jednak ta postać właśnie jest sprawą dosyć istotną, jeśli chodzi o kwestie dietetyczne. Bo wbrew powszechnemu mniemaniu, ZIEMNIAKI NIE SĄ TUCZĄCE!! Serio. 100 gramów ziemniaków to około 70 - 80 kcal. Dodatkowo zawierają potas, magnez i sporo witaminy C. Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówZiemniaki z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 8 ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprzem średnia biała(...)cebula ½ średniej cukinii 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 200ml śmietanki kremówki WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy ziemniaki na złoto. Na osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego. Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię możemy pokroić
Pyry na Gazplacki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni 3 jajka 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej sól biały pieprz olej do smażenia cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce(...)małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano
Pyry na Gazpraktykę. Odrywając się na chwilę od lektury, podaję zległy przepis na zupę szczawiową z jajkiem. Składniki: 1 słoiczek szczawiu 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 6 - 8 ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie, szczypta majeranku i kolendry 2 kostki rosołowe sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml śmietany 3 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewki(...)pora. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować 1 godzinę W międzyczasie przygotować ziemniaki: Obrać i pokroić w kostkę. Gdy wywar będzie się gotował już godzinę wrzucić ziemniaki i pogotować jeszcze 20 minut. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodać szczaw z odrobiną wody
Na słodko lub wytrawniezielonych kopytkach przyszedł czas na zielone kluski śląskie. Mała zmiana a cieszy oko i kubki smakowe:) Składniki: ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka mąki pszennej 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego) 2 jajka sól,pieprz Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć(...)przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę ziemniaków i podzielić ją palcem na 4 części. Czwartą część wyjąć na chwilę z miski w to miejsce sypiąc mąkę pszenną i uzupełniając mąką ziemniaczaną na równo z pozostałymi trzema częściami ziemniaków. Dołożyć wyjętą czwartą część, dodać jajka i zagnieść wszystko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaspełniać zachcianki moich testerów kulinarnych. Ale dzisiaj nie o tym :) Zabieram ze sobą do pracy buraczane placuszki, a Was zostawiam z przepisem. SKŁADNIKI: 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka maki sól, pieprz ziołowe ziarenka smaku olej śmietana A jak to zrobić: Buraki ugotować do miękkości, obrać ze skóry i zetrzeć(...)tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Buraki i ziemniaki przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać z jajkiem i mąką doprawiając solą, pieprzem i ziarenkami ziołowymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z odrobiną gęstej śmietany
Kuchnia w opałachmówią, że na urlopie powinno się odpoczywać. Ja jednak zdecydowanie należę do tych, których "nicnierobienie" bardzo męczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy(...)papryka słodka mielona oliwa A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach, pomidora sparzyć i obrać se skórki. Z przestygniętych ziemniaków ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wydrążyć środki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i delikatnie poddusić na rozgrzanej oliwie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. Wydrążone ziemniaki napełnić przygotowanym farszem, na wierzchu ułożyć żółty
Kuchnia w opałachNiby prosta rzecz, a jednak zrobić dobre placki to nie lada sztuka. Na sukces w ich przygotowaniu składa się wiele składników: jakość ziemniaków, odpowiednia ilość przypraw, dobry olej do smażenia. Można je podawać na kilka sposobów, ja zazwyczaj gdy przygotowuje placki mam z tym dylemat, bo każdy członek mojej rodziny lubi inną formę podania. Mąż lubi wersję(...)Węgiersku, czyli z mięskiem i sosikiem. Córka z cukrem. A ja z kwaśną śmietaną, mniam :) A jakie placki Wy lubicie ? SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach
Kuchnia w opałachZiemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę(...)Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze
Salonik smakówbył pod wrażeniem tego co ugotujesz? Zapraszam na krótką wycieczkę do mojej kuchni, zapewniam, że nie będziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów. Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość
Gotuj z Natkąwołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy(...)świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy
OstryKęswywar, więc była okazja na przygotowanie pysznej, bardzo rozgrzewającej zupki. Ja przygotowywałam w garnku 3,5l. Gdy chcemy mieć bardziej pożywną zupę (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej(...)rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 gałązki selera naciowego - 450g włoszczyzny pokrojonej w słupki (mrożona) - 500g obranych ziemniaków (lub dowolnie) - ok.800ml wywaru od parzenia szynki (lub wody) - sól i pieprz (dałam kolorowy) do smaku - ziele angielskie - listki laurowe - 1 łyżka majeranku - gorąca woda Na patelni dobrze wysmażyć pokrojony
Smaczne ZdroweTakie ziemniaczki pasują do wielu dań mięsnych. Można je również potraktować jako zdrowszą alternatywę dla frytek. Składniki: ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki lub ćwiartki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 C 20 min z włączonym termoobiegiem. Smacznego
IMPRESJA SMAKU