ziemniaki - 38421 przepisów (strona:530/2562)

Zapiekanka z ziemniakami 445

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oleju doprawiając solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

A Ty Smakuj Mnie
Botwinka 146

Składniki 1 mięsna kość od schabu 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania(...)wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę i seler oraz umytą kość, a także liść laurowy, ziele angielskie i kostki. 2. Po ok. 15-20 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Botwinkę oraz koper dokładnie umyć i pokroić. 4. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać starte buraczki oraz pokrojoną botwinkę. 5. Całość gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz

A Ty Smakuj Mnie
Kluski śląskie 241

Składniki: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Przygotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków i jajko. Lekko doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanej masy formować kluski obtaczając delikatnie w mące ziemniaczanej. 4.Ugotować. Podawać np. z gulaszem

A Ty Smakuj Mnie
Pączki ziemniaczane 543

Pączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana jest do jeszcze ciepłych ziemniaków, co przyspiesza proces rośnięcia. Z poniższego przepisu przygotować można 14-15 sztuk. Pączki ziemniaczane Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 500g mąki pszennej 50g drożdży świeżych 50g cukru (lub więcej(...)jajka 120g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka spirytusu 300g marmolady lub konfitury do nadziewania pączków olej do smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto

Smakołyki Bereniki
Ziemniaczane miseczki z tuńczykiem 263

Ostatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki:  10 dużych ziemniaków,  puszka tuńczyka,  1/3 pora,  1/2 czerwonej papryki,  pęczek szczypiorku(...)sól, pieprz,  szczypta słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki oregano,  2 łyżki majonezu. Wykonanie Ziemniaki porządnie wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości, odcedzić i lekko przestudzić. Następnie obrać ze skórki i wydrążyć środki.  Wydrążony miąższ wymieszać z tuńczykiem. Dodać oczyszczoną, posiekaną w kosteczkę paprykę. Pora sparzyć wrzątkiem, posiekać, dodać do miąższu wraz z posiekanym szczypiorkiem. Doprawić

Z miłości do słodkości
naleśniki z gotowanych ziemniaków 101

Nietypowe naleśniki bo z ziemniaków. Łatwe w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis 5/2009 ". Składniki : 1 kg ziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki

w mojej kuchni
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 170

średnich ziemniaków(...)Wykonanie : Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem

w mojej kuchni
Kotlety z kalafiora 116

przepis z blogu Mama i pomocnicy SKŁADNIKI : 1 kg ugotowanego i odsączonego kalafiora                   350 g ugotowanych i odlanych ziemniaków(...)WYKONANIE Z imne ziemniaki i kalafiora gnieciemy widelcem lub za pomocą praski do ziemniaków. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu, aby się nic nie przypaliło przez 5 minut. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy

w mojej kuchni
Kopytka z sosem pieczarkowym 2320

Składniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę(...)ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem

kgwjanczewo
Pieczona karkówka z musztardą francuską 261

Składniki na dwie porcje. Składniki: 3 plastry karkówki 3 łyżeczki musztardy francuskiej 6 ziemniaków Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przepis: Plastry karkówki nacieramy solą morską i pieprzem z obu stron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę

Emcia Pichci
Wegański ŚLĄSKI ŻUR :) Z PIECZARKAMI 141

żeby zrobić pyszny żur, wierzcie mi! Bohaterowie tego obiadu: - wielki garnek, w którym na początek zagotowujemy wodę , ze 3 litry; - liść laurowy , który dorzucamy do wody, jak się zagotuje; - ziemniaki (ok. 10 dużych), które kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody; - pieczarki - dużo -, które kroimy i smażymy "na złocisto"  z również pokrojoną (w kostkę) cebulą, solą(...)pieprzem; - 6-7 kulek ziela angielskiego , dorzucamy za ziemniakami; - płaska łyżeczka soli , dosypujemy za zielem (angielskim :D ); - butelka "Żuru śląskiego" d obrego pochodzenia (nie, nie robię sama, jakbym miała wszystko robić sama to bym z kuchni już całkiem nie wychodziła :P - jak będziecie gdzieś w sklepie widzieć ten  to polecam szczerze); - czosnek - 2,3 ząbki - ale jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 218

doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru  50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka(...)osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy ją ok. 25 minut aż do widocznego zarumienienia powierzchni i wartsw powietrza pod skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy na dość drobno. Imbir pozbawiony skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy

Symfonia Smaków
Szynka duszona z żurawiną i boczkiem 257

żurawin suszonych - ok. 2 szklanek bulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: 2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem(...)śmietany 30%, 100 g masła, 3-4 gałązki tymianku (porwane) i igły z 1 gałązki rozmarynu. Śmietanę z masłem i ziołami gotujemy. Ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki przekładamy do garnka, na małym ogniu za pomocą łyżki rozbijamy ziemniaki, aby uzyskać konsystencję purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy

Zainspiruj się kuchnią
Kluski nadziewane kiełbasą 411

doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet  lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej  mąki, natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą(...)SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki  mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka Etapy przygotowania Z kiełbasy zdjąć osłonę, zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków

Kuchnia Danusi
Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku 1305

spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych - barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również(...)zimno. ziemniaki przyprawa barbecue od Przyprawy Świata papryka wędzona od Przyprawy Świata sól (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy, którą używamy), olej 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika.  2. Kroimy je w słupki.  3. Dzielimy na tyle części, ile chcemy uzyskać smaków. Do każdej porcji dodajemy kilka kropli oleju, mieszamy. Obficie obsypujemy przyprawami

Szefowa kuchni