ziemniaki - 38421 przepisów (strona:539/2562)

Zupa brokułowa 74

marchewki – 220 g 2 pietruszki – 130 g 1 cebula – 80 g ¼ selera – 185 g 1 kawałek pora – jasna część – 60 g 3 ziemniaki – 370 g łyżeczka masła klarowanego – 10 g 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %, 18% lub 30 % 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotuj sobie wszystkie warzywa(...)razem z opaloną cebulą. Wlej 1,5 bulionu, dodaj 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone ziemniaki dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Odmierz 400 g różyczek brokułów. Po 10 minutach dodaj mrożone brokuły (bez rozmrażania) i gotuj

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaczane krokieciki z groszkiem, wege obiad 123

wykonaniu ziemniaczane krokieciki z groszkiem. Wspaniały obiad dla wegetarian lub pyszny dodatek do mięs dla mięsożerców takich jak my Kulki, kula się szybko i można do nich zużyć resztki ziemniaków lub puree z dnia poprzedniego. Fajnie smakują także na zimno. Moje chłopaki często podjadają je jeszcze wieczorem z jakimś dipem, zamiast chipsów. Taka zdrowsza alternatywa przekąski dla dzieciaków składniki(...)około 20-30 kulek w zależności od wielkości : 0,6 kg gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mrożonego groszku z marchewką mała kostka twarogu (200g) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku Ziemniaki przeciśnij przez praskę dwukrotnie razem z twarogiem. Groszek z marchewka wysyp na sitko i przelej

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 89

Przepis na smakowite kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Składniki: 500g ziemniaków 250 g twarogu sól, pieprz, gałka muszkatołowa cebula natka pietruszki jajko łyżka maki ziemniaczanej mąka pszenna do obtaczania kotlecików 2 łyżki masła 300g pieczarek 250 ml bulionu 250ml śmietanki 18% Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju(...)Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę

Pomysłowa kuchnia
Pyzy ziemniaczane z mięsem 102

Składniki na ciasto po 500 g ziemniaków surowych i ugotowanych, 1,5 szklanki mąki pszennej (na przykład puszysta lubella), 2 jajka, 1 czubata łyżeczka soli; Składniki na nadzienie 400-425 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 średnia cebula, 1 jajko, olej, sól, mielony pieprz czarny, otarty majeranek, mielona gałka muszkatołowa. Pyzy ziemniaczane z mięsem – przepis Na początek ziemniaki(...)maszynkę. Cebulę posiekajmy, uduśmy na niewielkiej ilości oleju. Przestudźmy, dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, przyprawmy majerankiem, szczyptą gałki muszkatołowej, mielonym pieprzem czarnym i solą. Całość dokładnie wymieszajmy. Następnie do ziemniaków dodajmy mąkę pszenną, sól i jajka. Zagniećmy ciasto. Uformujmy wałek. Pokrójmy w plastry. Na każdy plaster nałóżmy porcję wcześniej przygotowanego farszu, zalepmy formując kulki. Pyzy wrzućmy na posolony wrzątek. Gotujmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ziemniaczana 77

cebulę, por – jasną część, czerwoną paprykę, konserwową kukurydzę, zieloną fasolkę szparagową. Świeże zioła: do sałatki pasują takie zioła jak: szczypiorek, natka lub koperek. Sałatka ziemniaczana SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków – 4 sztuki 5 niedużych ogórków konserwowych – 180 g 1 cebula – 85 g 5 łyżek groszku konserwowego – 120 g mały pęczek szczypiorku SKŁADNIKI NA SOS: 4 łyżki(...)łyżek. Śmiało dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i/lub musztardy ostrej oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obierz i w całości ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, wystudź i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Wymieszaj je w misce z zielonym groszkiem (możesz użyć mrożonego uprzednio obgotowując

Zasmakuj Kuchni