zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki kminku; Łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu
Gospodyni Miejskakaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe; Natka pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę(...)marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 mniut. Po tym czasie dodać ziemniaki
Gospodyni Miejskaduża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie); 2 pęczki botwniki z małymi buraczkami; 4 średnie ziemniaki; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka mąki; Pęczek koperku; Łyżka cukru; 3 łyzki octu spirytusowego; Sól; Pieprz; Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz(...)którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie powyższego czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę
Gospodyni Miejskacukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego! Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki; Sól; Pieprz(...)zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki
Gospodyni Miejskachrzanowy. O pięknym czosnkowym zapachu. Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy. Mocno majerankowy. Pyszny! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 liść laurowy; 4 ziarenka ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe; 2,5 litra zimnej(...)kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler
Gospodyni Miejskajarzyn, obficie posypana majerankiem. Idealna w chłodne dni. Smacznego! Składniki: 400 g łuskanego grochu; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula; 2 litry zimnej wody; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 2 ząbki czosnku; 1 liść laurowy; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę(...)startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą. Czosnek obrać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać
Gospodyni MiejskaCałość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 2 łyżki octu spirytusowego; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób(...)selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowa z kaszą manną... Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa. Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny. Z aromatycznym koperkiem. Zabielona śmietaną. Pycha! Składniki: 1 średni kalafior; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 łyżka masła; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 3 łyżki kaszy manny; Pęczek koperku; 1 liść laurowy(...)Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Koperek drobno posiekać. Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar
Gospodyni Miejskapysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1/4 małej główki białej kapusty; 2 łyżki białego cukru; 4 łyżki octu spirytusowego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Ząbki czosnku obrać. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz
Gospodyni MiejskaZupa ogórkowa na skwarkach... Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa. O wyrazistym smaku kiszonych ogórków. Z dodatkiem złocistych skwarek. Prosta i szybka w wykonaniu. Pychota! Składniki: 7 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 150 g wędzonego boczku; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka ulubionej przyprawy(...)Pieprz; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką
Gospodyni MiejskaZalewajka na żurku... Niezapomniany smak babcinych obiadów. Lekko kwaśna, na zakwasie. Oprószona koperkiem i majerankiem. Zapraszam! Składniki: 400 g kiełbasy jałowcowej; 6 średnich ziemniaków; 500 ml domowego zakwasu na żurek ; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka(...)kiełbasy). Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej
Gospodyni MiejskaZupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna! Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz ziołowy; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę. Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo-brokułowa... Delikatna i aromatyczna. Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła. Dodatek ziemniaków i koperku. A całość zabielona kwaśną śmietaną. Pycha ! Składniki: 1 mały kalafior; 1 mały brokuł; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średnie ziemniaki; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej
Gospodyni MiejskaZupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela angielskiego
Gospodyni MiejskaPaprykowy sos majonezowo-śmietanowy. A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. Smacznego! Składniki: 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g); 500 g pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 g żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz(...)Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze wymieszać. Frytki wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić
Gospodyni Miejska