Kopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie(...)matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D Kopytka w sosie malinowym Składniki: Kluski 1) 250 g ugotowanych ziemniaków 2) 200 g twarogu 3) budyń śmietankowy 4) 1 jajko
Na kulinarnym poligonieakurat mamy w lodówce, albo tak, jak mój Niejadek wybierać co poniektóre składniki .... ;) Ziemniaczane talarki smażone z warzywami i serem Składniki: 1) 6 średnich ziemniaków 2) duża marchewka 3) cebula 4) mała papryka(...)sól 8) suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano) 9) olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w paseczki, a boczek i ser żółty w kostkę. Następnie wszystko prócz boczku i sera żółtego smażymy na patelni na głębszym tłuszczu. Pod koniec
Na kulinarnym poligoniesosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj sałatka śledziowa z buraczkami, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki 6 płatów śledziowych 4 średnie buraki 4 średnie ziemniaki 1 cebula cukrowa 1 jabłko 3 ogórki konserwowe sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka oleju Instrukcje Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez minimum(...)godzinę, raz zmieniamy wodę. Buraki gotujemy w skórce do miękkości, studzimy, obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy. Ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, śledzie w paseczki, ogórka w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, jabłko w kostkę. Całość delikatnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy musztardę, majonez, olej, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz
To co lubię - gotuję i polecamsię starać, chyba, ze to Wasza kuchnia społeczna, pisałem tutaj . W każdym razie znów trzeba było wymyślić coś prostego, więc to danie nadawało się tam idealnie. Podstawa - moje ulubione ziemniaki :) Podbitych Szkotów i Irlandczyków, którzy dali ostatecznie się napuścić na siebie, zresztą też :) Składniki: - cebula - ziemniaki - groszek - kiszone buraki Wykonanie: Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę
Kryzysowa Książka KucharskaGrubo ciosane ziemniaki i nie tylko one. Wyrazista sałatka w której dominuje ona, nowa królowa stołu, kiszona rzodkiewka. Musicie to wypróbować! Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 150 g szynki konserwowej 10 sztuk kiszonych rzodkiewek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pełne łyżki majonezu (wg upodobań) pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku
R'n'G Kitchenkrewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra(...)godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 200 ml mleka 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 250 g twarogu półtłustego 220 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku olej do smażenia Sposób wykonania: Twaróg łączymy ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Miksujemy ręcznym blenderem i odstawiamy do lodówki do momentu podania. Ziemniaki razem z cebulą ścieramy(...)tarce, a następnie na sitku odciskamy z nich sok za pomocą gazy. Mleko podgrzewamy do 36°C. W dużej misce łączymy odciśnięte ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, sól i pierz. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy łyżką porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły
Qchnia po prostutrochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej patelni rozgrzej(...)się zrumienią i zmiękną. Zdejmij i odłóż. Czosnek obierz, przekrój ząbki na pół i smaż przez minutę (chodzi o to, żeby oddały smak oliwie), zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem
Kulinarna Polskazewnątrz i mięciutkie w środku. Sos, choć pyszny, jak dla mnie stanowi warzywny dodatek, a nie sos sam w sobie Smakowo całość komponuje się świetnie! Składniki : 6-8 większych ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku około 150 g tartego żółtego sera 1 jajko 2 duże pory 1-2 brokuły 150-200 ml śmietanki 30% kilka pieczarek(...)jajka (do panierowania oraz do sadzenia) bułka tarta sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę. Gdy przestygną dodajemy rozbełtane jajko, mąkę, tarty ser oraz koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym
Smaki Na Talerzuzastąpiliśmy borowiki. Sprawdziły się idealnie. Składniki: 500 g filetów sandacza 100 g masła 500 ml śmietany 18 % 400 g pieczarek 500 g ziemniaków sól pieprz olej Przygotowanie: Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem. Obrałem ziemniaki(...)filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem
R'n'G Kitchenprosta w przygotowaniu, z podstawowych, tanich i łatwo dostępnych produktów. Goście i domownicy byli zachwyceni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1 kg obranych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie ziemniaków 3-4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku 1 większy ząbek czosnku 2-3 garście pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu, u mnie greckiego 1 łyżeczka musztardy sól(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: odcedzone i ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski, szczypiorek siekamy, ogórki kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, do ziemniaków przekładamy ogórki oraz szczypiorek. Przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. do wymieszanych składników dodajemy musztardę, majonez i jogurt. Dokładnie całość mieszamy, aż wszystkie
Blog kulinarny S9.PLmnie nic się nie marnuje. Z resztek z jednego obiadu postał pyszny dodatek na drugi obiad. Ziemniaki i fasolka szaragowa połączone pysznym sosem czosnkowym z koperkiem. Może nie wygląda ale świetnie smakuje, solo lub jako dodatek do mięsa. składniki: 6 ugotowanych średnich ziemniaków ok 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, u mnie żółta garść posiekanego koperku 4 łyżki majonezu 4 kopiaste(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę szaragowa pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi warzywami. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeekspresowo nie robi się, jak kulinarne czyszczenie lodówki. Z takich wojaży bez trzymanki najsmaczniejsze potrawy wychodzą. Podstawowym składnikiem ,ofkors, jest ziemniak. Taki nasz, polski…no i oczywiście drugie skrzypce ogórek małosolny. Połączenie samo w sobie jest petardą! Żeby nie było, jak zwykle nic z lodówy nie marnuje się. Wędlina, której mało jemy, domagała się jej wykorzystania. No i mamy… Sałatkę(...)Takie proste i takie pyszne! Składniki: 3 duże ziemniaki 3 ogórki małosolne 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 6 plasterków wędliny (ulubionej, najlepiej wędzonej) 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w lekko osolonym wrzątku (później doprawimy ;) ). Studzimy. Dymki wraz ze szczypiorkiem, siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wędlinę kroimy w paski. Wszystkie składniki
R'n'G KitchenZapiekanka z ziemniaków to pyszny i prosty pomysł na przyrządzenie obiadu albo dodatku do obiadu.Przygotowuje się ją bardzo łatwo i nie potrzeba wielu drogich składników. U mnie w domu zajadamy się samą zapiekanką z dodatkiem surówki. Można jak najbardziej dodać więcej boczku, będzie wtedy smaczniejsza i jako danie solo będzie idealne! Na moim blogu znajdziecie … Czytaj dalej Prosta zapiekanka(...)ziemniaków Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją