siłę tutaj wrzucać. Pieczone puree było dodatkiem do mięsiwa. Nie wiem co mi strzeliło do łba, żeby je zapiec. Strzał ten jednak był jak najbardziej na miejscu. Ziemniaki z góry są podpieczone i smakują trochę jak frytki, dół jest gładki – typowo pureerowski. Trochę żałuję, że nie dodałam do nich jakichś ziół, właściwie to pomysł był, natomiast lenistwo wygrało(...)chciało mi się ruszyć paru liter z domu. Klasyk. Składniki: 8 średnich ziemniaków 8 łyżek mleka 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól (przepis na 3 porcje) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy na gazie, żeby odparowały z nadmiaru wody. Tłuczemy je lub przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie mieszamy. Można
Kardamonovykitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 400 g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera biała część pora duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czubrycy zielonej pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy(...)przepis na 4-5 porcji) Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, fasolkę w mniejsze kawałki (odcinając z nich jednocześnie brzydkie końcówki). Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości
Kardamonovytutaj na siłę nic publikować, bo przestanie mi to sprawiać przyjemność. Póki co, podrzucam przepis na kotlety ziemniaczane z białym serem. Niektórzy mówią, że są smaczne. Składniki: 6 średnich ziemniaków 200 g białego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 kotletów) Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i tłuczemy. Ziemniaki studzimy. Następnie dodajemy do nich ser, jajko, mąkę i natkę, wszystko mieszamy widelcem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obsypujemy je bułką i smażymy z obu stron do zrumienienia. Artykuł Kotlety ziemniaczane z białym serem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymiałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis(...)porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony
Kardamonovyproduktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze – z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone(...)małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości
Kardamonovygrilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy(...)nich pora pokrojonego w półplasterki, ogórki pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek. Całość zalewamy majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyfasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli (ja użyłam drobnej) 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji(...)Oliwę wlewamy do garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze
Kardamonovykażdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki (przepis(...)zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze
Kardamonovyświęta zajadamy się wieprzowiną, a jak wiadomo wieprzowina bardzo lubi jabłka i chrzan. Jeżeli więc chcecie jakiejś odmiany na świąteczne śniadanie, oto ona. Składniki: 4 jajka 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 mała czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)Ugotowane jajka obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miski. Ugotowane ziemniaki obieramy kroimy w taką samą kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Cebulę drobno kroimy, sparzamy na sicie (aczkolwiek nie jest to konieczne, moja cebula była po prostu wyjątkowo ostra), odcedzamy i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy do tego majonez, jogurt
Kardamonovytutaj sporą robotę. Bez nich zupa szczawiowa totalnie nie ma sensu. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam drobiowego) 350 g szczawiu konserwowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki śmietany (ja użyłam 30%) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, smażymy w garnku do zeszklenia, dodajemy(...)niej rozdrobniony czosnek, chwilę razem smażymy. Do garnka z cebulą wlewamy bulion, podgrzewamy go i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy szczaw, doprawimy solą, pieprzem, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Przed podaniem zabielamy śmietaną. Podajemy z pokrojonymi w mniejsze kawałki jajkami. Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyProste składniki, które świetnie do siebie pasują, to sekret wiejskiej sałatki śledziowej. Przepis na wiejską sałatkę śledziową Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 1 średnia cebula, 4 jajka, 300 gramów matiasów, 3-4 ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu , łyżka octu, sól, pieprz. Jak zrobić wiejską sałatkę śledziową? Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Śledzie wymocz przez kilka(...)Sprawdź też inne nasze przepisy na sałatki śledziowe: 6 przepisów na dobre śledzie, które sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra Artykuł Wiejska sałatka śledziowa z jajkiem i ziemniakami. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaskładników i przygotowania. Polecamy! Patelnia Azu z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka: 500 – 600 g cebula – 1 szt. marchewka – 1 szt. pasta pomidorowa – 1 łyżka ziemniaki – 5 szt. ogórki kiszone – 3 – 4 szt. cukier – 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku woda (lub bulion) – 1,5 – 2 szklanki czosnek(...)paski ok 4 – 5 cm długości i 1 – 1,5 cm grubości. Cebulę w półplasterki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone w podobne paski co filet. Natomiast obrane ziemniaki w słupki nieco większe od frytek. 2. Na patelni rozpuszczamy nieco masła i podsmażamy z każdej strony pierś. Następnie zdejmujemy i odstawiamy na później. 3. Na tej samej patelni
Kuchnia Na WypasiePrzepis na krokiety ruskie Składniki na naleśniki: szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mleka (4/5), tyle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju, ćwierć łyżeczki soli. Pozostałe składniki: około kilograma ziemniaków, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 500 gramów twarogu półtłustego, sól, pieprz, bułka tarta i jajka do panierowania, olej. Z podanych składników wykonasz około 10 obficie wypełnionych farszem krokietów(...)się przyrumieni, następnie obróć na drugą stronę i także smaż do zrumienienia. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, ponownie posmaruj patelnię olejem. Ten przepis na naleśniki znajdziesz także tutaj . Krokiety: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, utłucz na gładkie purée, od razu dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj – pod wpływem temperatury ser się trochę rozpuści, nadając farszowi właściwą konsystencję. Boczek
Kulinarna Polskarównież do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kluski. Min. tradycyjnych klusek stalowych łyżką kładzionych , golców, czyli kaszubskich klusek ziemniaczanych , oraz niemieckich klusek Schupfnudel. Kluski z makiem czyli Mohnnudel Składniki: ziemniaki: 500 g skrobia ziemniaczana: 2 łyżki jajko: 1 szt. mąka pszenna: 100 g sól do smaku Oraz: mielony suchy mak: 20 g mleko: 50 – 60 ml masło: 1 płaska(...)łyżka miód bakalie Kluski z makiem czyli Mohnnudel Wykonanie: 1. Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę lub przez gęste sito. 2. Następnie zagnieć ziemniaki z mąką, skrobią ziemniaczaną i jajkiem aby uformować ciasto. 3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i z każdej uformuj walec o grubości kciuka. Następnie pokrój w kawałki długości
Kuchnia Na WypasieKujawskie pierniki z ziemniakami są na prawdę pyszne i od razu mięciutkie. Możecie je polukrować lub oblać czekoladą, a jeśli macie więcej czasu to możecie je nadziać tutaj link do przepisu jak upiec takie nadziewane pierniki :) Składniki na 2 blaszki: 125 g puree z ziemniaków 125 ml miodu 80 g masła 1/3 szkl cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej(...)piernika 1/2 łyżeczki kakao 1 jajko kl M lub samo żółtko z większego jajka 1. Miód razem z cukrem i masłem rozpuszczamy w podgrzewając w garnku, następnie dodajemy ziemniaki i ucieramy na gładko, wystudzić. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, wbijamy jajko lub dodajemy samo żółtko, dodajemy masę z garnka i wyrabiamy gładkie ciasto
Gotowanie...to proste !