wariancie "na bogato" z wykorzystaniem rosołu lub esencjonalnego bulionu. Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g grzybów leśnych (podgrzybków, maślaków, prawdziwków) 300 g chudej wołowiny (zrazowa, rostbef, ligawa) 400 g ziemniaków 200 g cebuli 1,5 l wody, bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek kwaśnej śmietany(...)olej i podsmażyć na nim chwilę wołowinę, aby zamknąć pory. Następnie wraz z powstałym sosem przenieść do garnka z wywarem i gotować do miękkości (mniej więcej tyle co grzyby). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać je oraz grzyby do wywaru z wołowiną i gotować wszystko razem aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodać pieprz
Kulinarna Pokusazarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka, zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę(...)kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw na chwilę, aby smaki się połączyły. Kwaśnicę rozlewaj do miseczek, nakładając kawałek
Kulinarna Polskanaczynia do zapiekania, ale danie równie dobrze możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Składniki na kurczaka z warzywami w rękawie: 2 piersi z kurczaka 4-5 średniej wielkości ziemniaków niewielka cukinia papryka czerwona cebula marchewka przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, suszone pomidory, czosnek suszony, sól i pieprz czarny 2 łyżki oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy(...)średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w paski. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy i olej. Rękaw szczelnie zamykamy z obu stron i potrząsamy nim kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnecałą pewnością nadadzą mu trochę smaku i ciepła składniki na około 4-5 osób z dobrym apetytem : 0,4 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, żeberka) 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości 4 duże, kiszone ogórki 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli nie masz, chociaż to właśnie pasternak nadaje zupie charakterystyczny(...)wielkości kiełbasy, wieprzowinę, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie także pokrojone marchewkę i pasternak. Dopraw, papryką , cukrem, solą do smaku i gotuj do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki, ogórki, koncentrat pomidorowy, wodę z ogórków i ponownie gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupa Bogatyrska najsmaczniejsza jest drugiego dnia odgrzana Serwuj na gorąco, posypaną natką pietruszki
Ogrodnik w podróżySkładniki: 1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością) 800 g ziemniaków (z cienką skórką) Marynata: 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy(...)naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki robiące miejsce na mięso. Wkładamy indyka. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Pieczemy
Qchnia po prostuGorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka(...)sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek DODATKOWO: * ser feta * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek. Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce
Ostra na Słodkozapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku(...)pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki
Oryginalny smakklasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu oraz idealnie "przemycają" warzywa do diety niejadków, bo kto nie lubi frytek? Przyznam szczerze, że seler w takim wydaniu ciężko odróżnić smakiem od ziemniaka. Osobiście frytki z selera mogłabym jeść non stop solo! Dla reszty rodziny mieszam je z innymi warzywami. Spróbujecie? Zerknijcie również na inne moje przepisy: Domowe frytki z piekarnika z kolorowych(...)ziemniaków - klik . Marchewka z imbirem (dla diabetyków) - klik . Pieczone frytki z marchewki - klik . Pieczone talarki z batatów - klik . Serowe frytki z cukinii - klik . Frytki z batatów z czarnuszką i sezamem - klik . Frytki z selera i innych warzyw - składniki: (około 2-3 porcje) 1 seler (większy) 2 marchewki 2 ziemniaki Moje przyprawy: papryka słodka wędzona sól Dodatkowo
Di gotujediety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Cukinię ścieramy(...)grubych oczkach i solimy. Po 5 minutach odciskamy wodę - najwięcej jak się da. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch
Czarnawisienkaciecierzycy placki są bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie przeszkadza, możecie dodać każdą inną mąkę. Składniki na fit placki ziemniaczane z dynią (około 12 sztuk): 1 kg ziemniaków mała dynia wielkości około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu pestek zostanie około 0,5 kg) cebula 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (albo innej) jajko około pół łyżeczki soli(...)Przygotowanie Ziemniaki i cebulę obieramy. Dynię przekrawamy na cztery części, obieramy i wydrążamy pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nakładamy po sporej łyżce papki warzywnej i formujemy placuszki
e-PrzepisyKulinarnezawiera minerały, które wytrącają się z kości podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle. Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić. Kurczak świetnie pasuje z brokułami(...)wytrawnym. Knedle z mięsnym farszem to obiad na dwa dni. Knedle są bardzo pożywne zwłaszcza te podane z grzybowym sosem. Przepis na knedle 24 sztuki Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 150 g pszennej mąki 1 jajko Farsz z kurczaka 400 g ugotowanego kurczaka 200 g brokułów 10 cm pora 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Sos z kurek
codojedzeniaPrzepis na pyszna sycącą i rozgrzewającą zupę przypominającą w smaku popularne danie leczo. SKŁADNIKI: 3 Kiełbaski śląskie 3 duże ziemniaki natka zielonej pietruszki 2 małe cebule 2 papryki kolorowe 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietany 18 % 4 – 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego olej do smażenia sol i pieprz do smaku 2 listki laurowe 4 ziarna angielskie(...)papryka lekko zmięknie do garnka dodać pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę i podsmażyć ją wraz z warzywami. Do podsmażonej kiełbasy i warzyw dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalać bulionem. Doprawić solą i zagotować. Zupę gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawić majerankiem i pieprzem. Gotować następne 10 minut
Pani M - kuchnia smakowitakilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek wędzony (ok. 150g) 1,5 l wody 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego cząbru szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu sól do smaku Do podania Ogórek(...)zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę pilnując, aby nie przypalić . Zawartość patelni dodaj do wywaru, chwilę pogotuj. Pokrój w kostkę ziemniaki i również dodaj do wywaru wraz z fasolą i zalewą. Gotuj wszystko ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania osól oraz dodaj cząber i majeranek. Podawaj z zależności
Kulinarna PokusaSkładniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła 2 łyżki domowego przecieru(...)robić dla dziecka. Zupa z łososiem – Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory naciąć w kształt litery X na czubku, sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Do garnka wlać
Moja Delicja