drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc por – ½, biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka(...)olej do smażenia Przygotowanie: Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko
wiecejwarzyw.plPrzepis na pierogi ruskie Kto ma ochotę na pyszne domowe pierogi? U mnie dziś ruskie czyli wypełnione farszem z ziemniaków, sera i cebulki. Niebo w ustach! Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera- twarogu(...)ziemniaków 1 duża cebula łyżka masła (najlepiej klarowanego) sól, pieprz opcjonalnie maggi w płynie *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprz. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto
Blog z Apetytemmnie taka zrównoważona w smaku, po równo wszystkiego, z niedużą ilością majonezu, lekko słona i pieprzna z dodatkiem cukru pudru i ostrej musztardy. W mojej sałatce zawsze występują gotowane ziemniaki, jabłka i domowe ogórki kiszone. Duża ilość cudownie pasującego pora i jajka. Czasem wrzucam domową marynowaną paprykę. Ta wersja, znana i lubiana od dziecięcych lat dla mnie zawsze wygrywa. Składniki(...)cukru pudru i ostrej musztardy. SKŁADNIKI: 5 marchewek 4 pietruszki 1 cały duży seler 5 jajek 6 ogórków kiszonych puszka kukurydzy puszka zielonego groszku 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 2 duże pory 500 ml majonezu, u mnie Kielecki łyżka ostrej musztardy – z lekką górką łyżka cukru pudru – z lekką górką sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę
Zasmakuj Kuchniodpowiada m.in za procesy uczenia się magnez, który podobnie jak witaminy z grupy B odpowiada za sprawne działania układu nerwowego fosfor, który poprawia inteligencję Do tego bogate w potas ziemniaki, wspomagające dotlenienie mózgu. Wygląda na to, że soczewica sama w sobie jest bardzo wartościowa. Nic więc dziwnego, postać z mitologii chrześcijańskiej Ezaw, sprzedał za jej miskę swoje pierworództwo, co ostatecznie(...)doprowadziło do powstania przysłowia, jakże doskonale wpisującego się do dzisiejszego (w świetle mainstreamu) święta, powiedzenia: Dać d..py za talerz zupy. Składniki: - soczewica zielona - soczewica czerwona - ziemniaki Wykonanie: Dwa rodzaje soczewicy gotujemy razem, aż ta czerwona się rozgotuje. Generalnie sos z rozgotowanej soczewicy to bardzo dobry patent, gdyż jest bardziej wartościowy od zasmażki i jednocześnie gotuje się znacznie szybciej niż
Kryzysowa Książka KucharskaSchab doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać suszone zioła, paprykę w proszku ostrą i słodką. Obsypać tą mieszanką płaty mięsa. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki o grubości 3mm. Następnie ugotować. Ziemniaki muszą być prawie miękkie. Pieczarki obsmażyć na patelni z odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso(...)wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. W między czasie ugotować brokuł rozerwany na mniejsze kawałki. Woda musi być doprawiona do smaku sola. Wyjąć blaszkę z piekarnika, powpychać brokuł między ziemniaki. Ponownie wstawić do piekarnika, ale już nie przykrywać. Piec kolejne 30 minut. Minutę przed końcem pieczenia obsypać pozostałym serem. Pyszny dodatek do tego dania to ogóreczki konserwowe lub słodko kwaśna
Kuchnia Pokoleńwody, dla starszych odsmażone na złoto. W jakiejkolwiek wersji i z dodatkami wszelakimi są pyszne! Moja A. za nimi szaleje! Czemu mnie to nie dziwi? SKŁADNIKI: 600 g ziemniaków 400 g białego sera 1-2 jajka około 1/2 szklanki mąki sól do smaku dodatki: konfitura jabłkowa z cynamonem, cukier puder lub cukier trzcinowy do oprószenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję(...)osolonym wrzątku. Ugotowane przeciskam przez praskę, odkładam na bok gdzie się studzą. Biały ser dobrze ugniatam widelcem. Na stolnicę wykładam ostudzone ziemniaki, twaróg, wbijam jajka i dodaję większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki
Zasmakuj Kuchnizapach tej zupy sprawiają, że człowiek robi się głodny. Zupa czosnkowa Zapach pieczonego lub smażonego czosnku to zapach, który uwielbiam. Czosnek dodany do mięsa, owoców morza, makaronów czy nawet ziemniaków nadaje tym daniom fantastycznego smaku. Danie, które bazuje na samym czosnku głównie to zupa czosnkowa. Postanowiłam ją ostatnio właśnie ugotować. Ostatni raz zupę czosnkową z prawdziwego zdarzenia jadłam w Zakopanem(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zupy czosnkowej. 5 dużych główek czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 750 ml wody 1 duży ziemniak 1 łyżka suszonego estragonu 1 i 1/4 łyżeczka soli 100 ml śmietanki 30% Jak przygotować zupę z czosnku . Główki czosnku przekroić na pół, skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia
mecookswersja żuru, którą najbardziej lubi moja córka i do której ja sama, do tej pory wielka przeciwniczka żuru się przekonałam. Czysty, prawie klarowny żur, do tego kopczyki tłuczonych ziemniaków, plasterki kiełbaski i skwarki z boczku, tak mogę jeść. Zresztą dodanie gniecionych kartofli do zupy, szczególnie do żuru to od lat sposób na oszczędność w kuchni, czyli zagospodarowanie ziemniaków, które zostały(...)innym obiedzie. Takie ziemniaki na śląsku nazywa się “posztamfowanymi” czyli tłuczonymi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłodka od selera i lekko pikantna od przypraw. Nam bardzo smakowała. Zwłaszcza podana z czosnkowymi grzankami. 1 seler o wadze około 900 g (waga przed obraniem) 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 por 1,5-2 l bulionu 1/2 szkl. śmietanki 30% gałka muszkatołowa szczypta ostrej papryki mielonej sól, pieprz grzanki olej Obrany seler oraz ziemniaki kroimy w drobną(...)Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy go przez chwilę, często mieszając. Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną
Smaki Na Talerzublogu pojawiło si ę już ponad 10 przepisów na pieczone omlety a dziś dołącza do niego frittata z batatami. Jeżeli lubicie słodkie ziemniaki, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Frittata jest sycąca, pożywna a dodatek cebulek dymek, czosnku i peperoncino wzbogaca jej smak i nadaje wspaniałego aromatu. Polecam Wam serdecznie :) **** Come forse avrete già(...)dolci 100 ml di panna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki na parze do miękkości ok 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy drobno posiekane cebulki oraz
La grande e la piccola cuocaciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” - z ziemniakami, typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa. Te małe, słodkie bułki są niewiarygodnie miękkie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków(...)użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość dopełnia cukier puder, którym zostały posypane. Znikają szybko więc warto zrobić dwie porcje. Bułki wypiekałam w ramach wskrzeszonego tydzień temu "Wypiekania na śniadanie". Bułki z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka... Słodkie bułeczki z Majorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebabcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z serem ale może kiedyś jeszcze się przekona. Składniki: około kilograma ziemniaków 2 duże cebule 20-30 dag boczku wędzonego (może być też kiełbasa) majeranek szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w drobna kostkę tak samo cebulę. Na dużej(...)patelni podsmażamy boczek tak żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu i dopiero wtedy dodajemy cebulę. Lekko solimy i dusimy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi
Mam apetyt na ...SKŁADNIKI 4 ziemniaki 2 pory 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego łososia 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki, majeranek 2-3 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 patate 2 porri 2 spicchi d'aglio 50 g di salmone affumicato 500 ml di brodo vegetale prezzemolo, maggiorana 2-3 cucchiai di olio d'oliva sale(...)pepe PRZYGOTOWANIE Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pory oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Po ok. 5 minutach dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu podsmażamy warzywa
La grande e la piccola cuocaPlacki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. 700 g obranych ziemniaków 1 cebula 4 łyżki mąki 2-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka sól, pieprz, majeranek Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajka, mąkę , płatki i przyprawy. Wymieszać.Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)smażenia Sposób wykonania: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozostawiamy aby odciekł z nich sok. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy stratą cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki
Qchnia po prostu