Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego. Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula 1 cukinia 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia Ewelinywyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie. Składniki : 5 ziemniaków (odmiany do pieczenia) 1/8 dyni odmiany Hokkaido pół romanesco lub kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być(...)zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania. Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki. Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam(...)przeciwników... To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki? mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka) 750 ml wody 300g kapustki brukselki 3 ziemniaki (średnie) 2 marchewki (średnie) 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo
Di gotujepszennej 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki oleju rzepakowego farsz : 1 kostka twarogu półtłustego 4 ziemniaki , ugotowane i obrane 1 cebula , dość duża 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru lub miodu sól , dużo pieprzu do smaku Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków , tak samo twaróg . Dodajemy
Ogrodnik w podróżyprzypomnieliśmy sobie o przepisie na kotlety ruskie. Tak jak się spodziewaliśmy, wyszły pyszne i od tamtej pory często je robimy. Przepis na kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata łyżka mąki pszennej, do panierowania mąka, jajka i bułka tarta, olej do smażenia. Zrób tak: ziemniaki obierz, pokrój(...)mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw do przestygnięcia. Na patelni rozgrzej olej, następnie dorzuć posiekaną cebulę i przesmaż aż się zrumieni. Ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Dodaj rozkruszony twaróg oraz przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj czubatą łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę należy ostudzić, aby stężała. Formuj płaskie kotlety, które najpierw należy
Kulinarna Polskapora jest smacznym i sycącym daniem, które ugotujecie w niecałą godzinę. Bazą do przygotowania kremu porowego jest oczywiście por, jednak w zupie znajduje się także pietruszka, seler oraz ziemniaki. Do zupy nie dodawałam, ani czosnku, ani cebuli, aby nie zabić smaku porów. Zupę krem z pora przyprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili, dla zaostrzenia smaku. Jeżeli jednak boicie się(...)zupę krem z pora Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g średnia pietruszka 1/4 małego selera 2 średnie ziemniaki 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki kremówki gałka muszkatołowa chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego sól i pieprz olej do smażenia grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania Przepis
Kuchnia Bazyliimożesz do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 4 szklanki bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cukinie 2 ziemniaki 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju Szczypta gałki muszkatołowej Sól Świeżo mielony pieprz biały Opis przygotowania: Cukinię myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy ją w niezbyt(...)dużą kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w taką samą kostkę co cukinię. Następnie w garnku rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie dodajemy do tego czosnek oraz cukinię. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżki octu jabłkowego 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych) sól i pieprz Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym(...)pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż
Delicious PlacePomysł na danie, które "robi się samo" w piekarniku - pieczone ziemniaki, papryczki padron i filety z dorsza 😉 Prosto i smacznie. Zachęcam do pieczenia. Składniki na porcję dla 2 osób: 9-10 sztuk młodych, małych ziemniaków 1 opakowanie papryczki padron (250 g) filet z dorsza (wagowo około 0,4 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek Filet(...)dorsza pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby ryba mogła "przejść" przyprawami. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie. Następnie przeciąć na pół, posypać solą i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać. Papryczki umyć, osuszyć i również posypać szczyptą soli i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek
UgotowaćChrupiące po bokach, miękkie w środku, pachnące czosnkiem… Brzmi jak idealne placki ziemniaczane? Te właśnie takie są! Wszystko dzięki starciu ziemniaków na dwóch rodzajach oczek i właściwych proporcjach składników. Normalnie nie można przestać jeść. Takie są pyszne! Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: około kilograma ziemniaków, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, sól(...)pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: ziemniaki obierz, przepłucz, 3/4 zetrzyj na grube wiórki, resztę na papkę (tę część możesz też zmiksować). Zetrzyj także cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekaj. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystko z jajkami i mąką ziemniaczaną oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, na który kładź ciasto, następnie formując dość cienkie placki. Smaż
Kulinarna Polskaskuszą się bardzo chętnie. Sprawdźcie też przepis na krem z porów z serkiem topionym ! Inne przepisy na zupy znajdziecie TU . Składniki: Zupa-krem: 1 duży por 4 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Klopsiki: 250 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego) 1 mała biała cebula 1 jajko sól(...)ziół prowansalskich olej Wykonanie: Zupa – krem: Pora obrać, umyć i odkroić liście. Białą część pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – przez kilka minut podsmażać razem z porem. Wlać bulion i gotować na niewielkim ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku i zmiksować na gładki krem. Klopsiki
Pasja Smakuprostu rewelka. No i rzeczywiście kuchenka po skończonym posiłku nie jest ubrudzona tłuszczem, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnych patelni. Poniżej przepis na ziemniaczany omlet z papryką: 4 ziemniaki 6 jajek 1 mała czerwona papryka 1/2 papryki żółtej 1 mała cebula około 2 łyżki posiekanego szczypiorku/cebulki dymki/lub natki pietruszki sól, pieprz Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy(...)miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę. Dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną zieleniną. Mieszamy. Jajka wybijamy do małego garnuszka, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Doprawiamy większą szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na rozgrzaną patelnię wylewamy minimalną ilość oleju. Wykładamy masę jajeczno-ziemniaczaną z papryką
Smaki Na TalerzuHasselbackspotatis, czyli pieczone ziemniaki, pochodzą ze Szwecji i są w tym kraju znane już od prawie 70 lat! Ziemniaki powstały w hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. Były tak smaczne, że podbiły cały świat! Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników - ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny
Vegan Tasteletnią, przepyszną zupę. Świeże, sezonowe warzywa, które właśnie teraz są najsmaczniejsze przygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam! Scroll down(...)recipe in English Zupa z cukinią i fasolką (4 porcje) Składniki: 250 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść młodego szpinaku
karmelowyPyszne ziemniaki po marokańsku z chrupiącą i aromatyczną skórką, mogą stanowić samodzielne danie albo służyć jako dodatek do mięsa. W Maroku takie aromatyczne ziemniaki uchodzą za sałatkę. Jada się ją jako dodatek do tajine lub innej potrawy. Zapraszam dziś zatem na przepyszne danie z ziemniaków. Sałatka ziemniaczana z Maroka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie