słodka od selera i lekko pikantna od przypraw. Nam bardzo smakowała. Zwłaszcza podana z czosnkowymi grzankami. 1 seler o wadze około 900 g (waga przed obraniem) 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 por 1,5-2 l bulionu 1/2 szkl. śmietanki 30% gałka muszkatołowa szczypta ostrej papryki mielonej sól, pieprz grzanki olej Obrany seler oraz ziemniaki kroimy w drobną(...)Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy pokrojonego pora i podsmażamy go przez chwilę, często mieszając. Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną
Smaki Na Talerzublogu pojawiło si ę już ponad 10 przepisów na pieczone omlety a dziś dołącza do niego frittata z batatami. Jeżeli lubicie słodkie ziemniaki, ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Frittata jest sycąca, pożywna a dodatek cebulek dymek, czosnku i peperoncino wzbogaca jej smak i nadaje wspaniałego aromatu. Polecam Wam serdecznie :) **** Come forse avrete già(...)dolci 100 ml di panna fresca 70 g di parmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki na parze do miękkości ok 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy drobno posiekane cebulki oraz
La grande e la piccola cuocaciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w Andorze. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” - z ziemniakami, typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa. Te małe, słodkie bułki są niewiarygodnie miękkie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków(...)użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość dopełnia cukier puder, którym zostały posypane. Znikają szybko więc warto zrobić dwie porcje. Bułki wypiekałam w ramach wskrzeszonego tydzień temu "Wypiekania na śniadanie". Bułki z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka... Słodkie bułeczki z Majorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebabcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z serem ale może kiedyś jeszcze się przekona. Składniki: około kilograma ziemniaków 2 duże cebule 20-30 dag boczku wędzonego (może być też kiełbasa) majeranek szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w drobna kostkę tak samo cebulę. Na dużej(...)patelni podsmażamy boczek tak żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu i dopiero wtedy dodajemy cebulę. Lekko solimy i dusimy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi
Mam apetyt na ...SKŁADNIKI 4 ziemniaki 2 pory 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego łososia 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki, majeranek 2-3 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 patate 2 porri 2 spicchi d'aglio 50 g di salmone affumicato 500 ml di brodo vegetale prezzemolo, maggiorana 2-3 cucchiai di olio d'oliva sale(...)pepe PRZYGOTOWANIE Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pory oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Po ok. 5 minutach dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu podsmażamy warzywa
La grande e la piccola cuocaPlacki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. 700 g obranych ziemniaków 1 cebula 4 łyżki mąki 2-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka sól, pieprz, majeranek Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajka, mąkę , płatki i przyprawy. Wymieszać.Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)smażenia Sposób wykonania: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozostawiamy aby odciekł z nich sok. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy stratą cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki
Qchnia po prostuoraz zamienić rybę na inną. Jednak najlepiej, gdyby była ze skórą, wówczas kawałki ryby tak łatwo się nie rozpadną. Składniki: 1/4 dyni piżmowej 1/2 opakowania fasolki szparagowej 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru około 2-3 cm sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili 1 puszka mleka kokosowego(...)duży filet z tołpygi* Rybę pokroić na równej wielkości kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać. W garnku najpierw podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek i imbir; całość krótko przesmażyć i wsypać przyprawy: curry, paprykę, kurkumę oraz chili. Smażyć aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wówczas
My simple kitchenSałatka ziemniaczana ze śledziami. Idealna na imprezki. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 średnia cebula kilka łyżek majonezu (około 4 - 5 czubatych) pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, ogórki konserwowe, ziemniaki oraz jajka kroimy
Smak mojego domunimi w postaci kiszonki, sałatki, pasty oraz kremowej zupy, którą wprost uwielbiamy! Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka z pieczonych buraków i batatów . Składniki(...)przepis tutaj ) albo prażone ziarna dyni lub słonecznika świeże zioła np. pietruszka/kolendra płatki chilli (dla dorosłych ) 1 łyżeczka mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie) sok z cytryny (opcjonalnie) Wykonanie: Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę podobnie jak obraną cebulę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Obrany i umyty imbir trzemy na tarce. Na patelni
Lamarida.plzobaczymy co z tego wyjdzie :) Takie przepisy lubię, kilka razy chleb na drożdżach robiłam więc wiedziałam jaką ciasto ma mieć konsystencję. A do tego pod kątem oka zobaczyłam resztkę ziemniaków z obiadu i przypominał mi się chleb z krakowskiego Zaczynu z ziemniakami i rozmarynem i tym tropem szłam. Przepis na chleb na drożdżach 850 gram mąki pszennej(...)opakowanie drożdży suszonych 200 gram ziemniaków ( ugotowanych i rozgniecionych widelcem ) 450 ml wody ( chłodnej ) łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku ( obrane i pokrojone w plasterki ) Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam wszystkie pozostałe składniki, wyrabiałam hakiem do ciasta przez około 10 minut. Aż do momentu kiedy ciasto tworzyło już jedność. Zwartą kulę ciasta przykryłam ściereczką odstawiłam
Kuchnia na wzgórzupomidorach i posypane dodatkowo tartym cheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i śledziach, takie danie było bardzo miłą odmianą. składniki 12 naleśników farsz 600 g ugotowanych ziemniaków 500 g sera białego, tłustego 300 g cebuli sól pieprz 2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru) starty cheddar do posypnia natka pietruszki do podania olej do smażenia przygotowanie Przygotować(...)farsz. Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Biały ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się zbrązowi, przestudzić. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej, masę doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć. w kopertę
Stare Garytemu są jeszcze lepsze i tak przyjemnie chrupkie. Masła nie trzeba używać dużo, a co za tym idzie placki nie są zbyt tłuste. Składniki: 85 g cukinii* 540 g ziemniaków* 2 małe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta suszonej bazylii świeżo mielony pieprz i sól do smaku do smażenia masło klarowane Sertop *waga(...)obraniu Przygotowanie: Obrane ziemniaki i cukinię kroimy na mniejsze części, a następnie przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrany ząbek czosnku. Miksujemy („blendujemy”) do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu poniżej (gładka masa). Następnie całość przekładamy na sitko. Umieszczamy je nad miską i zostawiamy do odcieknięcia (pod koniec lekko dociskam
Słodkie okruszkipodsmażyć na maśle, lub zanurzyć w cieście naleśnikowym i podsmażyć. naleśniki : 400 g mąki pszennej, sól, 4 jajka, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz : 750 g ziemniaków (obiadowych Typ B), 250 g białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, masło do smażenia naleśników, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli(...)płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać. Farsz : z iemniaki dokładnie umyć (nie obierać) ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju. Ziemniaki, ser i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na naleśniku układać trochę farszu, zwijać. Możemy naleśniki maczać w cieście naleśnikowym
królestwo garówburaczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo 3 ziemniaki , także ugotowane , najlepiej w mundurkach 1 cebula średniej wielkości 3-4 ogórki kiszone starty ser żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu(...)dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach , najlepiej o prostych brzegach , układamy kolejno : warstwę śledzi , majonez , ziemniaki , cebulkę , ogórek , majonez , buraczki jajko majonez , ser . Na koniec
Ogrodnik w podróży