ziemniaki - 38421 przepisów (strona:568/2562)

ZUPA CZOSNKOWA (ZDROWA, SZYBKA I TANIA) 168

małym, jak i dużym smakoszom 😋 SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju) 1 cebula 15 ząbków czosnku 600 g ziemniaków 1 litr bulionu gałka muszkatołowa do smaku sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO NA GRZANKI: bagietka lub bułka pokrojona w drobną kostkę masło 1 ząbek czosnku sól do smaku WYKONANIE: ZUPA(...)garnku rozgrzej masło i podsmaż lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut.   Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki kartoflane 87

dodatkiem był dobrze przyprawiony ser  liptauer . Jedyną wadą tych placków wydaje mi się fakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać

Stare Gary
Kapuśniak z ziemniaczkami 104

kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka 300 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju sól Na początku gotujemy wywar. Żeberko zalewamy około 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Później dorzucamy obraną pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe(...)czystego wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W czasie kiedy nasz kapuśniak się gotuje zajmujemy się ziemniakami. Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu

PatiGotuje
PIEROGI RUSKIE 93

Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie. Przepis na tradycyjne pierogi ruskie. Najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym(...)łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 500g białego sera twarogowego 1 cebula 2 łyżki oleju lub masła do usmażenia cebuli sól pieprz ziołowy  Pierogi ruskie przepis. PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW RUSKICH  Krok

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 452

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielmy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jakami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym

Qchnia po prostu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 113

Propozycja na dzisiejszy obiad to przepyszne, tanie, syte kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :). Składniki na kotlety: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki(...)smażenia Składniki na sos : ok 400 gram pieczarek 1 średnia cebula 2/3 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200 gram śmietany 12% ok 250 ml bulionu Przygotowanie kotletów: Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko

Studencka Micha
Pieczone ziemniaki Hasselback 86

Hasselbackspotatis, czyli pieczone ziemniaki, pochodzą ze Szwecji i są w tym kraju znane już od prawie 70 lat! Ziemniaki powstały w hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. Były tak smaczne, że podbiły cały świat! Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników - ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny

Vegan Taste
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami 275

proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie pieczenia przygotować warzywa. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić. Marchew obrać i pokroić w słupki lub grube plasterki. Ugotować marchew w osolonej wodzie(...)miękkości. Odcedzić. Brokuł rozerwać na mniejsze kawałki i ugotować, odcedzić. Jak już mięso będzie miękkie rozłożyć u góry brokuł i marchew a następnie ziemniaki. Wstawić ponownie do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 250. Piec bez przykrycia aż ziemniaki się przypieką. Posypać serem i wstawić do piekarnika na momencik. Ser tylko musi się rozpuścić. Ser można pominąć. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
KOTLETY ZIEMNIACZANE W PANIERCE SEZAMOWEJ 101

Kotlety ziemniaczane to mój ulubiony sposób na ziemniaka. Miękkie i delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Jedzą je mali i duzi. Ja uwielbiam klasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora. Składniki: 500 g ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka bułka tarta do obtoczenia sezam do obtoczenia olej do smażenia(...)Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Jak są już całkowicie zimne to przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor

Kuchnia w oparach
Placki z gotowanych ziemniaków 101

śniadanie czy obiad. Podane z sosem na ostro czy słodko są wyborne, będą też znakomitym dodatkiem do mięs czy surówek. Polecam gorąco. Placki ziemniaczane inaczej. Składniki: 3-4 ugotowane ziemniaki 1 średnie jabłko 1 średnia cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej duża szczypta majeranku sól i pieprz do smaku olej do smażenia do podania ulubiony sos Przygotowanie placków(...)Ziemniaki obrałam, ugotowałam, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, przestudziłam. Do zimnych ziemniaków starłam na tarce o dużych otworach, wraz ze skórka jabłko. Dodałam także jajo, drobniutko posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz, wymieszałam. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam. Formowałam placki w dłoniach - można nakładać łyżką na olej i na patelni formować i smażyłam na złoty kolor z obu stron. Osączałam

Moje Małe Czarowanie
Gwiazda z parówek i ziemniaków 129

Gwiazda z parówek i ziemniaków 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 parówki pieprz szczypiorek 20 dag sera żółtego Ziemniaki pozbawić skórek i ugotować. Miękkie, jeszcze ciepłe rozgnieść widelcem. Dodać jajko oraz posypać pieprzem. Szczypiorek poszatkować. Dodać do masy ziemniaczanej. Parówkę pozbawić skórki, przeciąć na pół. Lekko naciąć przez środek, ale nie do samego końca (patrz zdjęcia). Nacięte końcówki przebić wykałaczką

Gotuję Testuję
Babeczki ziemniaczane z natką 83

wyjścia. Do szkoły dzieciom na drugie śniadanie Do pracy na przegryzkę! Na spacer, na drogę. Dowolnie! I do tego są pyszne i pożywne. Co nam trzeba? 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 laska wysokogatunkowej kiełbasy 200g mąki 2 jajka sól i pieprz po pół łyżeczki płaskiej, szczypta papryki ostrej i słodkiej, odrobina majeranku lub kminku olej rzepakowy 4 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane To samo robimy z cebulą. Mieszamy. Powstały sok zlewamy. Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i lekko podsmażamy, aż puści trochę tłuszczu Kiełbasę dodajmy do ziemniaczanej, bez tłuszczu (chyba, że ktoś chce

Latosiowydom
Moussaka 109

wersję na ciepło 🙂 Składniki 500 g mielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 3 łyżeczki tymianku 3 łyżeczki oregano kieliszek białego wytrawnego sól pieprz mąka oliwa z oliwek Składniki(...)umycia bakłażanów. Następnie kroimy je wzdłuż w plasterki i solimy. Wkładamy do durszlaka i zostawiamy na około 30 min, aż puszczą sok. W międzyczasie obieramy i kroimy w plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na patelni na oliwie z oliwek przez około 10 minut (po 5 min na stronę). Następnie układamy na samym spodzie naczynia żaroodpornego, tak by przykryły całe dno. Bakłażany

CityTaste - Przepisy
Prosta FIT zupa jarzynowa 129

curry i kumin.  Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz  Świeży koperek Kurkuma Przygotowanie: Gotujemy(...)wodę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w talarki. Brokuł i kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Groszek przelać na sitku gorącą wodą (namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy

Czarnawisienka
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem 107

Zostały wam ziemniaki z obiadu i kurczak duszony, pieczony bądź smażony? Podpowiemy Wam, jak można w szybki sposób wykorzystać obiad „sprzed”… Składniki 500 g gotowanych ziemniaków 250 ml mleka 250 g boczniaków 500 g pieczonego kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości(...)Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree. Boczniaki kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.   Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy

R'n'G Kitchen