ziemniaki - 38421 przepisów (strona:576/2562)

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 211

jest właśnie zupa z ciecierzycą.   Taka zupa jest  idealna na chłodne jesienne dni. Zapraszam do spróbowania, bo smakuje wyśmienici :) Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 5 ziemniaków 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki groszku  1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia natka pietruszki majeranek, curry sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć i obrać. Cebulę(...)garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć marchewkę, cebulę i seler naciowy, na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze całość podsmażyć. Całość zalać bulionem zagotować. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do garnka, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, majeranek i curry. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy osączony zielony groszek i całość doprawiamy do smaku

magiczna kuchnia Kasi
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 132

kuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D Soczewiaki z sosem grzybowym 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 1kg obranych mączystych ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz Sos grzybowy: 1 szklanka suszonych grzybów(...)listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1,5 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 135

się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy selera (około 200 g) 1 średni ziemniak biała i jasnozielona część niedużego pora 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki drobno otartego chrzanu lub łyżeczka dobrej jakości chrzanu ze słoiczka (lub do smaku) drobno otarta skórka z niedużej cytryny(...)nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać

Even Better Food
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 192

naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Ziemniaki umyć, obrać(...)dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć

Korniszonki
Placki dyniowo-ziemniaczane z imbirem i kurkumą 167

zasmakują,ponieważ wzbogaciłam je dynią,aromatycznym imbirem i kurkumą. Szybki i smaczny pomysł na obiad. Przepis dodaję do konkursu  #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  500 g obranych ziemniaków 200 g  obranej dyni 1 cebula 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól 2 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć(...)tarce lub za pomocą robota na bardzo drobno,odcisnąć nadmiar soku. Dynię zetrzeć na małych oczkach tarki. Połączyć ze sobą startą dynię,ziemniaki i cebulę,dodać jajko,mąkę i posolić do smaku. Imbir zetrzeć i dodać kurkumę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.  Na patelnię wlać olej i na rozgrzany nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć partami niewielkie placuszki

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 150

ziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do smażenia sól pieprz surówka dowolna Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki

Gotowanie jest łatwe
Biała kiełbasa i ziemniaki z pieca 146

kilka ziemniaków po 3 na osobę  biała kiełbasa sól pieprz oliwa oregano czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy przyrządem na sprężynki. Płuczemy w zimnej wodzie i naciągamy na długie wykałaczki. Na dnie naczynia układamy białą kiełbasę, zwilżamy oliwą. Czosnek tłuczemy w moździerzu, dolewamy oliwę i przyprawy. Ziemniaki smarujemy dokładnie i układamy na wierzchu. Pieczemy ok 45 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4270

podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko  sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i  pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy po ok. 1/3 łyżeczki soli, pieprzu oraz koperku. Masę ziemniaczaną wyrabiamy do połączenia składników i otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie formujemy z niej niewielkie kotleciki

Słodka Strona
O tym, dlaczego nie mogę czytać wzruszających książek i zupa krem z brukselki 172

inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie do Mopsika, Malwiny, Marty i Pati. Zupa krem z brukselki Składniki: (na 3 porcje) 400 g brukselki 150 g ziemniaków 1 marchewka 1 pasternak 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 800 ml bulionu sól pieprz sok z 1/2 cytryny dodatkowo: czarny sezam suszone pomidory w oliwie Brukselkę umyć, oczyścić(...)odciąc twarde końcówki i przekroić na połówki. Ziemniaki, marchewkę i pasternak obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę i pasternak, podsmażać, aż warzywa chłoną tłuszcz. Dodać brukselkę, zalać wszystko bulionem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować blenderem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 184

włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:   Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól Pieprz 150ml śmietanki(...)Gnocchi w sosie grzybowym: Przygotowanie: Kluski: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie

Księga-Smaku
Zupa krem z kukurydzy 143

rozgrzewa. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki) 2 duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy(...)góry ku dołowi). Rozgrzewamy patelnię z masłem i dusimy na niej ziarna kukurydzy. Następnie usmażone ziarna przekładamy do większego garnka. Do garnka dodajemy również bulion, który przygotowaliśmy wcześniej. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dodajemy do kukurydzy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili w proszku, kurkumą oraz imbirem. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając zupę

CookMag
Potrawka z kurczaka i warzyw 92

Potrawka z kurczaka i warzyw, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe. Pachnie delikatnym i soczystym kurczakiem oraz ziołami. Składniki: 4 uda z kurczaka 2 duże ziemniaki 1 papryka 1 cebula garść zielonego mrożonego groszku przyprawy: curry, lubczyk, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, chili ziele angielskie 2 sztuki liść laurowy 2 sztuki łyżeczka masła Przygotowanie: Na maśle przesmaż(...)umytego, osuszonego i przyprawionego kurczaka, zaczynając od skóry. Po 2 minutach odwróć na drugą stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi 130

grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków.  Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli kawałek imbiru 2-3 ziemniaki 3-4 pory skórka i sok z limonki 400ml mleka kokosowego sól, pieprz oliwa masło Pulpeciki : 300g mięsa mielonego z indyka pół cebuli 2 łodygi dymki 1 ząbek czosnku kawałeczek(...)odstawić na bok. Przygotowanie zupy: W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz  skórkę otartą z limonki. Chwilę smażyć, po czym zalać wodą

Codzienne Gotowanie
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 154

zapach. Wrzucamy pokrojoną marchew, seler naciowy i pietruszkę. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut. Warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków(...)SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki i kalafior w sosie garam masala - bez smażenia 152

Składniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Kalafior dobrze(...)płuczemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy

Szkrab Je Sam