Kolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu, tym razem na inne wydanie kopytek. Składniki: -1 kg ziemniaków -mąka ziemniaczana -3 łyżki mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)zgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone
Maminek kulinarnywędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie. Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki(...)bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i obsmażyć na patelni lub zgrillować wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblenować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zhartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną piertuszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków 300 g mąki pszennej + do podsypania 500 g truskawek szczypta soli 2 jajka Do podania truskawki śmietana 30 % brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie(...)następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy 2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek 3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku
Słodki KompromisSałatka z ziemniakami, czyli z niemieckiego Kartoffelsalat – sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą. Czas wykonania(...)Ilość porcji: 8 Składniki: 600 g ziemniaków (jesiennych) ½ cebuli białej 1 […] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plSKŁAD: produkty nabyte w 100 % w dość tanim markecie z dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się(...)naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne
Kryzysowa Książka Kucharskaręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Wykonanie: Ziemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany w takie części na jakie pozwoli ich stan. Układać warstwami tak, aby u góry były ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskatego jeszcze można wmówić wszystkim, że jest to bardziej hipsterskie. Z burgerami, które stały się ostatnio bardzo modne, zupełnie nie wiadomo dlaczego, (ani to zdrowe, a kotlet mielony z ziemniakami i surówką jest wygodniejszy w obsłudze) już się tak nie da. Trzeba bulić. A jeśli nie ma się dobrego źródła dochodu w postaci rodzica, który nie ma czasu z nami(...)płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół małej cebuli 0,30 zł - ogórek kiszony 0,50 zł - jakaś mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną bułkę
Kryzysowa Książka Kucharskainnego jak odparowany wywar z buraka cukrowego, dlatego uznałem, że starty burak cukrowy też da radę. Do tego trochę jesiennych dodatków jak grzyby. W takiej konfiguracji też występuje :) Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - grzyby - mąka - gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy. Buraka trzemy na tarce o małych oczkach. Na taki okrągły placek o średnicy 25 cm używamy około szklanki(...)wiórków. Grzyby podsmażamy i mieszamy razem z utłuczonymi ziemniakami i burakami. Dodajemy trochę mąki, gałki muszkatołowej. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 180 stopni do momentu aż się zarumieni z wierzchu
Kryzysowa Książka Kucharskabroń. To właśnie na tej wojnie nabili sobie expy najlepsi snajperzy wszech czasów. Same pierogi są trochę inne niż nasze. Otwarte więc gotowanie źle by się skończyło. Zazwyczaj nadziewane ziemniakami lub, bardzo charakterystycznym dla fińskiej kuchni, ryżem. Ja nadziałem jednym i drugim. Składniki: - mąka - woda - ziemniaki - ryż Ziemniaki i ryż gotujemy, a następnie mieszamy razem i studzimy. Z mąki
Kryzysowa Książka KucharskaLord Woolton Pie . W każdym razie poza tym, że sama idea się nie zmieniła, czyli bierzemy co nam zostało z niedzielnego obiadu, to jednak głównym składnikiem stały się ziemniaki i kapusta. Reszta w zależności od tego co dokładnie było w niedzielę. Tak oto każda szanująca się polska stołówka ma w niedzielę Pieczeń Rzymską, a każdy szanujący się brytyjski(...)poniedziałek bubble and squeak :) Składniki: - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - kapusta - najlepiej też ugotowana :) w moim przypadku to co zostało z zasmażanej - trochę mąki - inne :) Wykonanie: Jeśli mamy kapustę w formie główki, to szatkujemy i doprowadzamy do takiej miękkości jaka będzie dla nas zadowalająca pamiętając, że w placku nie zmięknie nam w ogóle więc musimy efekt
Kryzysowa Książka Kucharskakulinarnej, głównie gazu musztardowego:) Sam Indiana Jones brał nawet czynny udział w tej wojnie. Jeńcy rosyjscy, których wtedy wywieźli na Podhale przywieźli tam proste placki z mąki i oczywiście ziemniaków, które piekli na metalowych płytach rozłożonych nad paleniskiem. Przepis okazał się na tyle prosty i smaczny, że został tam ciepło przyjęty. Prawdziwe moskole piecze się na stalowej płycie(...)patelni teflonowej :) więc korzystając z gościnności Tamary, która ma w domu kuchenkę na ogień, przyrządziłem je tak, jak car Mikołaj II przykazał :) Co widać na załączonym obrazku. Składniki: - wczorajsze ziemniaki - mąka Wykonanie: Ziemniaki gnieciemy i mieszamy z mąką w proporcjach 4:1. Najlepiej zastosować starą sztuczkę, czyli wypełnić nimi jakieś symetryczne naczynie, podzielić je na 4 części, usunąć jedną
Kryzysowa Książka Kucharskagąb do wykarmienia i trzeba było przygotować szybkie treściwe danie. A jako, że dostałem je w drogiej restauracji, w małej ilości to pozwoliłem sobie dodać gourmet :) Składniki: - zielona soczewica - ziemniaki - marchewka - cebula - przecier pomidorowy - olej Wykonanie: Soczewicę gotujemy z marchewką i odlewamy wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy. Mieszamy z soczewicą i koncentratem. Osobno gotujemy ziemniaki i gnieciemy z małą ilością(...)wody i oleju. W naczyniu żaroodpornym kładziemy soczewicę, a na nią pierzynkę z ziemniaków. Zapiekamy wszystko w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż pierzynka się lekko zarumieni
Kryzysowa Książka Kucharskateż da radę materiał wędzarniczy - mogą być fusy po herbacie, ryż lub trociny Dlaczego nazwałem po szwedzku? Bo w tamtym kraju oprócz ogromnych ilości kawy spożywa się zapiekanki z ziemniaków i jabłek. Jakby co to głosowanie jeszcze trwa ;) o tutaj: http://www.blogroku.pl/2015/zgloszenie/15,1844,kryzysowa-ksiazka-kucharska Składniki: - ziemniaki - jabłka Wykonanie: Garnek wykładamy folią aluminiową i sypiemy na nią nasz materiał wędzarniczy. Sitko(...)nasz materiał posypać dookoła, żeby dym nie był zamknięty w jego wnętrzu. Na to kładziemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz obrane, tak samo pokrojone i lekko podgotowane ziemniaki. Garnek kładziemy na mały ogień i tak podgrzewamy 1,5 do 2h. Po uwędzeniu najlepiej smakuje z chilli
Kryzysowa Książka Kucharskanajstarsze. Już wtedy zaczynała się moda na retro :) W Szwecji maja takie danie rotmos. W sumie to oznacza ono tyle co gniecione warzywa. Składa się ono z brukwi , ziemniaków i marchewki. Uznałem, że puree z warzyw będzie nudne, dlatego zrobiłem to w wersji "gourmet". Co oznacza ten wyraz? Mniej więcej tyle co: inaczej podane mało w ekskluzywnym(...)ODROBINĘ LUKSUSU! Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby było bardziej gourmet :) Do tego zgodnie z obowiązującym trendem zostało upieczone. Składniki: - brukiew - marchewka - ziemniaki - wiórki kokosowe - bazylia Wykonanie: Marchewkę obieramy, i jeśli nie ma odpowiedniego kształtu to musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharskamylić z babką na tężniach :) Jako, że dostałem od mojej koleżanki Marty słoik kapusty kiszonej to zainspirowałem się kresowym przepisem na łężnie czyli kotleciki z ziemniaków nadziewane kapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego(...)które choć ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne za darmo. Do tego bardzo dobrze znoszą zamrażanie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta kiszona - borowiki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, a następnie tłuczemy razem z małą ilością mąki. Układamy spód w foremce. Kładziemy na to kapustę kiszoną i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej
Kryzysowa Książka Kucharska