ziemniaki - 38421 przepisów (strona:587/2562)

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 138

rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka wg potrzeby - olej do smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę(...)pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się do ręki ciasto

Cook&Love
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 178

Składniki: - 2 całe pstrągi - 4 plastry cytryny - 6 ząbków czosnku - gałązki świeżego tymianku (ja nie miałam świeżego- zastąpiłam suszonym) - sól, pieprz czarny - 6 małych ziemniaków - papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól - 2 łyżki oleju Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam(...)rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół

Cook&Love
Kurczak pieczony na butelce z piwem 157

odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a skórka ładnie się rumieni. Składniki: - tusza z kurczaka - 10 niewielkich ziemniaków - 2 marchewki (powinny być dosyć cienkie) - dowolne piwo 500 ml  - dwie łyżki miodu - 4 ząbki czosnku - majeranek, papryka wędzona, sól, pieprz, tymianek (lub inne, ulubione przyprawy i zioła(...)palić).  Oliwę, majeranek, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz mieszam ze sobą i dokładnie nacieram skórkę kurczaka oraz środek. Zostawiam w szczelnie zamkniętym pojemniku na całą noc.  Ziemniaki obieram, i kroję na połówki, marchewkę kroję na trzy części. Dodaję odrobinę oliwy, tymianek, sól, pieprz i paprykę wędzoną, dokładnie mieszam.  Butelkę z piwem wyparzam we wrzątku, zdejmuję naklejkę

Cook&Love
Idealne frytki bez tłuszczu 1101

najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca i złocista, a środek kremowy. Idealne. Składniki: - kilogram średnich, w miarę równych młodych ziemniaków - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru brązowego (jeżeli nie mamy brązowego- może być biały) - 1,5 łyżeczki soli (u mnie himalajska) Sos: - dwie łyżki majonezu light - dwie łyżki ketchupu - sól(...)smaku) - łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki Składniki sosu mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą wg uznania. Ziemniaki dokładnie szoruję pod bieżącą wodą (nie obieram!!) Kroję w grube, równe słupki. Pokrojone ziemniaki przekładam do durszlaka i przelewam zimną wodą (pozbywamy się skrobi ziemniaczanej, aby frytki były bardziej chrupiące). Następnie dokładnie odsączamy z wody- można użyć ręcznika papierowego. Przekładamy do miski, dodajemy

Cook&Love
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 206

gębie! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. świeża kaczka, wypatroszona (około 2 kg) 3 kwaskowate jabłka 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki suszonego majeranku kilka goździków pół kilograma małych ziemniaków sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaczkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Nacieramy kaczkę na zewnątrz i w środku majerankiem, solą i pieprzem(...)dół, aby nie wyschły podczas pieczenia ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego

W kuchni Katie
Czulent z gęsiną z wolnowaru 213

przepisem składniki (3 - 4 porcje) 2 gęsie nogi ( po oddzieleniu kości ok 600 g mięsa ) 120 g drobnej białej fasoli 80 g pęczaku ok 500 g ziemniaków, najlepiej małych 100 g cebuli 7 ząbków czosnku 1 l bulionu lub wody (dałam bulion) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli (można dosolić w trakcie(...)gotowania) 2 listki laurowe pieprz ziele angielskie przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Mięso oddzielić od kości, odciąć nadmiar tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, przekroić na 2 lub 4 części. Fasolę i kaszę opłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wymieszać z solą, papryką, kminem, kurkumą. W misie wolnowaru układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso, pomiędzy kawałki mięsa ząbki

Stare Gary
Udka drobiowe pieczone z warzywami 148

każdym razem można zmieniać sobie zestaw warzyw. Składniki na 3 osoby: 2-3 udka drobiowe 3-4 pałki drobiowe 1 większa marchew 2 korzenie pietruszki 4 ziemniaki pół cebuli kawałek papryki 3 ząbki czosnku oliwa tymianek, lubczyk, papryka słodka (dla dorosłych ostra) zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Przedstawione w prosty męski sposób na wideo. Mięso oczyścić i zamarynować(...)papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie. Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi,  skrapiamy oliwą i mieszamy. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu. Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło

Mechanik w kuchni
Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami. 135

Takie ziemniaki to coś jak dwa w jednym, czyli ziemniaczki, kapustka razem, do tego jeszcze  jakieś mięsko i obiad gotowy. Proste składniki, trochę fatygi i mamy naprawdę fajny i oryginalny posiłek, który nie tylko zaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula(...)łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku, tak do 3/4 miękkości. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki  i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu

Dieta moja pasja
Placuszki z ugotowanych ziemniaków 121

Pyszne placuszki ziemniaczane Za pewne często zostają wam ziemniaki z poprzedniego obiadku, jednym z pomysłów na wykorzystanie ich, są pyszne placuszki, można je zrobić na słodko jak także na słono, ja tym razem zrobiłam na słono. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba.  Przepis: Składniki: (20 placuszków) 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki pszennej sól, pieprz, czerwona papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn Wykonanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.  2. Dodać roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną mąkę pszenną oraz po około 1 łyżeczce każdej z przypraw.  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  4. W ręku formować małą kulkę, po czym ją rozpłaszczyć.  5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej

Mój pomysł na
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 179

Składniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego sól pieprz vegeta 2,5 l wody Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Placki warzywne 164

Składniki: czerwona papryka ok. 170g ziemniaki ok. 50dag cukinia ok. 35 dag jajko 2 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki siemienia lnianego 4 łyżki płatków owsianych kasza manna - (wg wyczucia, kiedy masa będzie zbyt luźna to stopniowo dosypujemy) sól, pieprz 5 listków świeżej bazylii pieprz ziołowy  posiekana natka pietruszki papryka ostra Paprykę myjemy, usuwamy nasionka, kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy. Cukinię myjemy i również ścieramy na tych samych oczkach. lekko solimy i również odstawiamy. Z ziemniaków odciskamy wodę i wrzucamy je do miski z papryką. Z cukinią robimy to samo. Dodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy

Gotuj z Agnes
Domowe fit chrupiące chipsy ziemniaczane 436

razu zjadła wszystkie :D Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, a i tak są pyszne :D Składniki:     na jedną blaszkę= mała miseczka ziemniak (u mnie bellarosa - czerwona skórka) łyżka oleju, dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka i odrobina soli Ziemniaka obieramy, myjemy i za pomocą bardzo ostrej obieraczki tniemy je na bardzo cienkie(...)plastry.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do ziemniaków dodajemy olej, dokładnie mieszamy za pomocą dłoni, aby każdy plasterek  był natłuszczony. Plasterki układamy obok siebie, ale tak, żeby nie zachodziły na siebie. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Po upieczeniu przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Smacznego

Gotuj z Agnes
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 145

cienkiej kiełbasy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mała cebula 2 korniszony łyżka skrobi ziemniaczanej szklanka wody 2 łyżki śmietany łyżeczka majeranku pomidor natka pietruszki Placki: kg ziemniaków średnia cebula jajko sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, układamy na zimnej patelni i wolno podgrzewamy. W ten sposób tłuszcz się wytopi(...)cebula zeszkli. Pod koniec dodajemy majeranek i pokrojone ogórki,  zalewamy  połową wody, zabielamy śmietaną. W drugiej rozprowadzamy skrobię i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i gotowe. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 102

przepisów, tak po włosku jak i po polsku.  Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie z różnych zakątków świata, zapraszam na  multikurs.pl  . Placki: 2 kg ziemniaków cebula łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku jajko Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła(...)pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ---->   TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy.  Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta

Dieta moja pasja
Babka ziemniaczana z patelni. 134

Rozleniwienie rozleniwieniem, ale swoje trzeba zrobić i co najważniejsze, nakarmić domowników. Babkę a może powinnam napisać zapiekankę? Nieważne jak , ważne że było dobre i świetnie się sprawdza gdy zostaje ziemniaków z obiadu, a nie chce się lepić  żadnych kluchów. Kiedyś już publikowała podobną potrawę, przepis -------->  TU I to była na pewno zapiekanka. :) Ciasto(...)ugotowanych ziemniaków jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli 3 plasterki szynki Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z pozostałymi składnikami, a gotowe ciasto dzielimy na dwie części 60 i 40 %. Patelnię przecieramy łyżeczką oleju i wylepiamy łącznie ze ściankami większą częścią

Dieta moja pasja