Świetny dodatek do obiadu, który przyuważyliśmy podczas jednego z obiadów w restauracji. W zasadzie można też zastosować jako przekąskę, serwując z ulubionym dipem. Składniki 500 g ziemniaków 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością(...)śmietany. Studzimy. Z ziemniaków formujemy paluszki (5-7 cm). Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, ponownie w bułce tartej. Smażymy na oleju, z każdej strony na rumiano. Podajemy jako dodatek do dań głównych. Świetnie smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchennieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzem na tarce na grubych albo(...)najmniejszych oczkach w zależności jakie bardziej lubimy placki. Odsączamy połowę wody z ziemniaków i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mleko, mąkę, przyprawy według uznania. Smażymy placki z obu stron na złoty kolor i smacznego :) Ja osobiście dodaję nieco domowego kucharka. Można placki jeść z sosem serowym , śmietaną, sosem czosnkowym. Z czym dusza zapragnie
W Moim Magicznym Domuoleju 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir wykonanie: Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy w tzw. chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajedno z drobnymi różnicami w składnikach zależnie od regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Składniki na 5 litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie(...)sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy w słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy
Mechanik w kuchnichciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosu są grzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól(...)Obrać warzywa i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzietaka właśnie jest ta sałatka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 6 ogórków małosolnych (przepis) pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem Sos: 25 ml octu winnego 75 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie(...)Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnydorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI(...)osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu, gdy sałatka będzie
Food Squarezastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g mąki pszennej (tyle(...)zabierze ciasto) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko słonina do omaszczenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy
Kuchnia w czekoladzieJajecznica z ziemniakami?! Tak! Mnie początkowo takie połączenie również wydawało się dziwne, jednak postanowiłam je wypróbować i … takie śniadanie okazało się bardzo smaczne i sycące. Gorąco polecam spróbować takiej jajecznicy - z pewnością Wam zasmakuje! Pomysł na takie śniadanie dodaję do wciąż jeszcze trwającego Festiwalu Kuchni Arabskiej . Przepis na taką jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar". Składniki(...)się zeszkli. Dodać zieloną papryczkę chili (jeżeli używacie, osobiście bardzo polecam ją dodać, można nieco mniejszą ilość, ale dzięki niej jajecznica będzie nieco bardziej wyrazista) i chwilę smażyć. Dodać ziemniaki, rozprowadzić je równomiernie na patelni i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż będą miękkie. W misce roztrzepać jajka i wymieszać je z pieprzem, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz
Codzienne GotowanieSkładniki: 8 średnich młodych ziemniaków 25 dag surowego wędzonego boczku 4 świeże ogórki gruntowe 1 dymka pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki czyścimy, skrobiemy i gotujemy. Ogórki obieramy. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rumiany kolor. Szatkujemy koper i dymkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki i łączymy z innymi
Qchnia po prostusmakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne, a najlepiej ugotowane kilka godzin/dzień wcześniej i zmielone- zdążą odparować, * masa powinna być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje(...)ciekawa z jakim dodatkiem lubicie knedle najbardziej? Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą... z małą truskawką, to około 26 szt. * surowe ziemniaki- 600 g * jajka- 1 szt. * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe) Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmieli
Kraina Miodem Płynącadań z grilla! Zaserwowałam ostatnio tę sałatkę moim znajomym i byli nią zachwyceni, dlatego mam nadzieję, że zasmakuje i Wam! :) Składniki : 600-700g małych ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2,6 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego garść(...)świeżej mięty Przygotowanie : Ziemniaki ugotować i przestudzić. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki (wielkości kęsa). W niedużej miseczce utrzeć czosnek z solą (ja zrobiłam to w moździerzu), dodać pieprz, oliwę, sok z cytryny oraz posiekaną miętę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem kajeńskim. Podawać solo lub do mięs, najlepiej
Codzienne Gotowaniestyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy(...)grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie doby . Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek , wrzucamy smalec , jak się roztopi
Ogrodnik w podróżyPyszne knedle na słodko z truskawkami, podane ze śmietaną i cukrem pudrem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (10 sztuk): 500 g mącznych ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 10 średniej wielkości truskawek, bez szypułek Dodatkowo: śmietanka 36% cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki(...)obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i ugniatamy na jednolitą masę. Do ziemniaków dodajemy obie mąki i jajko, zagniatamy ze sobą. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy placuszki, kładziemy po 1 truskawce i zlepiamy w kulkę. Odkładamy na blat posypany mąką. 2. W garnku zagotowujemy dużo lekko osolonej wody. Wkładamy knedle partiami
My Culinary Artzrobienia, sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam! Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego
Kuchnia smaków