SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej(...)śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz sos nieco zgęstnieje. Ilość sosu zależy od ilości wody jaką dodamy. Odstawić pod przykrywką. placki: zetrzeć ziemniaki i cebulę na na tarce. Dodać do masy jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wazówką wylać na patelnię porcję startych ziemniaków
Sztuka gotowania w/g Samirykopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo- 120 g * buraki- 6 małych szt. (lub 2 duże, pokrojone w ćwiartki) Musztardowy dressing: * oliwa z oliwek- 4 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * musztarda francuska- 1 czubata(...)folię aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 35 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem), a następnie obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować ziemniaki: małe przeciąć na pół, a te większe w kostkę i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Na półmisku ułożyć
Kraina Miodem Płynącatego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta(...)gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba Wykonanie: Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw. Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka. Obierz i pokrój cebulę. Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo
Garniec Magaliekawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :) Składniki (na ok 8 dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka ok 4 łyżki sól pieprz pieczarki ok 700 g pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery) cebula 3 średnie bulion(...)będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut. Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję
Kuchnia Vikicukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę(...)lata. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * duże ziemniaki – 2 szt * średniej wielkości cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * natka pietruszki – 1 pęczek * masło – 1 łyżka * sól * pieprz * świeży tymianek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy. Wrzucamy obrane, pokrojone
Ostra na Słodkowołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz czarny ziarnisty 1 płaska łyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody(...)grube słupki. Pomidora dzielimy na „ósemki” lub „szesnastki” - możemy pozostawić skórkę, ale usuwamy wyraźnie łykowate części. Cebulę po obraniu kroimy wzdłużnie na ćwiartki i rozdzielamy na poszczególne piórka. Obrane ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę (bezpośrednio przez użyciem, a jeśli wcześniej – trzymamy je zalane zimną wodą). Z wywaru usuwamy pora i seler, a w ich miejsce dodajemy marchewkę, pomidory
Kulinarna PokusaPrzepis na smaczną i tanią sałatkę z ziemniakami, ogórkami małosolnymi i parówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki drobiowe 4 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w sporą kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę, parówki
e-PrzepisyKulinarnemoim domu bardzo często je robię.Smakują jak mizeria a zarazem pozostają ziemniakami.Przepyszne danie wypróbujcie.Zawsze to jakaś odmiana dla naszego bohatera" ziemniaka". 50 dag.ziemniaków 2 ogórki zielone 2 cebule można dodać koperku sól pieprz duża kremówka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki obieramy i myjemy,solimy.Gotujemy.W tym czasie przygotowujemy mizerię.Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej,cebulę kroimy w kosteczkę,koperek siekamy(...)jeśli dajemy.Mieszamy wszystko w miseczce.Przyprawiamy.Gotowe ziemniaki lekko kruszymy łyżką na mniejsze kawałki,dodajemy zrobione ogórki.Wszystko zalewamy pyszną kremówką.Mieszamy .Jak potrzeba to pieprzymy i solimy.Podajemy przybrane koperkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plastry. Pora umyć i pokroić w mniejsze(...)obrać i pokroić w kostkę. Cebule obłupać z wierzchniej warstwy i odciąć dół. Wrzucić warzywa do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu/ Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Gdy ziemniaki będą ugotowane wyłowić z zupy cebule, dodać kostkę rosołową. Na koniec dodać starte ogórki. Jeżeli
Czerwony Gupikobiad. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 2 pstrągi 10 młodych ziemniaczków Paczka bobu ½ cytryny ½ pęczka natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Nieco oleju Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy(...)oliwą z wierzchu i w środku. Oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Środek ryby również oprószamy przeprawami, wkładamy plasterki cytryny oraz nieco posiekanej natki pietruszki. Upieczone ziemniaki wyjmujemy i układamy na nich rybę. Możemy delikatnie podlać je białym winem (około 50-75ml) i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wysuwamy rybę
Kolizje Smakówboczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem z pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory ( białe części ) 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu 300 ml wody 2 łyżki masła boczek wędzony w plasterkach ser morski MSM Mońki(...)Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka dajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy pietruszkę, pora i ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się
Kuchnia na wzgórzuŚwietny dodatek do obiadu, który przyuważyliśmy podczas jednego z obiadów w restauracji. W zasadzie można też zastosować jako przekąskę, serwując z ulubionym dipem. Składniki 500 g ziemniaków 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością(...)śmietany. Studzimy. Z ziemniaków formujemy paluszki (5-7 cm). Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, ponownie w bułce tartej. Smażymy na oleju, z każdej strony na rumiano. Podajemy jako dodatek do dań głównych. Świetnie smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchennieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzem na tarce na grubych albo(...)najmniejszych oczkach w zależności jakie bardziej lubimy placki. Odsączamy połowę wody z ziemniaków i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mleko, mąkę, przyprawy według uznania. Smażymy placki z obu stron na złoty kolor i smacznego :) Ja osobiście dodaję nieco domowego kucharka. Można placki jeść z sosem serowym , śmietaną, sosem czosnkowym. Z czym dusza zapragnie
W Moim Magicznym Domuoleju 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz dodatkowo: szczypior, boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, kefir wykonanie: Ziemniaki rozgniatamy. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone naleśniki smarujemy farszem, składamy w tzw. chusteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Podajemy ze szczypiorem lub podsmażonym boczkiem i kefirem. Zapisz
Domowy Smak Jedzenia