Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 200 g chudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część(...)ziemniaków 120 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku kilka plastrów boczku na chipsy świeży koper do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki
Niezły Młynekminimalistyczną i można ją dowolnie modyfikować. Więcej propozycji na sałatki do grilla znajdziecie pod kategorią: Sałatki do grilla . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Norweska sałatka ziemniaczana – Składniki: 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku (do smaku, wedle uznania) 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 czubate łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Norweska sałatka ziemniaczana – Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać z łupinek. Pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać większą część koperku, wymieszać. Dodać sos do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Ozdobić pozostałym koperkiem. Schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego
Kulinarne Przebojepastach kanapkowych, ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła około 250 g. liści świeżego szpinaku dowolna ilość różyczek brokuł 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża wędzona makrela kawałek(...)parmezanu sól i pieprz olej Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem, dodając masła. Starłam do niego parmezanu i dosypałam gałkę muszkatołową. Jeśli puree będzie za gęste i mało kremowe wlejcie więcej
potrawyregionalneśrednie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki 1 cebula pęczek lubczyku 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe 2l wody 3 średnie ziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli(...)seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach). Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze
Apetyt na Zielonetradycyjnych kotlety mielone. Są bardzo smaczne i stanowią pyszne urozmaicenie obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia(...)Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu
e-PrzepisyKulinarneryż, pokroić kilka warzyw, wrzucić do garnka i zalać wodą. Później tylko dodać kilka przypraw, mleko kokosowe i curry jest gotowe. Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1 duża papryka 2 średnie cebule 1/2 puszki mleka kokosowego light 1 limonka(...)cytryna woda 2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Obrać marchewki i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki o tej samej wielkości. Polecam kroić na średnie kawałki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodać sól. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolać niewielką ilość
wegujemywyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ilość składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia. Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepujemy, by masa była równa. Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy. Do powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka, by zrównała się z powierzchnią
Ostra na SłodkoPyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy(...)cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilka łyżek wywaru i mieszamy. Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na pure i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę
e-PrzepisyKulinarneWyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie(...)Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków 2 czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej
Słodko-Słony Świat Ilonynaprawdę warto je zrobić, w takie chłodne dni jak dzisiejszy jest idealne. Oryginalny przepis dostałam od znajomej, ponieważ jestem z tych co to mogliby się karmić tylko ziemniakami to i tutaj je dodałam. Polecam bardzo ;) Składniki: 2 ogórki szklarniowe 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 duże cebule 3 papryki (zielona, czerwona, żółta) pieprz cayenne sól(...)tymianek 3 ząbki czosnku bulion mały słoiczek pikantnego ketchupu 5- 6 ziemniaków łyżka masła do smażenia cebuli Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać- podsmażyć na łyżce masła. Ogórki i paprykę przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion
Krakowskie smaki Aniszczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa (lub ulubiona) ziele angielskie 1 papryczka chilli (marynowana) lub 2 suszone peperoncini liść laurowy tymianek zioła prowansalskie kiełki rzodkiewki sól, pieprz Przygotowanie(...)mąką i zagotowujemy energicznie mieszając. Jeśli trzeba można go jeszcze nieco zredukować aby był gęściejszy. Aby roladki zaczerpnęły smaku sosu i wkładamy je do sosu aż do momentu podania. Ziemniaki: Przygotowujemy je całkowicie osobno, obrane kroimy na ćwiartki i przyprawiamy ziołami prowansalskimi, olejem rzepakowym, startym na małych oczkach tarki czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wykładamy je na blachę i zapiekamy
Mechanik w kuchniKlasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera por 5-6 jajek 2 słodkie jabłka 2-3 ogórki kiszonego szklanką mrożonego groszku pęczek natki pietruszki majonez łyżka musztardy sarepskiej sól, czarny pieprz Sposób(...)przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. W osobnym garnku gotujemy obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw. Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość
Pyry na Gazprzypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to już wiesz co dziś zrobić na obiad! :))) * ziemniaki * mąka ziemniaczana- 1/4 masy ziemniaczanej Ugotowane ziemniaki (pamiętajcie, aby były posolone i aby ich nie rozgotować!) przecisnąć przez praskę
Kraina Miodem PłynącaPlacki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane(...)węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz: 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych
karmelowyZima nie była zła, ale wszyscy chyba czekają na wiosnę. My witamy ją smakiem młodych ziemniaków w chrupiących placuszkach. Składniki: -ok. 1,5 kg wczesnych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub w maszynce. Dodajemy jajka, mąkę, pieprz
Maminek kulinarny