łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem(...)sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii i odrobiną soli . Mieszać i smażyć ok 20 min. Mięso pod koniec nieco odparować, do reszty sosu dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę
Gotowanie jest łatweziemniaków sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pół cebuli 2 jajka 4 łyżki mąki 1 łużeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać obierakiem, umyć i zetrzć na tarce o średnich oczkach. Odstawić na kilka minut po czym odcisnąć z nadmiaru soku ziemniaczanego, dodać mąkę, jajka i przyprawy i proszek do pieczenia. Smażyć na tłuszczu cienkie placki podawać z czym kto lubi .. Placuszki(...)młodych ziemniaków są białe i chrupiące
Gotowanie jest łatwepolędwiczka słodka sól pieprz 1 łyżka oliwy garść świeżych leśnych borówek 1 łyżeczka cukru ziemniaki ok 400 g pół batata ok 200 g sól pieprz pieprz ziołowy musztarda 200 g śmietany 22% 1/4 szl mleka Polędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem(...)dokładnie utłuc na puree . Ugotowane ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko i również utłuc na puree . Patelnię rozgrzać, przełożyć polędwiczkę razem z oliwą którą była polana, podsmażyć chwilę, dodać borówki i cukier, smażyć jeszcze kilka minut aż borówki zaczną się karmelizować. Podawać dwa rodzaje puree , polędwiczkę i dowolną sałatkę . Opublikowany
Gotowanie jest łatweśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną
Gotowanie jest łatwebalsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 2 łyżeczki miodu szczypta suszonej papryki szczypta oregano szczypta czosnku niedźwiedziego 3 ząbki czosnku ziemniaki ok 9 szt równej wielkości Żeberka umyć, pociąć na porcje po jednym żeberku. Z przypraw oliwy, octu i sosu sojowego i miodu przygotować marynatę, namoczyć w niej żeberka, posypać drobno(...)posiekanym czosnkiem , odstawić na ok 3 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i naciąć z jednej strony na bardzo cieniutkie plasterki. Polać olejem, posypać solą i pieprzem ziołowym. Ułożyć w brytfance, podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny
Gotowanie jest łatwepodudzia (pałki) 6 małych ziemniaków 4 małe buraczki ćwikłowe 2 marchewki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1 łyżka oliwy szczypta oregano szczypta mięty szczypta lubczyku 1 łyżeczka cukru Podudzia umyć, ziemniaki i marchewkę obrać, ziemniaki zostawić w całości, marchewkę przeciąć na mniejsze kawałki, Buraczki dobrze umyć pozostawić w skórce. Wszystkie składniki włożyć do miski, zasypać przyprawami dodać oliwę i wymieszać
Gotowanie jest łatwedelikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący aromat tymianku i masła. Prostota pozostaje jednak niezastąpiona.. Proporcja na dwie osoby: - 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków* - 9 łyżek mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju** - 2 żółtka Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść(...)zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. * ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną konsystencję niż te ugotowane w kawałkach - są bardziej zwarte ** dodatek oleju sprawia, że kluseczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach Masełko miętowo-tymiankowe: - na 4 łyżki masła
kawawszklancedynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy
Poezja smakuKolejne maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy
Maminek kulinarnyporcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka(...)czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy
Be Fit Be Strongjednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając
Życie zamknięte w smakuPierwsze wyzwanie wspolnego gotowania w nowym roku odbywa sie pod haslem 3 po 3, czyli danie przygotoawne jedynie z 3 glownych skladnikow. Tym razem mialy to byc ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dosc czesto spotykane, choc musze przyznac, ze nic podobnego jeszcze nie przygotowywalam, moze za wyjatkiem tarty porowo - bekonowej , ktora bardzo smakowala mojemu tacie(...)Przygotowanie: Boczek pokroic w kostke i wytopic na patelni, gdy sie przyrumieni dodac pokrojonego w plasterki pora, posolic i dobrze popierzyc i smazyc chwile, az por zmieknie. W miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc
Codzienne Gotowanieziemniaczaną z dodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia. Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki sól(...)pieprz Przygotowanie : Ziemniaki ugotować i ostudzić. Szparagi ugotować, najlepiej na parze. Jajka ugotować na półtwardo. Składniki winegretu dokładnie wymieszać, najlepiej w niewielkim, szczelnie zakręcanym słoiczku, aż wszystkie składniki się połączą. W dużej misce wymieszać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, szparagi i cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość zalać sosem winegretem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, położyć
Codzienne Gotowanieustępuje w smaku świeżemu, a jest dostępny cały rok;) Bób jest idealny do jedzenia solo, my jednak postanowiłyśmy wykorzystać go w innym daniu. Ja przygotowałam kotleciki na bazie ziemniaków z dodatkiem dużej ilości bobu. Kotleciki są pieczone,w związku z czym nie są nasiąknięte tłuszczem, a co za tym idzie są dietetyczne i nie zawierają glutenu Składniki : 500g ugotowanych ziemniaków(...)500g ugotowanego bobu 100 fety sok z polowy cytryny 1 jajko 3-4 łodygi dymki 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki ugnieść wraz z ugotowanym i obranym ze skórki bobem, dodać pokruszoną fetę, pokrojoną dymkę, jajko, sok z cytryny, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować
Codzienne Gotowaniesera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę(...)nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę). 4. Masę przełożyć
Kto ugości moich gości?