ziemniaki - 38421 przepisów (strona:598/2562)

Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami 126

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki(...)podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość

My Culinary Art
Zupa krem marchewkowo-cieciorkowa z nutą pomarańczy 174

korzystajcie i zajadajcie się tymi pożywnymi posiłkami! Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli nie używamy puszkowanej ciecierzycy: suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy(...)minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Przygotowujemy bulion. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebule oraz ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na łyżce oleju dusimy pod przykryciem marchew, cebulę i ziemniaka ok. 15 minut (aż zmiękną) od czasu do czasu mieszając. Na sitku płuczemy cieciorkę (puszkowaną

Be Fit Be Strong
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 171

polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.  Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju - 1 łyżeczka masła/margaryny(...)cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA   Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę

Be Fit Be Strong
PLACKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ 145

Napatrzyłam się, napatrzyłam...To tu, to tam...I musiałam zrobić ;) Pyszniutkie, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju placuszki. Fajne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych. Spróbujcie sami !   Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty 1 jajko 1 cebula 1/3 szkl mąki pszennej sól,pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.Łączymy. Kapustę odciskamy , drobno siekamy. Dodajemy(...)ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy z obu stron na rumiano.Osączamy z nadmiaru tłuszczu

Z Majeczką w kuchni
Kopytka 185

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy(...)oprószamy górę mąką. Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy

Kulinarne życie
Rösti z polędwiczką 98

polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz  Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną(...)gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, po ugotowaniu obieramy ze skórki i odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno

Kulinarne życie
Serbska zupa ziemniaczana 181

cebuli. Nie zawiedliśmy się, bo zupa wyszła pyszna. Troszkę inna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę i paprykę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy około 25 minut. Czas gotowania może się troszkę zmienić w zależności od ziemniaków. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozwalać. W między czasie

KasiaiKrzysiu.pl
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 165

dzisiaj przygotowałem swoją wersję tego klasycznego przysmaku - podaną z kremowym sosem pieczarkowo - śmietanowym. Tak przygotowane placki doskonale nadają się na codzienny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków,  2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)całość podgrzewałem na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparowała. Wówczas dodałem pół pęczka drobno posiekanego pęczka natki pietruszki oraz doprawiłem całość solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Obrane ziemniaki starłem na tarce o średnich oczkach i odcisnąłem z nich wydzieloną wodę. Na tej samej tarce starłem jedną cebulę i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również dwa jajka, dwie łyżki

Wyprawy kulinarne
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 197

kurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;) Składniki: 2 ćwiartki kurczaka z rosołu 3 średnie ziemniaki 3 marchewki z rosołu 8-10 pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina  sok z  ½ cytryny  2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 200 ml śmietanki(...)tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku  oraz arkusz ciasta francuskiego 1 jajko   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek.  Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni

bistro mama
Barszcz ukraiński 172

wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy(...)doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed

Kolizje Smaków
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego 145

digotuje.blogspot.com   Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną. Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko(...)łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana). Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć

Di gotuje
Placki ziemniaczane z piekarnika 188

przypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te  z marchewką i cukinią  :)  Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki- 1,2 kg * jajka- 2 szt. * cebula- 1 szt. * mąka ziemniaczana- 1 łyżka (w razie konieczności) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)odcisnąć z soku (nie wylewać). Cebulę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do odciśniętych ziemniaków, wbić jajka, wlać olej. Sok odlać, a powstałą skrobię dodać do jajka (jeżeli jest zbyt mało, to należy dodać do masy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, lekko spłaszczyć (grubość około

Kraina Miodem Płynąca
Wegańska zupa farmerska 226

groszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka pieprzu ziołowego cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis tu) 3 łyżki oleju roślinnego 3 l wody Przygotowanie: Cebulę posiekaj(...)Wrzuć soczewice i fasolkę, jeżeli używasz suchej oraz pęczak. Dolej 1 litr wody i gotuj około 10 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę marchew i ziemniaki. Dodaj czerwoną soczewicę, marchew i ziemniaki. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie

greenscarf
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKREM 197

bardzo lubi.  U mnie w domu rodzinnym jadało się je z cukrem. Zapraszam do wypróbowania tej wersji :)  Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula  1-2 łyżki mąki  sol pieprz ziołowy olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy(...)ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem ziołowym. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy

Kulinarnie z Polką na Kresach
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 134

się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * białe wino wytrawne – 100 ml * oliwa z oliwek(...)łyżki * tymianek, liście laurowe, sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody

Ostra na Słodko