ziemniaki - 38421 przepisów (strona:592/2562)

11 WRZEŚNIA – MAŁE NAJEDZENI FEST! PO ZIEMNIAKI – KRAKÓW 121

niedzielę na krakowskim Starym Kleparzu będzie królował ziemniak. Najbliższe Małe Najedzeni Fest! to wielki ziemniaczany festyn, który zgromadzi miłośników tej wyśmienitej „polskiej” bulwy. Artykuł 11 WRZEŚNIA – MAŁE NAJEDZENI FEST! PO ZIEMNIAKI – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kolorowa sałatka ziemniaczano-śledziowa 124

płukać sałatę, czy obierać warzywa. Idealne są dla mnie sałatki, które można zrobić dzień wcześniej :) A sałatkom ziemniaczano-śledziowym takie nocne odczekanie na spożycie wyjątkowo służy :) Składniki : 2 duże ziemniaki 3 płaty śledziowe świeża papryka (u mnie pomarańczowa) chili garść natki kolendry 2-3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 158

komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby Całe główki czosnku przełożyć na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 200 stopniach (jeżeli zaczną się przypalać, to przykryć folią aluminiową). W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a ziemniaki w kostkę i przełożyć do garnka z rozgrzanym masłem. Smażyć około 5 minut, często mieszając, a następnie wlać bulion, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek

Kraina Miodem Płynąca
Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru 186

kolejny zrobiłam w wolnowarze indycze golonki. Tym razem dodałam więcej różnorodnych warzyw, w tym ziemniaki, dzięki czemu powstało świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy rano wszystko wrzucić do wolnowaru i po południu cały obiad gotowy. Ilość harissy dostosować do swoich upodobań. Po nieco inny przepis na golonki zapraszam  tutaj składniki 1500 g indyczych golonek ( 4 szt) 1 marchewka pokrojona w plasterki(...)średnia czerwona papryka  - pokrojona w paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 450 g ziemniaków, obrane, pokrojone w duża kostkę 300 g cukinii (1 szt), umyta, pokrojona w dużą kostkę 150 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na 2 - 3 części 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek pietruszki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów

Stare Gary
Placki ziemiaczano-dyniowe z tymiankiem 158

Tegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków   140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko

Humanistka w kuchni
Zapiekanka ” Boryny „ 195

dobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam Składniki : 6 średnich ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 średniej wielkości cebula 1 opakowanie jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru(...)czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie

Ogrodnik w podróży
Sandacz z kurkami 169

jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco świeżego koperku, dobrze komponującego się również z kwaśnymi smakami. Składników jest więc sporo(...)białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem Instrukcje Mięso z sandacza kroimy na kilka kawałków i nacieramy połową przypraw – kolendry, gorczycy, białego pieprzu i soli. Odstawiamy na kilka(naście) minut. Kurki dokładnie opłukujemy

Kulinarna Pokusa
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 226

SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej(...)śmietanie mieszając by równomiernie się rozprowadziła i nie powstały w sosie grudki. Teraz sos nieco zgęstnieje. Ilość sosu zależy od ilości wody jaką dodamy. Odstawić pod przykrywką. placki: zetrzeć ziemniaki i cebulę na na tarce. Dodać do masy jajko, przyprawy i mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wazówką wylać na patelnię porcję startych ziemniaków

Sztuka gotowania w/g Samiry
'Chłopska' sałatka ziemniaczana- z chorizo i burakami 186

kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo- 120 g * buraki- 6 małych szt. (lub 2 duże, pokrojone w ćwiartki) Musztardowy dressing: * oliwa z oliwek- 4 łyżki * ocet jabłkowy- 1 łyżka * musztarda francuska- 1 czubata(...)folię aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 35 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem), a następnie obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować ziemniaki: małe przeciąć na pół, a te większe w kostkę i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Na półmisku ułożyć

Kraina Miodem Płynąca
Kremowa zupa z kalafiora z kurkami 136

tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha!  Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka 3,2% 150 ml śmietanki 30% 300 gramów kurek świeża bazylia sól świeżo mielony pieprz starta(...)gałka muszkatołowa 4-6 kawałków chleba Wykonanie: Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw.  Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka. Obierz i pokrój cebulę.  Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo

Garniec Magalie
Placki po zbójnicku z drobiowym mięsem mielonym 151

kawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :)  Składniki  (na ok 8 dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka ok 4 łyżki sól pieprz pieczarki ok 700 g pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery) cebula 3 średnie  bulion(...)będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i  wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut.  Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję

Kuchnia Viki
ZUPA KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNII 84

cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny pomysł na szybki obiad w tę końcówkę(...)lata. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * duże ziemniaki – 2 szt * średniej wielkości cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * natka pietruszki – 1 pęczek * masło – 1 łyżka * sól * pieprz * świeży tymianek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy. Wrzucamy obrane, pokrojone

Ostra na Słodko
Letnia zupa z fasolki szparagowej 173

wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz czarny ziarnisty 1 płaska łyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody(...)grube słupki. Pomidora dzielimy na „ósemki” lub „szesnastki” - możemy pozostawić skórkę, ale usuwamy wyraźnie łykowate części. Cebulę po obraniu kroimy wzdłużnie na ćwiartki i rozdzielamy na poszczególne piórka. Obrane ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę (bezpośrednio przez użyciem, a jeśli wcześniej – trzymamy je zalane zimną wodą). Z wywaru usuwamy pora i seler, a w ich miejsce dodajemy marchewkę, pomidory

Kulinarna Pokusa
Sałatka z ziemniakami i ogórkami małosolnymi 145

Przepis na smaczną i tanią sałatkę z ziemniakami, ogórkami małosolnymi i parówkami. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków cebula 4 ogórki małosolne puszka kukurydzy 4 cienkie parówki drobiowe 4 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w sporą kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę, parówki

e-PrzepisyKulinarne