jedno z drobnymi różnicami w składnikach zależnie od regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Składniki na 5 litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie(...)sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy w słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy
Mechanik w kuchnichciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosu są grzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól(...)Obrać warzywa i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzietaka właśnie jest ta sałatka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla, lubię też ją podawać z jajkiem sadzonym na letni obiad. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 6 ogórków małosolnych (przepis) pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem Sos: 25 ml octu winnego 75 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz Przygotowanie(...)Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką i płuczemy (nie obieramy), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gdy ostygną kroimy je w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki, siekamy dymkę, szczypiorek, koperek, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnydorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana , czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej! * SKŁADNIKI(...)osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu, gdy sałatka będzie
Food Squarezastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać. Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :) Składniki: 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków ok 400g mąki pszennej (tyle(...)zabierze ciasto) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko słonina do omaszczenia Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy
Kuchnia w czekoladzieJajecznica z ziemniakami?! Tak! Mnie początkowo takie połączenie również wydawało się dziwne, jednak postanowiłam je wypróbować i … takie śniadanie okazało się bardzo smaczne i sycące. Gorąco polecam spróbować takiej jajecznicy - z pewnością Wam zasmakuje! Pomysł na takie śniadanie dodaję do wciąż jeszcze trwającego Festiwalu Kuchni Arabskiej . Przepis na taką jajecznicę znalazłam w książce "Olives, Lemons and Za'atar". Składniki(...)się zeszkli. Dodać zieloną papryczkę chili (jeżeli używacie, osobiście bardzo polecam ją dodać, można nieco mniejszą ilość, ale dzięki niej jajecznica będzie nieco bardziej wyrazista) i chwilę smażyć. Dodać ziemniaki, rozprowadzić je równomiernie na patelni i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż będą miękkie. W misce roztrzepać jajka i wymieszać je z pieprzem, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz
Codzienne GotowanieSkładniki: 8 średnich młodych ziemniaków 25 dag surowego wędzonego boczku 4 świeże ogórki gruntowe 1 dymka pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki czyścimy, skrobiemy i gotujemy. Ogórki obieramy. Boczek kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rumiany kolor. Szatkujemy koper i dymkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki i łączymy z innymi
Qchnia po prostusmakują nie trzeba pisać, dlatego też skupię się na kilku cennych wskazówkach- które zapewne znacie i o których warto wspomnieć- by te przepyszne kule wyszły Wam idealne :) Otóż: * ziemniaki powinny być całkowicie zimne, a najlepiej ugotowane kilka godzin/dzień wcześniej i zmielone- zdążą odparować, * masa powinna być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje(...)ciekawa z jakim dodatkiem lubicie knedle najbardziej? Ja i moja rodzina z podgrzaną kremówką, posypane cukrem i posiekaną miętą... z małą truskawką, to około 26 szt. * surowe ziemniaki- 600 g * jajka- 1 szt. * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * truskawki- około 26 szt. (najlepiej małe) Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmieli
Kraina Miodem Płynącadań z grilla! Zaserwowałam ostatnio tę sałatkę moim znajomym i byli nią zachwyceni, dlatego mam nadzieję, że zasmakuje i Wam! :) Składniki : 600-700g małych ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2,6 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego garść(...)świeżej mięty Przygotowanie : Ziemniaki ugotować i przestudzić. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki (wielkości kęsa). W niedużej miseczce utrzeć czosnek z solą (ja zrobiłam to w moździerzu), dodać pieprz, oliwę, sok z cytryny oraz posiekaną miętę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do dużej miski, zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem kajeńskim. Podawać solo lub do mięs, najlepiej
Codzienne Gotowaniestyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy(...)grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie doby . Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek , wrzucamy smalec , jak się roztopi
Ogrodnik w podróżyPyszne knedle na słodko z truskawkami, podane ze śmietaną i cukrem pudrem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje (10 sztuk): 500 g mącznych ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 10 średniej wielkości truskawek, bez szypułek Dodatkowo: śmietanka 36% cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki(...)obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i ugniatamy na jednolitą masę. Do ziemniaków dodajemy obie mąki i jajko, zagniatamy ze sobą. Dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy placuszki, kładziemy po 1 truskawce i zlepiamy w kulkę. Odkładamy na blat posypany mąką. 2. W garnku zagotowujemy dużo lekko osolonej wody. Wkładamy knedle partiami
My Culinary Artzrobienia, sycąca i możemy Wam zagwarantować, że każdy mężczyzna się nią nasyci ;) Już czytając sam przepis czuje się w powietrzu zapachy przesmażanej cebulki z boczkiem....mmmmniam! Przepis: Składniki: ziemniaki boczek czerwona cebulka mozarella śmietana sól, pieprz Procedura przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego
Kuchnia smakówwersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok. Koperek i natkę umyć i posiekać. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron
Mama Gotujegrzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone (można zastąpić dwoma łyżkami gęstej śmietanki 36%) 1 łyżka(...)łyżką masła. Podsmażamy szalotki pokrojone na plasterki. Gdy się zeszklą, wlewamy białe wino. Pozwalamy mu się gotować ok. 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze części. Do gotującego się wina wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy 10 minut. Dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Blendujemy ręcznym blenderem na gładko. Dodajemy
Poezja smakuKolejny już przepis na wykorzystanie serwatki po domowym twarogu :) Tym razem to nie naleśniki, a aromatyczny, pszenno-żytni chlebek z dodatkiem surowych ziemniaków, dzięki którym dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Zauważyłam, że coraz częściej zostawiam chleby na dłuższe wyrastanie, np. tak jak tutaj- na 10-12 godzin. Po prostu bardziej mi smakują :) Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze(...)cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do chleba staropolskiego (można zastąpić mieszanką czarnuszki i majeranku) 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g obranych i startych na tarce ziemniaków Przygotowanie: Rozczyn: Drożdże wkruszyć do miski, zalać ciepłą serwatką, dodać 1/2 łyżeczki cukru oraz 40 g mąki pszennej. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia
Nastoletnie Wypiekanie