ziemniaki - 38421 przepisów (strona:586/2562)

Sałatka z młodych ziemniaków 155

Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 2 duże zielone ogórki • pęczek szczypiorku • pęczek koperku Sos: • 1/2 szklanki białego octu winnego • 1/2 szklanki wody • 2 łyżeczki rosołku lub bulionu w proszku • 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz • 3 szalotki Wykonanie: • Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Składniki sosu zagotować z pokrojoną(...)drobno szalotką. • Zalać gorącym ziemniaki, delikatnie wymieszać i poczekać aż wchłoną sos. • Wymieszać z ogórkiem pokrojonym w kostkę i posiekaną zieleniną. Schłodzić w lodówce. • Podawać z kwaśną śmietaną

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 159

różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie i przepuścić(...)Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. • Dekorujemy rukolowym pesto. Przepis ten pochodzi z warsztatów Polska Gotuje – Ziemniaki

To co kocham
Zapiekane ziemniaki 115

Najczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 1 szklanka mleka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry

To co kocham
Puree ziemniaczane z zielonym groszkiem 109

tego pomarańczowa surówka z marchewki i mamy ferię barw na talerzu. Proste do wykonania, a efekt wyśmienity i smaczny! Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 opakowanie mrożonego groszku • 100 g masła • 4 łyżki kwaśnej śmietany • sól, szczypta cukru do smaku Wykonanie: • Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru(...)podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree. • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree. Podawać jako dodatek do obiadu

To co kocham
Pierogi ruskie 107

szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 500 g sera twarogowego • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, po czym(...)odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko

To co kocham
Babka ziemniaczana 119

śmietaną i łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 3 jajka • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej • sól, pieprz do smaku • szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce(...)minut, aby odsączyć wodę. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem przesmażyć. • Połączyć ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. • Masę ziemniaczaną przełożyć do formy na tartę lub tortownicy. Moja miała średnicę 26 cm. • Piec

To co kocham
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i jabłkiem 136

Sałatka na przednówku czyli czym spiżarnia i lodówka bogata. Tak więc ziemniaki, jabłka i jajka w towarzystwie sosu chrzanowego wylądowały w salaterce. Zanim nowalijki zagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo • 5 jabłek(...)łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i również pokroić w kostkę, tak samo jajka pokroić w kostkę. • Wymieszać razem majonez, śmietanę, chrzan

To co kocham
Kluski śląskie na różowo 159

buraka. Kluski są bardzo smaczne, różowe i lekko buraczane w smaku. Idealnie smakują polane sosem pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 średniej wielkości burak mąka ziemniaczana sól do smaku Buraka umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać. Przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa(...)średnich oczkach). Buraka zmiksować za pomocą blendera.* Ziemniaki wymieszać z burakiem. Następnie masę ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch masy warzywnej, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy wsypać sól do smaku . Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto na kluski zbyt mocno się lepi, to całość posypać

Ugotować
Jesienna zapiekanka z ziemniakami i boczkiem 153

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI nieodłącznie kojarzy się z długimi, jesiennymi wieczorami.... Artykuł Jesienna zapiekanka z ziemniakami i boczkiem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zapiekanka z patelni 126

Składniki 3 średnie ziemniaki ugotowane pół papryki czerwonej 150 gr. pokrojonych pomidorków -u mnie krojone z puszki 1 cebula pokrojona w krążki 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 3 jajka 30ml śmietanki sol,pieprz tymianek posiekany ,lub suszony Wykonanie Paprykę oczyścić i pokroić na kawałki,ziemniaki ugotowane ,ostudzone pokroić w plasterki. Pokrojona cebule w krążki ,paprykę(...)czosnek podsmażyć na patelni,którą potem wsadzimy do piekarnika. Dodać plasterki ziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie i wszystko wlać na warzywa. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze

w mojej kuchni
Pieczona makrela z warzywami 220

godziny. Pomijając jednak tę kwestię, w jej przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego, ani tym bardziej trudnego. Po delikatnym podsmażeniu zapiekamy ją i podajemy ze smażonymi/duszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami. Pieczona makrela z warzywami 2016-11-18 13:55:40 Pieczona makrela podana z bukietem kolorowych warzyw, czyli mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji tej popularnej ryby. Zapisz przepis Drukuj(...)mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy

Kulinarna Pokusa
Udka kurczaka faszerowane pieczarkami 273

było ją dodatkowo spinać. Składniki: 2 udka kurczaka 1 duża cebula 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek sól pieprz oliwa papryka ostra i słodka oregano czubrica ziemniaki wykałaczki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć(...)papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Udka wypełnić farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem

Mama Gotuje
KAPUŚNIAK MAZURSKI 186

Składniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości(...)włoszczyzny, przecedzić. Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej

Przepisy kulinarne babci Antoniny