ziemniaki - 38421 przepisów (strona:583/2562)

Mięsne muffiny z chrzanowym kremem 185

efektowny obiad lub zaskakującą przekąskę na imprezę, gotowy w pół godziny - co Wy na to? Już Wam się podoba? :) Potrzebne będzie mięso mielone (najlepiej, jeśli zmielicie je sami!) oraz ziemniaki, nuta fantazji i troszkę chęci. :) Składniki (na 12 mięsnych muffin): 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko majeranek szczypta ziół prowansalskich(...)czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz do smaku dowolne dodatki (u mnie czerwona papryka konserwowa) Składniki (na ziemniaczany krem): 6 średnich ziemniaków kawałek masła 82% odrobina słodkiej śmietany 2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) kolorowy pieprz drobny szczypiorek sól Do formy: olej, bułka tarta Wykonanie: Zmiel mięso, pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Włóż do miski mięso

Garniec Magalie
Poznańska pyra z gzikiem 138

Twaróg z ziemniakami w mundurkach,w grodzie Przemysława zwane pyra z gzikiem.Ten smak -to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy na podwórkach grało się w klasy, skakało w gumę ,czy pajaca. Pyra z gzikiem, z racji czasów, może nie była wyszukanym, kulinarnym hitem...ale takich smaków się nie zapomina. Obecnie ten klasyk wkracza na areny modnych restauracji. Szefowie kuchni głowią się(...)tędy droga. Pyra z gzikiem-to zaledwie kilka składników i tak ma pozostać, i kropka. Dobrego się nie ulepsza. SKŁADNIKI: (4 porcje) 8 ładnych, dobrych pyrek ( to bardzo ważne-ziemniak musi być smaczny) ok. 250 g. twarogu -najlepiej półtłustego śmietana 18 % szczypiorek czubryca (kiedyś używana, później zapomniana-obecnie przeżywa renesans) sól pieprz i tyle.... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy

Kopystką po garach
Pyrka z farszem 115

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie. Niby nic,kilka składników,a uwierzcie mi, smakuje fantastycznie.  SKŁADNIKI: (dla 4 osób) 8 ziemniaków (dobrego gatunku) ok.40 dkg. szynki (u mnie podwędzana ale gotowana też się sprawdzi) por (biała część) puszka kukurydzy Kilka łyżek jogurtu + 2 łyżki majonezu do smaku (wg uznania) 1 większy ząbek czosnku sól pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach,do miękkości .Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany por i odsączoną kukurydzę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gorące ziemniaki przekrawamy na pół, dodajemy zimny farsz. Bierzemy w dłoń łyżeczkę i delektujemy się smakiem

Kopystką po garach
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 127

Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g cukinii-waga po wydrążeniu pestek 300 g łososia wędzonego Odrobina oliwy do podsmażenia czosnku i wysmarowania naczynia do zapiekania 1-2 ząbki czosnku 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1/2 krążka sera camembert (oczywiście można(...)ktoś lubi) Łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko Sok z cytryny  Sól Pieprz Zioła (rozmaryn, koperek) Świeżo starty parmezan do posypania. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cukinię myjemy, jeżeli ma grubą skórę, obieramy. Wydrążamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Solimy-odstawiamy na 15-20 minut. Następnie

Kopystką po garach
Prosta zapiekanka ziemniaczana 290

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników.   Składniki: 7-8 średnich ziemniaków duży por cebula 3 jajka ok 180 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra szczypiorek   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 106

jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore) 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki oleju  majeranek   sól, pieprz   Przygotować farsz. Opłukaną soczewicę zalać przegotowaną (letnią(...)namoczenia. Kolejnego dnia soczewicę ugotować do miękkości (około 30 minut), a później odcedzić na sicie.  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Następnie soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków.  Dodać cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i wbić te surowe. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotować ciasto

Di gotuje
Krupnik pomidorowy 173

takie same..tym razem zrobiłam krupnik ale w wersji pomidorowej, z dodatkiem selera naciowego. 2-3 żeberka  puszka pomidorów 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka  ziemniaków  3/4 szkl.kaszy jęczmiennej listek, ziele sól, domowa wegeta  Żeberka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą , dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać i pokroić  ziemniaki(...)seler, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy

Moje domowe kucharzenie
Śródziemnomorska sałatka z fioletowych i czerwonych ziemniaków z ośmiornicą 129

Ziemniaki truflowe fioletowe zakupiłam w sklepie internetowym Vegepack , polecam bo są fajną alternatywą dla zwykłych. Smakują podobnie jak nasze białe czy żółte, mają zwarty miąższ i fajnie się kroją. Gotowałam je osobno bo inaczej zabarwiłyby wszystko co w garnku byłoby oprócz nich. Czerwone ziemniaki to moje odkrycie, zakupiłam je u pana na ryneczku i zakochałam się w nich, mają zwarty(...)nazwa to red fantasy. Jeśli komuś uda się je nabyć to polecam a do tej sałatki można użyć innych Waszych ulubionych. Śródziemnomorska sałatka z fioletowych i czerwonych ziemniaków z ośmiornicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Frytki z batatów 121

Opis: Bataty są znacznie zdrowsze niż klasyczne ziemniaki ponieważ zawierają dużo więcej składników odżywczych. Są źródłem witaminy E, B i C, zawierają dużo beta-karotenu, zatem korzystanie wpływają na wygląd skóry oraz funkcjonowanie narządu wzroku. Frytki z batatów to doskonała przekąska, która z powodzeniem może zastąpić klasyczne frytki. Choć wiele osób uważa, że są to po prostu słodkie ziemniaki, mało(...)oleju rzepakowego Ostra papryka w proszku Tymianek Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cukrowe kartofelki 105

cukier. Albo się je lubi, albo nie, to kwestia gustu. Jeśli lubicie słodkie, wypróbujcie!     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   250 g cukru pudru 1/2 ugotowanego ziemniaka kilka kropel aromatu migdałowego kakao do obtoczenia     Przygotowanie:   Połówkę ugotowanego i ostudzonego ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przesiany cukier puder i kilka(...)kropel aromatu migdałowego. Wszystko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać jeszcze odrobinę ziemniaka.   Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić 10 minut w lodówki, by stwardniała.   Po tym czasie z masy odrywać kawałeczki i formować z nich kuleczki (nie za duże- mniejsze od orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w gorzkim kakao. Odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 200

inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie. Wrzuć cebulę i pora i podsmaż warzywa przez około 4 minuty. Dodaj czosnek(...)smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając. Dodaj ziemniaki i smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty. Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej 1 szklanką bulionu. Wlej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Doprowadź

Eat me! Fit me!
kartoflanka 132

składniki: ok. 500 g ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Ziemniaki, marchewkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka

Domowy Smak Jedzenia
KUDŁACZE 202

wiecie, co to są kudłacze? Ja do dzisiaj nie wiedziałam ale już wiem, są to pierogi nadziewane surowymi startymi ziemniakami. Po wymianie  korespondencji z pewnym kawalerem, który pochodzi z Podlasia dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. Mało tego,że najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Tak więc ciekawość wzięła górą i zrobiłam owe cudo :-) Żeby(...)wyśmienicie, tylko nie wiem czy moje mogą konkurować z pierogami jego babci... ☺☺☺☺ Składniki:  I - ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki zetrzeć na tarce i przygotować tak jak na placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie

pieprzny smaczek
Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 161

Pyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ogórkowa 156

Opis: Zupa ogórkowa to potrawa kuchni polskiej. Zupa ta gotowana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana(...)przygotowania: Go garnka z wodą wrzucamy mięso, kawałek selera, połowę pora oraz 1 pietruszkę i gotujemy wszystko przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy seler, por oraz pietruszkę. Marchewkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne