element, który doda nieco wilgoci. Koniecznie przekonajcie się, po co sięgnęłam! :) Do wykonania przekąsek wykorzystałam schłodzone ciasto francuskie o gramaturze 370 g oraz następujące składniki: 5 średnich ziemniaków łyżkę parmezanu 3-4 łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki(...)przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy wątpliwości i wydaje się być zbyt rzadka- dodajemy nieco mąki. Rozwijamy kawałek ciasta i wykładamy wzdłuż krótszej krawędzi około 2 łyżek ziemniaków, rozprowadzamy, by pokryły około 10 cm z długości ciasta. Układamy parówki, około 1,5. Zwijamy i odcinamy, by powtórzyć te czynności, aż skończy się ciasto. Powinno wyjść Wam około
Pichceniomaniakolejne złote placuszki. Jakież one były smaczne! Gorące, chrupiące, parzyły w język, a maczane w śmietanie smakowały najlepiej na świecie. Lubię wracać do tego smaku, a placki z młodych ziemniaków smakują wręcz nieziemsko. Podkręcam ich smak dodatkiem czosnku: pachną obłędnie i trudno jest nie sięgnąć po kolejny:) Składniki: 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula(...)jaja sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego
Obiad gotowyjeszcze jeden nóż i deskę :P. Może ktoś z Was też stawia na wieczorne lenistwo i skusi się na błyskawiczne i mało brudzące danie? SKŁADNIKI : kiełbasa zwyczajna – 2 sztuki ziemniaki – 4 – 6 sztuk por – połówka cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka lubczyk suszony papryka słodka sól, pieprz kawałek margaryny wrząca woda – 300 ml opcjonalnie trochę startego żółtego sera PRZYGOTOWANIE : Obrać(...)ziemniaki, pokroić w półksiężyce. Dać do metalowej formy i zalać 200 ml gorącej wody. Umyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać
kuchniabellissima.wordpress.comradością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 250 g sera 100 g ziemniaków gotowanych 1 jajko 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli duży pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać(...)krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków. Podawać gorące z kawałkiem masła. Krok po kroku: 1. Ugnieść ziemniaki z serem 2. Wymieszaj wszystkie składniki 3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki 4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części
KuchniaWeDwoje.plpieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam(...)sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 5 większy ch ziemniaków (ugotowanych), 25 dag pieczarek, średnia cebula, kawałek kiełbasy, pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, majeranek, bazylia, oregano, ostra papryka, sól, rozmaryn, 4 łyżki śmietany, łyżka mascarpone (opcjonalnie), łyżka masła, 3 plastry sera żół tego. Przygotowanie: Ziemniaki(...)plasterki, cebulę siekam. Całość podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Koperek, szczypiorek i czosnek drobno siekam. Kiedy odparuje woda z pieczarek i wszystkie składniki lekko się przyrumienią, dodaję ziemniaki wraz z czosnkiem i zieleniną (nieco zostawiam do posypania dania). Smażę przez chwilę, mieszając. Na koniec dodaję starty na dużych oczkach ser żółty oraz śmietanę i mascarpone. Mieszam. Chwilę gotuję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 duże cukinie, 40 dag małych pieczarek, 2 małe cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, około 250 ml wody, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, Esencja do duszonych warzyw Knorr. Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchewkę kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając. Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty. Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję
JejKuchniawody, 2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie(...)końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. Ciasto rozkładam
JejKuchniapieczarek, mniejszy por, duże opakowanie śmietany 12%, 20 dag tartego sera żółtego, większa garść świeżego oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, papryczka chili (przyprawa), gałka muszk atołowa. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu). Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora(...)chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody. Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Całość posypuję świeżym oregano
JejKuchniazrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne. składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie(...)mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się
Stare Garycałość wychodzi smacznie. Smaki łączą się idealnie, nawet orzeszki znajdują tutaj swoje miejsce - można sobie coś chrupnąć :). Sałatka na każdą okazję, świetny dodatek do wszelakich mięs. Składniki - 50 dag ziemniaków - 1 duże jabłko - 2 ogórki kwaszone - czubata łyżka orzeszków ziemnych - pęczek szczypiorku - pęczek natki pietruszki - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystudzenia, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny
Świat SmakuKolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu, tym razem na inne wydanie kopytek. Składniki: -1 kg ziemniaków -mąka ziemniaczana -3 łyżki mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)zgniatamy w prasce. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy. Boczek kroimy w dużą kostkę. Podobnie kroimy ser. Paprykę kroimy na kawałki. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki. Czosnek dzielimy na części. Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę, pokrojone
Maminek kulinarnywędzonki, na koniec dodać jeszcze ulubioną kiełbasę lub pokrojoną wędzonkę z wywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie. Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki(...)bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości w międzyczasie pokroić w cienkie plasterki grzybka i obsmażyć na patelni lub zgrillować wyłowić część ugotowanych, miękkich ziemniaków z zupy i zblenować. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać całość i zagotować. Dodać zhartowaną śmietanę. Rozlać na talerze, rozłożyć zrumienione boczniaki i posypać posiekaną zieloną piertuszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 60 min 500 g ziemniaków 300 g mąki pszennej + do podsypania 500 g truskawek szczypta soli 2 jajka Do podania truskawki śmietana 30 % brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie(...)następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy 2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek 3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę 4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku
Słodki Kompromis