ziemniaki - 38421 przepisów (strona:574/2562)

Placki dyniowo-ziemniaczane z imbirem i kurkumą 182

zasmakują,ponieważ wzbogaciłam je dynią,aromatycznym imbirem i kurkumą. Szybki i smaczny pomysł na obiad. Przepis dodaję do konkursu  #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl  500 g obranych ziemniaków 200 g  obranej dyni 1 cebula 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól 2 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć(...)tarce lub za pomocą robota na bardzo drobno,odcisnąć nadmiar soku. Dynię zetrzeć na małych oczkach tarki. Połączyć ze sobą startą dynię,ziemniaki i cebulę,dodać jajko,mąkę i posolić do smaku. Imbir zetrzeć i dodać kurkumę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.  Na patelnię wlać olej i na rozgrzany nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć partami niewielkie placuszki

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 160

ziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do smażenia sól pieprz surówka dowolna Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki

Gotowanie jest łatwe
Biała kiełbasa i ziemniaki z pieca 152

kilka ziemniaków po 3 na osobę  biała kiełbasa sól pieprz oliwa oregano czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy przyrządem na sprężynki. Płuczemy w zimnej wodzie i naciągamy na długie wykałaczki. Na dnie naczynia układamy białą kiełbasę, zwilżamy oliwą. Czosnek tłuczemy w moździerzu, dolewamy oliwę i przyprawy. Ziemniaki smarujemy dokładnie i układamy na wierzchu. Pieczemy ok 45 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler 4286

podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko  sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie je odcedzamy, ugniatamy na puree i  pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki bułki tartej, śmietanę oraz łyżkę masła i jajko. Doprawiamy po ok. 1/3 łyżeczki soli, pieprzu oraz koperku. Masę ziemniaczaną wyrabiamy do połączenia składników i otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie formujemy z niej niewielkie kotleciki

Słodka Strona
O tym, dlaczego nie mogę czytać wzruszających książek i zupa krem z brukselki 184

inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie do Mopsika, Malwiny, Marty i Pati. Zupa krem z brukselki Składniki: (na 3 porcje) 400 g brukselki 150 g ziemniaków 1 marchewka 1 pasternak 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 1 liść laurowy 800 ml bulionu sól pieprz sok z 1/2 cytryny dodatkowo: czarny sezam suszone pomidory w oliwie Brukselkę umyć, oczyścić(...)odciąc twarde końcówki i przekroić na połówki. Ziemniaki, marchewkę i pasternak obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, marchewkę i pasternak, podsmażać, aż warzywa chłoną tłuszcz. Dodać brukselkę, zalać wszystko bulionem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować blenderem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 204

włoskiej to przepis na Gnocchi w sosie grzybowym. Proste i pyszne kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:   Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól Pieprz 150ml śmietanki(...)Gnocchi w sosie grzybowym: Przygotowanie: Kluski: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i wstawiamy jeszcze na kilka minut na ogień do odparowania nadmiaru wody, bądź wstawiamy do nagrzanego piekarnika po odcedzeniu na 5 min. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na najmniejszych oczkach, dodajemy sól, pieprz, dwa roztrzepane żółtka i stopniowo szklankę mąki pszennej, jednocześnie

Księga-Smaku
Zupa krem z kukurydzy 160

rozgrzewa. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki) 2 duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy(...)góry ku dołowi). Rozgrzewamy patelnię z masłem i dusimy na niej ziarna kukurydzy. Następnie usmażone ziarna przekładamy do większego garnka. Do garnka dodajemy również bulion, który przygotowaliśmy wcześniej. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dodajemy do kukurydzy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili w proszku, kurkumą oraz imbirem. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając zupę

CookMag
Potrawka z kurczaka i warzyw 103

Potrawka z kurczaka i warzyw, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe. Pachnie delikatnym i soczystym kurczakiem oraz ziołami. Składniki: 4 uda z kurczaka 2 duże ziemniaki 1 papryka 1 cebula garść zielonego mrożonego groszku przyprawy: curry, lubczyk, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, chili ziele angielskie 2 sztuki liść laurowy 2 sztuki łyżeczka masła Przygotowanie: Na maśle przesmaż(...)umytego, osuszonego i przyprawionego kurczaka, zaczynając od skóry. Po 2 minutach odwróć na drugą stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi 146

grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków.  Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli kawałek imbiru 2-3 ziemniaki 3-4 pory skórka i sok z limonki 400ml mleka kokosowego sól, pieprz oliwa masło Pulpeciki : 300g mięsa mielonego z indyka pół cebuli 2 łodygi dymki 1 ząbek czosnku kawałeczek(...)odstawić na bok. Przygotowanie zupy: W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz  skórkę otartą z limonki. Chwilę smażyć, po czym zalać wodą

Codzienne Gotowanie
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 171

zapach. Wrzucamy pokrojoną marchew, seler naciowy i pietruszkę. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 8-10 minut. Warzywa powinny się zeszklić i zmięknąć, lekko przyrumienić. Przekładamy warzywa do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków(...)SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry bulionu wołowego, drobiowego lub jarzynowego

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki i kalafior w sosie garam masala - bez smażenia 166

Składniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Kalafior dobrze(...)płuczemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy

Szkrab Je Sam
Zupa ziemniaczana z soczewicą 146

proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą zachwyca Zresztą, nie ma co więcej zachwalać – wypróbujcie i sami się przekonajcie! Składniki: 5 średnich ziemniaków 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej soczewicy czerwonej 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 6 szklanek wody 3 łyżki płatków drożdżowych(...)nieaktywnych szpinak lub jarmuż (świeży lub mrożony) płatki chilli (opcjonalnie) sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki (jak do frytek), marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na talarki. Obrane ząbki czosnku i cebulę drobno kroimy, a kapustę drobno szatkujemy. Do większego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, ziemniaki, zalewamy niewielką ilością wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek

Lamarida.pl
Zupa brokułowa 560

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na lekki i rozgrzewający obiad. Polecam! Zupa brokułowa Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 60 Składniki -około 3-3,5 l wody -1 ćwiartka z kurczaka -sól, pieprz do smaku -3 liście(...)laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego -kawałek selera -2 marchewki -1 pietruszka -4 ziemniaki -1 brokuł -200 g serka topionego śmietankowego -2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie --> Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ćwiartkę z kurczaka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną

Marta Gotuje
Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta) 147

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 150 g boczku 80 g parmezanu 200 ml śmietany 1 cebula 3 jaja szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 confezione di pasta sfoglia 500 g di patate 150 g di pancetta 80 g di parmigiano 200 ml di panna 1 cipola 3 uova erba cipollina sale(...)minut. A questo punto aggiungete l'erba cipollina tritata e lasciate raffreddare. W misce ubijamy jaja ze  śmietaną. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy sol ą  i pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Mieszamy z podsmażonym boczkiem. **** In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate

La grande e la piccola cuoca
Gołąbki z ziemniakami 146

Gołąbki przygotowane z kapusty włoskiej oraz farszu z ziemniaków i twarogu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Wspaniałe bezmięsne danie, które podaję z sosem powstałym podczas gotowania gołąbków połączonym ze śmietaną (lub jogurtem), dodatkiem chrzanu (nadaje charakteru daniu) oraz przyprawami, czasem koperkiem. Świetnie pasuje także sos śmietanowy z chili lub sos pomidorowy z koperkiem. Gołąbki (wyjątkowo wege!) dla mojego Męża(...)Składniki: 1 główka kapusty (u mnie włoska) 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego, może być tofu 3 cebule opcjonalnie: 4 pieczarki 4 duże ząbki czosnku majeranek, suszona ostra papryka, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz i lubczyk do smaku 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego masło lub olej Przygotowanie: Na maśle lub oleju przesmażam obraną i drobno posiekaną cebulę

Zasmakuj Kuchni