ziemniaki - 38421 przepisów (strona:574/2562)

Bubble and squeak - od wiktoriańskiego Monty Pythona po przepis kryzysowy 149

Lord Woolton Pie .  W każdym razie poza tym, że sama idea się nie zmieniła, czyli bierzemy co nam zostało z niedzielnego obiadu, to jednak głównym składnikiem stały się ziemniaki i kapusta. Reszta w zależności od tego co dokładnie było w niedzielę.  Tak oto każda szanująca się polska stołówka ma w niedzielę Pieczeń Rzymską, a każdy szanujący się brytyjski(...)poniedziałek bubble and squeak :) Składniki:  - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia  - kapusta - najlepiej też ugotowana :) w moim przypadku to co zostało z zasmażanej  - trochę mąki  - inne :) Wykonanie: Jeśli mamy kapustę w formie główki, to szatkujemy i doprowadzamy do takiej miękkości jaka będzie dla nas zadowalająca pamiętając, że w placku nie zmięknie nam w ogóle więc musimy efekt

Kryzysowa Książka Kucharska
Moskole 171

kulinarnej, głównie gazu musztardowego:) Sam Indiana Jones brał nawet czynny udział w tej wojnie. Jeńcy rosyjscy, których wtedy wywieźli na Podhale przywieźli tam proste placki z mąki i oczywiście ziemniaków, które piekli na metalowych płytach rozłożonych nad paleniskiem. Przepis okazał się na tyle prosty i smaczny, że został tam ciepło przyjęty. Prawdziwe moskole piecze się na stalowej płycie(...)patelni teflonowej :) więc korzystając z gościnności Tamary, która ma w domu kuchenkę na ogień, przyrządziłem je tak, jak car Mikołaj II przykazał :) Co widać na załączonym obrazku. Składniki: - wczorajsze ziemniaki - mąka Wykonanie: Ziemniaki gnieciemy i mieszamy z mąką w proporcjach 4:1. Najlepiej zastosować starą sztuczkę, czyli wypełnić nimi jakieś symetryczne naczynie, podzielić je na 4 części, usunąć jedną

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka z soczewicy gourmet 150

gąb do wykarmienia i trzeba było przygotować szybkie treściwe danie. A jako, że dostałem je w drogiej restauracji, w małej ilości to pozwoliłem sobie dodać gourmet :) Składniki: - zielona soczewica - ziemniaki - marchewka - cebula - przecier pomidorowy - olej Wykonanie: Soczewicę gotujemy z marchewką i odlewamy wodę. Cebulę kroimy i podsmażamy. Mieszamy z soczewicą i koncentratem. Osobno gotujemy ziemniaki i gnieciemy z małą ilością(...)wody i oleju. W naczyniu żaroodpornym kładziemy soczewicę, a na nią pierzynkę z ziemniaków. Zapiekamy wszystko w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż pierzynka się lekko zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Wędzone ziemniaki po szwedzku 154

też da radę materiał wędzarniczy - mogą być fusy po herbacie, ryż lub trociny Dlaczego nazwałem po szwedzku? Bo w tamtym kraju oprócz ogromnych ilości kawy spożywa się zapiekanki z ziemniaków i jabłek. Jakby co to głosowanie jeszcze trwa ;) o tutaj: http://www.blogroku.pl/2015/zgloszenie/15,1844,kryzysowa-ksiazka-kucharska Składniki: - ziemniaki - jabłka Wykonanie: Garnek wykładamy folią aluminiową i sypiemy na nią nasz materiał wędzarniczy. Sitko(...)nasz materiał posypać dookoła, żeby dym nie był zamknięty w jego wnętrzu. Na to kładziemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz obrane, tak samo pokrojone i lekko podgotowane ziemniaki. Garnek kładziemy na mały ogień i tak podgrzewamy 1,5 do 2h. Po uwędzeniu najlepiej smakuje z chilli

Kryzysowa Książka Kucharska
Rotmos gourmet 197

najstarsze. Już wtedy zaczynała się moda na retro :) W Szwecji maja takie danie rotmos. W sumie to oznacza ono tyle co gniecione warzywa. Składa się ono z brukwi , ziemniaków i marchewki. Uznałem, że puree z warzyw będzie nudne, dlatego zrobiłem to w wersji "gourmet". Co oznacza ten wyraz? Mniej więcej tyle co:  inaczej podane  mało  w ekskluzywnym(...)ODROBINĘ LUKSUSU! Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby było bardziej gourmet :) Do tego zgodnie z obowiązującym trendem zostało upieczone. Składniki: - brukiew - marchewka - ziemniaki - wiórki kokosowe - bazylia Wykonanie: Marchewkę obieramy, i jeśli nie ma odpowiedniego kształtu to musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka łężniowa z sosem borowikowym 149

mylić z babką na tężniach :) Jako, że dostałem od mojej koleżanki Marty słoik kapusty kiszonej to zainspirowałem się kresowym przepisem na łężnie czyli kotleciki z ziemniaków nadziewane kapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego(...)które choć ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne za darmo. Do tego bardzo dobrze znoszą zamrażanie, dzięki czemu możemy cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta kiszona - borowiki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, a następnie tłuczemy razem z małą ilością mąki. Układamy spód w foremce. Kładziemy na to kapustę kiszoną i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej

Kryzysowa Książka Kucharska
Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką 167

zasady, to było to kiedyś bardzo popularne danie na tych terenach. Niby składniki podobne, ale zdecydowanie różne od dania zwanego pańczkraut popularnego na Górnym Śląsku. Składniki: - olej - cebula - ziemniaki - kiszona kapusta Wykonanie: Kapustę kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dodajemy wodę z kapusty oraz ziemniaki

Kryzysowa Książka Kucharska
Bul-dog niemiecki 185

serwetki i patyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości. Składniki: - duży ziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Parówki à la Brasov 203

kiedyś tutaj . Do takiego podstawowego przepisu dodałem typowy, wbrew pozorom, dodatek węgierskiej kuchni jak zielony groszek oraz już bardzo typową, zgodnie z wszelkimi skojarzeniami, zasmażkę z papryki. Składniki: - parówki - ziemniaki - groszek zielony - papryka słodka w proszku - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy w piekarniku. Temperatura około 200 stopni Celsjusza i ok. 30 - 45 minut. Niektóre(...)szkoły uczą, że wcześniej należałoby je ugotować. Wtedy znacznie krócej. Parówki podsmażamy. Dosypujemy papryki i energicznie mieszamy. Dolewamy wody i dodajemy groszek. Możemy dodać trochę koncentratu. Podajemy razem z ziemniakami

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki ziemniaczane z fenkułem 246

Najpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste - placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków jakie jadłam, z dodatkiem delikatnego, pachnącego lekko anyżkowo fenkułu i cynamonu. Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam smakują wybornie. Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki(...)placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania! Składniki: 400 g ziemniaków 1 duży fenkuł 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia 150 g jogurtu greckiego op. rzeżuchy 1 łyżeczka cynamonu 3 gwiazdki anyżku sól, pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta z grochem 171

pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment- w takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch(...)około 1 h. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Odcedzamy, wyciągamy przyprawy, lekko szatkujemy kapustę jeśli jest w zbyt dużych, ciągnących się kawałkach. Obieramy i gotujemy ziemniaki, także lekko soląc. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ubijając tłuczkiem do ziemniaków. Próbujemy, doprawiamy pieprzem, w razie konieczności dodajemy nieco soku z kapusty, soli. Wszystko ze sobą mieszamy, krasimy podsmażoną

Pichceniomania
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WOKA 230

Dzisiejsze tradycyjne placki ziemniaczane usmażyłam w WOKU .Bardzo fajny i szybki sposób na idealnie chrupiące placuszki. Polecam:)  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki mąki 2 jajka Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki suszonej 3 łyżki Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Następnie obieram cebulę i drobno(...)kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam. Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto. Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu

Gotowanie Patki
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 152

porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej(...)Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł

Mienta blog
Błyskawiczny chleb domowy 183

mąki żytniej razowej szczypta cukru 1 płaska łyżka soli 25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 260 ml letniej wody poniżej 40 st C 190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki) 10 ml łyżki octu jabłkowego  21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka maku(...)jaja Wykonanie:  1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy zaczyn)** ,cukier i sól. 2.Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy

vaniliowoczekoladowa
INNA WERSJA SAŁATKI WARZYWNEJ 287

lodówce i wyszła sałatka w troche innej wersji. Może Wam też przypadnie do gustu Serwowałam ją ostatnio z pieczonym łososiem i jak dla mnie był to zgrany duet. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki marchewki – 2 sztuki por – połówka kukurydza – 1 mała puszka zielona pietruszka – pół natki sól, pieprz majonez – 1 czubata łyżka PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i marchewkę obrać i gotować razem(...)posolonej wodzie do miękkości. Por umyć i pokroić, przełożyć do miski. Dodać posiekoaną pietruszkę oraz kukurydzę. Następnie dać majonez i przyprawy. Gdy marchew i ziemniaki przestygną, należy je pokroić w kostkę,dodać do reszty ekipy i całość ponownie wymieszać

kuchniabellissima.wordpress.com