Składniki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek 2 cebule garść szpinaku świeżego 4 łyżki mąki jajko sól, pieprz bułka tarta do panierki Przygotowanie Ziemniaki ugotować ( z czosnkiem) w osolonej wodzie i szczyptą kminku, przestudzone przecisnąć przez praskę ( razem z nim) . Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą, a na końcu podlać białym półwytrawnym winem(...)dusić jeszcze do odparowania. Dodać do ziemniaków - nie zapomnieć szpinaku , jajku i mące - wymieszać, doprawić. Ukulane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony..podać z dowolnym sosem u mnie pieczarkowy Smacznego
Gaździnka warzyposypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki(...)tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i formować wałeczki. Lekko spłaszczyć i kroić w rąby. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę (około 1/2 wysokości garnka). Na gotującą się wodę
My sweet a lifesuper pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis(...)krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 łyżki masła 2-3 łyżki mleka sól 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Kalafior
Kulinarne przygody GatityILOŚĆ PORCJI: 6 Składniki: opakowanie spodu do pizzy (400 g), 3 łyżki ketchupu z piekła rodem Kotlin (lub jego łagodnej wersji), 50 dag pieczarek, 3 małe ugotowane ziemniaki, mała papryka czerwona, mała marchewka, 2 plastry sera żółtego, 12 małych plasterków salami. zioła prowansalskie, sól, suszona natka pietruszki, łyżka oleju. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Przygotowanie: Ziemniaki i paprykę kroję w drobną(...)Pieczarki, marchewkę i ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażam pieczarki z marchewką i papryką z dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody. Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam. Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki. Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami
JejKuchniasprawić radość moim wiernym czytelnikom. 😊 Dziś copa kartoflana, potrawa śląska, prosta, smaczna, mogąca posłużyć za pełne danie, jak i mogąca być smacznym ciepłym deserem. 600- 700 g ugotowanych ziemniaków łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki jajko szczypta soli kilka śliwek Oraz: cukier puder łyżeczka masła mąka do wysypania naczynia naczynie do zapiekania Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia(...)pierwszym razem nie dałam cukru do ciasta i nie bardzo mi smakowało. Z cukrem w środku, nawet w niewielkiej ilości, smakuje o niebo lepiej. W oryginale są ziemniaki tarte jak na placki, moim skromnym zdaniem, ten wariant jest o wiele lepszy i szybciej się piecze. Zapiekanka , bo tak można śmiało powiedzieć o tej potrawie, smakuje jak knedle ze śliwkami
Dieta moja pasjapewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę(...)będzie z zewnątrz surowe, a cebula ładnie się zeszkli. Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, nałożyć pokrywkę i dusić mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obrać. Papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i papryki pokroić w nieregularną kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby
Passions hobbies lifeprędzej zabrałam się za nadrabianie zaległości. Mając doświadczenie już z zupami kremami, w których duża rolę odgrywają pieczone warzywa ( TUTAJ i TUTAJ ) postanowiłam i tym razem upiec brokuła z ziemniakami i czosnkiem. Zupa wyszła przepyszna! Nieodzownie bardzo kremowa, nawet nie wiem czy nie za bardzo, dlatego można ją sobie jeszcze troszkę rozrzedzić dodając wodę. Jest sycąca, delikatna, aksamitna, rozgrzewająca(...)jesienne wieczory idealna. Składniki (3 porcje): 1 średni brokuł (0,5 kg po oczyszczeniu) 3 średnie ziemniaki (300 g po oczyszczeniu) 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 0,5 l wody 250 ml mleka sojowego niesłodzonego sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (Propharma) Przygotowanie: Brokuła podziel na różyczki, ziemniaki obierz
Zdrowie na języku :Pkostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 2/3 szklanki mleka 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik(...)sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków. Po wyjęciu z piekarnika odstaw
karmelowyjest właśnie zupa z ciecierzycą. Taka zupa jest idealna na chłodne jesienne dni. Zapraszam do spróbowania, bo smakuje wyśmienici :) Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 5 ziemniaków 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia natka pietruszki majeranek, curry sól, pieprz Wykonanie: Warzywa umyć i obrać. Cebulę(...)garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć marchewkę, cebulę i seler naciowy, na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze całość podsmażyć. Całość zalać bulionem zagotować. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do garnka, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, majeranek i curry. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy osączony zielony groszek i całość doprawiamy do smaku
magiczna kuchnia Kasikuchni z soczewiakami, bo naprawdę warto wypełnić się jesienią takim aromatycznym ciepłem i pysznym smakiem! :D Soczewiaki z sosem grzybowym 10-12 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 1kg obranych mączystych ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej /ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 2 szklanki wody 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz Sos grzybowy: 1 szklanka suszonych grzybów(...)listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1,5 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy selera (około 200 g) 1 średni ziemniak biała i jasnozielona część niedużego pora 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki drobno otartego chrzanu lub łyżeczka dobrej jakości chrzanu ze słoiczka (lub do smaku) drobno otarta skórka z niedużej cytryny(...)nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać
Even Better Foodnaszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do tego tylko patelnia. Składniki na ziemniaczaną zapiekankę z oscypkiem 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 parówki z szynki Oscypek starty na tarce Mozzarella starta na tarce Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Ziemniaki umyć, obrać(...)dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. W tym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę oraz plasterki parówek. Wszystko podsmażyć i doprawić do smaku czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie na wierzch nałożyć cebulę z paprykę i parówkami i wszystko posypać startymi serami - oscypkiem i mozzarellą. Na chwile przykryć pokrywką, aby sery mogły się rozpuścić. Następnie zdjąć
Korniszonkizasmakują,ponieważ wzbogaciłam je dynią,aromatycznym imbirem i kurkumą. Szybki i smaczny pomysł na obiad. Przepis dodaję do konkursu #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl 500 g obranych ziemniaków 200 g obranej dyni 1 cebula 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól 2 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć(...)tarce lub za pomocą robota na bardzo drobno,odcisnąć nadmiar soku. Dynię zetrzeć na małych oczkach tarki. Połączyć ze sobą startą dynię,ziemniaki i cebulę,dodać jajko,mąkę i posolić do smaku. Imbir zetrzeć i dodać kurkumę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na patelnię wlać olej i na rozgrzany nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć partami niewielkie placuszki
Kolorowa kuchnia Elkiziemniaków 1 szkl śmietany 100 g żółtego sera 1 jajko sól pieprz oregano 2 łyżki posiekanego koperku pstrąg mąka do panierowania tłuszcz do smażenia sól pieprz surówka dowolna Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki
Gotowanie jest łatwekilka ziemniaków po 3 na osobę biała kiełbasa sól pieprz oliwa oregano czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy przyrządem na sprężynki. Płuczemy w zimnej wodzie i naciągamy na długie wykałaczki. Na dnie naczynia układamy białą kiełbasę, zwilżamy oliwą. Czosnek tłuczemy w moździerzu, dolewamy oliwę i przyprawy. Ziemniaki smarujemy dokładnie i układamy na wierzchu. Pieczemy ok 45 min w temp
Gotowanie jest łatwe