ziemniaki - 38421 przepisów (strona:566/2562)

Warzywa z piekarnika – do obiadu 104

Zapewne nie raz zastanawialiście się, jaki dodatek podać do mięsnego obiadu. Ten przepis na warzywa będzie prostą, aczkolwiek smaczną odmianą W zasadzie warzywa z piekarnika rozwiązują nam problem zarówno ziemniaków jak i surówki. Przygotowuje się je około 30 minut, a zapach upieczonych warzyw roznosi się po całym domu. Szczególnie lubię w tym zestawieniu paprykę, ponieważ po upieczeniu ma ciekawy, słodkawy(...)też: Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Surówka z sałaty rzymskiej i rzodkiewki Przepis na warzywa z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 średnie ziemniaki czerwona papryka pół średniej cukinii średnia cebula łyżka oliwy z oliwek szczypta suszonej bazylii oraz tymianku sól do smaku papier do pieczenia Przepis 1 Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry

Kuchnia Bazylii
Zupa grzybowa 122

pełne garście suszonych grzybów 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 1 duża cebula 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 4 średnie ziemniaki sól, pieprz 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% pęczek natki pietruszki WYKONANIE Grzyby namoczyć na noc lub kilka godzin wcześniej.  Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie do miękkości(...)wywaru dodać marchewki, pietruszkę, przekrojoną na pół cebulę i seler. Gotować nadal około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć wszystko z wywaru, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 7 minut). 1,5 ugotowanej marchewki pokroić w kostkę i dodać również do wywaru. Z wywaru grzybowego wyłowić i dobrze odcisnąć grzyby

Passions hobbies life
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 4888

gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie(...)smaku. Ewentualnie dosolić – jeśli śledzie wypłukały się całkowicie z soli. Ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać śledzie oprószone posiekanym koperkiem, z ugotowanymi ziemniakami z wody lub z ziemniakami w mundurkach. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ziemniaczane krokiety z grzybami 130

serem są także zniewalająco pyszne przez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak.  Ziemniaczane paluszki z grzybami Potrzebujemy: 20 g suszonych podgrzybków 6 średnich ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 jajko + 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej roślinny Krokiety usmażone na patelni Ambition Grzyby zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 minut, aż namokną, następnie(...)odcedzamy i bardzo drobno siekamy.  Ziemniaki ścieramy na ta tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę dodajemy do grzybów i startych ziemniaków. Na malutkich oczkach ścieramy żółty ser i dodajemy do pozostałych składników.  Całość doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 całe jajko i dokładnie mieszamy. Teraz rolujemy długi

MamaOskarka
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 143

gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie(...)smaku. Ewentualnie dosolić – jeśli śledzie wypłukały się całkowicie z soli. Ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać śledzie oprószone posiekanym koperkiem, z ugotowanymi ziemniakami z wody lub z ziemniakami w mundurkach. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie po chłopsku 460

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po chłopsku – Składniki: 4-5 filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior(...)koperku pieprz do smaku sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone) 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo – ok. 8 minut od zagotowania wody (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo

Kulinarne Przeboje
KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I ZIELONEJ SOCZEWICY 111

Pełne smaku kotlety z puree z ziemniaków i ugotowanej zielonej soczewicy. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawione kurkumą, curry i kminem rzymskim w proszku.  Można podawać je z sosem, np. pieczarkowym lub gulaszem. Można także włożyć w bułkę i zrobić pyszne wege burgery z dodatkiem pomidora, krążków cebuli i sałaty. Zieloną soczewicę możecie zastąpić ugotowanym ryżem, czerwoną(...)soczewicą lub np. kaszą pęczak. W momencie przygotowywania masy na kotlety, ziemniaki powinny być zimne, dlatego najlepiej przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem. Idealne będą te, pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI / 5 SZT. 1 szklanka (120 g) ugotowanej zielonej soczewicy lub odsączonej soczewicy z puszki 2 szklanki ( 400 g) puree z ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki

cool and minty
Ziemniaki z boczkiem 112

smaczne i syte. Do tego szklana zsiadłego mleka z regionalnej kuchni i wszystko brzmi rewelacyjnie. Nie aż tak, jak czytacie. Smakuje o wiele lepiej <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g boczku surowego  wędzonego 4 cebule 100 g smalcu wieprzowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano. Następnie

R'n'G Kitchen
ZUPA CZOSNKOWA (ZDROWA, SZYBKA I TANIA) 177

małym, jak i dużym smakoszom 😋 SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju) 1 cebula 15 ząbków czosnku 600 g ziemniaków 1 litr bulionu gałka muszkatołowa do smaku sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO NA GRZANKI: bagietka lub bułka pokrojona w drobną kostkę masło 1 ząbek czosnku sól do smaku WYKONANIE: ZUPA(...)garnku rozgrzej masło i podsmaż lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut.   Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki kartoflane 91

dodatkiem był dobrze przyprawiony ser  liptauer . Jedyną wadą tych placków wydaje mi się fakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać

Stare Gary
Kapuśniak z ziemniaczkami 109

kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka 300 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju sól Na początku gotujemy wywar. Żeberko zalewamy około 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Później dorzucamy obraną pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe(...)czystego wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W czasie kiedy nasz kapuśniak się gotuje zajmujemy się ziemniakami. Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu

PatiGotuje
PIEROGI RUSKIE 98

Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie. Przepis na tradycyjne pierogi ruskie. Najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze. Pierogi ruskie z czym podać. Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym(...)łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 500g białego sera twarogowego 1 cebula 2 łyżki oleju lub masła do usmażenia cebuli sól pieprz ziołowy  Pierogi ruskie przepis. PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW RUSKICH  Krok

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 455

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielmy maszynką lub przepuszczamy przez praskę. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jakami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym

Qchnia po prostu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 120

Propozycja na dzisiejszy obiad to przepyszne, tanie, syte kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :). Składniki na kotlety: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki(...)smażenia Składniki na sos : ok 400 gram pieczarek 1 średnia cebula 2/3 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200 gram śmietany 12% ok 250 ml bulionu Przygotowanie kotletów: Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko

Studencka Micha
Pieczone ziemniaki Hasselback 92

Hasselbackspotatis, czyli pieczone ziemniaki, pochodzą ze Szwecji i są w tym kraju znane już od prawie 70 lat! Ziemniaki powstały w hotelu Hasselbacken w Sztokholmie. Były tak smaczne, że podbiły cały świat! Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników - ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny

Vegan Taste