ziemniaki - 38421 przepisów (strona:570/2562)

Placki z manioku i ziemniaków 128

Placki ziemniaczane lubią wszyscy, placki z manioku upiekłam raz i jestem zachwycona. Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że są wyszły przepyszne, polecam gorąco. Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków. Podałam z surówką z brokułów i czarnej(...)rzepy. Placki z manioku i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami 154

ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję(...)garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika

Szkrab Je Sam
Kopytka ze szpinakiem 161

było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu(...)szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym

Monia miesza i gotuje
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 102

Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes(...)ricotta – 200 g * czosnek – 2-3 ząbki * sól, pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * domowe pesto bazyliowe * żółtko do posmarowania * ser do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO ZIEMNIACZANE: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy

Ostra na Słodko
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 117

szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby(...)odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki

Moja Książka Kucharska
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 409

Składniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30% • ugotowane ziemniaki (4-5 szt) • 2 łyżki stopionego masła • natka pietruszki Przygotowanie : Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki(...)laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz przez sitko do drugiego garnka. . Połowę stopionego masła dorzucamy do ziemniaków i tłuczemy je aby były gładkie. Na środku talerza układamy ziemniaki.Polewamy je masłem i posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki zalewamy barszczykiem

KUCHNIA POLSKA
Szparagowa misa rozmaitości 117

bardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Kiszka ziemniaczana 146

Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kg startych ziemniaków 4 cebule 2 jajka wędzony boczek sól, pieprz, maggi, majeranek jelitka wieprzowe Przygotowanie Jelita namoczyć w zimnej osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.  Ziemniaki połączyć wbić do nich jajka, dodać podsmażony boczek i cebulę. Wymieszać, porządnie doprawić i nadziewać do jelit.   Do gorącej wody(z listkiem

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane giganty 165

razem są dość duże..Takie placki można zjeść same lub z dodatkiem śmietany..A ja dodatkowo podałam je jeszcze inaczej, ale o tym w następnym wpisie. 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula sól, pieprz,majeranek, wegeta Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę też obrać i drobno posiekać lub też zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut 146

lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g żółtego sera Dodatkowo: słodka papryka bazylia suszona czosnek granulowany sól, pieprz Ponadto: 1/2 łyżeczki(...)masła do wysmarowania naczynia olej do smażenia Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie należy pokroić w plasterki, a następnie umieścić na dnie naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną

Di gotuje
Zupa fasolowa czarne oczko 143

Zupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub  kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z cukinii 170

wszystkie, każdą przetestowałam. Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 2 duże cukinie 1 duży młody ziemniak 1 duża cebula lub 5 młodych cebulek 2-3 średnie ząbki czosnku około 2 małych łyżeczek suszonego tymianku świeżo zmielona sól i pieprz czarny śmietana (w wersji fit śmietanę zastąpić(...)szczypiorkiem, plastrami awokado, podsmażonymi wcześniej na patelni skwarkami z boczku (ulubiona wersja mojego męża!). Jeden przepis a tyle możliwości, prawda? Wykonanie: Podsmaż krótko na patelni pokrojoną w plastry cukinię, ziemniaka, czosnek oraz cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem, następnie zalej całość bulionem. Gotuj całość około 15 – 20 minut, aż składniki zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem zupę

Garniec Magalie
Pierogi ruskie - rolowane 132

mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie! Składniki na ciasto(...)mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Składniki na farsz: 500 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie 176

Składniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - 7 ziemniaków - 200g twarogu półtłustego - pół cebuli - 1-2 łyżki masła - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie(...)Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Ziemniaki obrać, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę (lub dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, cebulę

Kulinarne blogowanie
„Zapiekanka Ogrodnika ” pyszna i prosta 119

obiad , który możecie przygotować wcześniej , a w razie potrzeby podgrzać i gotowe Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g ) kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 ) 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 puszka , czerwonej fasolki 2 cebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej(...)więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową . Passatę mieszamy z cukrem , solą do smaku . Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , sól , czosnek , cebula , cukinia

Ogrodnik w podróży