ziemniaki - 38421 przepisów (strona:561/2562)

Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym 149

Pierwsze wzmianki o produkcji serów Cheddar z wioski Cheddar, pochodzą z XII wieku. Zapraszam na muffiny ziemniaczane z wykorzystaniem sera cheddar. 👥 – ❌ ⏰ – 50 minut 🥩 – ❌ Składniki 5 dużych ziemniaków 400 g startego sera cheddar 100 ml śmietany 1 cebula drobno pokrojona 2 jajka Sól Pieprz świeżo zmielony 6 brązowych pomidorów 2 papryki chili drobno pokrojone Świeża bazylia 3 szalotki(...)drobno pokrojone 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj we wrzątku osolonej wody. Kiedy będą miękkie, odlej wodę, dodaj śmietanę, sól, pieprz i dobrze ugnieć. Kiedy lekko przestygną, dodaj połowę sera i dobrze wymieszaj. Nałóż mieszankę ziemniaczaną do połowy foremki, dodaj trochę sera cheddar, ponownie nałóż ziemniaki i ponownie

RafalCook
Farszynki z kapustą 82

kotlety nazywają się farszynki mazurskie. Bardzo przypominają białoruskie sasznie, z tą jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów .  Bardzo smakowite są, polecam!  Farszynki z kapustą  Składniki(...)sztuk): 0,5kg tłuczonych ziemniaków "z wczoraj" 3/4 szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana „Blacharz” 100

smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ziemniaków 0.5 kg surowego boczku 0,4 kg kiełbasy cienkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 18% 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżki soli 2 średnie cebule(...)jajka kilka plastrów słoniny sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch

Blog kulinarny S9.PL
Kluski „Lenioszki” Leniwe 110

mięciutkie kluseczki najlepiej smakują polane masełkiem i oprószone cukrem. Smakują wyśmienicie zarówno świeżo ugotowane jak i później podsmażone w wersji na chrupko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 ugotowane duże ziemniaki 500 gram twarogu półtłustego 3 jajka mąka pszenna ( u mnie 3 szklanki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy, można dać więcej mąki, wszystko zależy od konsystencji ciasta) sól łyżka oleju masło(...)polania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na miękko i odstawiamy do ostygnięcia, do miski przeciskamy przez praskę bądź mielimy ziemniaki i twaróg, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy do uzyskania konsystencji zwartego miękkiego ciasta podsypując mąką w razie potrzeby, rozrobione ciasto dzielimy na mniejsze części, robimy z nich wałeczki na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i kroimy

Blog kulinarny S9.PL
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem 66

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świetny dodatek do dań mięsnych. Składniki: 500 g ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 18% 1/2 pęczka szczypiorku  Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Tłuczemy, dodajemy masło, przykrywamy i chwilę czekamy aż się rozpuści. W tym czasie siekamy szczypior, który dodajemy razem ze śmietaną do ziemniaków. Dokładnie łączymy

R'n'G Kitchen
Najlepsze przepisy na placki ziemniaczane 104

Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada . Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane , mimo, że to danie proste i bardzo tanie? Najczęściej placek ziemniaczany kojarzy nam się z plackiem z tartych ziemniaków, który jest usmażony na patelni, powinien być smaczny i chrupiący. My tradycyjne placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, doprawione solą i pieprzem, niekiedy posypujemy je natką pietruszki lub szczypiorkiem(...)Słodkie placki ziemniaczane to nie są nasze smaki. Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbia każdy! No prawie każdy! My je uwielbiamy, a Wy? Ale ja Wam podpowiem jak przygotować placki z ziemniaków w innej postaci niż te smażone na patelni. A Wy macie ulubione placki ziemniaczane, przygotowane w szczególny sposób, z jakimiś dodatkami, warzywami, przyprawami? Pochwalcie się w komentarzu. Najlepsze przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczane kotlety z marchewką i cukinią 121

Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego. Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula 1 cukinia 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie

Szalona Kuchnia Eweliny
Mix pieczonych warzyw jesiennych 99

wyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie. Składniki : 5 ziemniaków (odmiany do pieczenia) 1/8 dyni odmiany Hokkaido pół romanesco lub kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być(...)zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką 69

Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania. Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki. Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam(...)przeciwników... To kto się skusi na pyszną oraz treściwą zupę z dodatkiem brukselki? mięso na wywar (u mnie przeważnie pierś z kurczaka) 750 ml wody 300g kapustki brukselki 3 ziemniaki (średnie) 2 marchewki (średnie) 2 listki laurowe   3 ziarna ziela angielskiego   domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie  czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Bułki z nadzieniem ruskim 60

pszennej 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 2 łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki oleju rzepakowego farsz : 1 kostka twarogu półtłustego 4 ziemniaki , ugotowane i obrane 1 cebula , dość duża 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru lub miodu sól , dużo pieprzu do smaku Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków , tak samo twaróg . Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Kotlety ruskie. Dobrze znasz ten smak. Teraz pokochasz go jeszcze bardziej. PRZEPIS 532

przypomnieliśmy sobie o przepisie na kotlety ruskie. Tak jak się spodziewaliśmy, wyszły pyszne i od tamtej pory często je robimy. Przepis na kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata łyżka mąki pszennej, do panierowania mąka, jajka i bułka tarta, olej do smażenia. Zrób tak: ziemniaki obierz, pokrój(...)mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odstaw do przestygnięcia. Na patelni rozgrzej olej, następnie dorzuć posiekaną cebulę i przesmaż aż się zrumieni. Ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Dodaj rozkruszony twaróg oraz przesmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj czubatą łyżkę mąki i dokładnie wszystko wymieszaj. Masę należy ostudzić, aby stężała. Formuj płaskie kotlety, które najpierw należy

Kulinarna Polska
Zupa krem z pora 72

pora jest smacznym i sycącym daniem, które ugotujecie w niecałą godzinę. Bazą do przygotowania kremu porowego jest oczywiście por, jednak w zupie znajduje się także pietruszka, seler oraz ziemniaki. Do zupy nie dodawałam, ani czosnku, ani cebuli, aby nie zabić smaku porów. Zupę krem z pora przyprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili, dla zaostrzenia smaku. Jeżeli jednak boicie się(...)zupę krem z pora Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g średnia pietruszka 1/4 małego selera 2 średnie ziemniaki 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki kremówki gałka muszkatołowa chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego sól i pieprz olej do smażenia grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania Przepis

Kuchnia Bazylii
Krem z cukinii 102

możesz do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 4 szklanki bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 cukinie 2 ziemniaki 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju Szczypta gałki muszkatołowej Sól Świeżo mielony pieprz biały Opis przygotowania: Cukinię myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy ją w niezbyt(...)dużą kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy w taką samą kostkę co cukinię. Następnie w garnku rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie dodajemy do tego czosnek oraz cukinię. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka śledziowa z ziemniakami / Herring salad with potatoes 146

łyżki octu jabłkowego 2 jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych) sól i pieprz Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym(...)pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.  Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż

Delicious Place