ziemniaki - 38421 przepisów (strona:558/2562)

Krokiety/naleśniki Ruskie 132

mąki 1 jajko ok 2 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego 1 duża cebula ok 450 gram ziemniaków po obraniu sól, pieprz olej/smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski/pojemnika przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy 8 dużych naleśników, następnie usmażone odstawiamy na ok 5 min do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie smarujemy naleśniki ruskim farszem i zawijamy jak krokiety

Blog kulinarny S9.PL
Ryba zapiekana w sosie toskańskim 108

rybę zapiekana w sosie śmietanowym z dodatkiem mieszanki przypraw toskańskich. Do tego przepisu użyjcie ryby mrożonej, będzie znacznie taniej, a smak identyczny. Rybę możemy podać na przykład ze świeżymi ziemniakami z wody. Przepis jest niezwykle szybki, a przede wszystkim smaczny. Składniki filet z mintaja (mrożony) 4 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżeczki ziół toskańskich szczypta pieprzu szczypta soli(...)ziemniaki #zostańwdomu – Połącz przyjemność z nauką języka Ryba zapiekana w sosie toskańskim – przepis W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawami toskańskimi. Rybę wyjmujemy na ok. 1 godzinę przed pieczeniem, aby delikatnie się rozmroziła. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy rybę przygotowanym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz paprykowy i placki po węgiersku 89

przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki, można zagęścić go mąką. Mąkę rozprowadzić w 3 łyżkach wody, wlać do gulaszu, zagotować mieszając, aż gulasz stanie się gęstszy. placki: 1 kg ziemniaków typ B-C 1 duża cebula 2 jaja opcjonalnie: 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Sok zlać(...)miseczki, odstawić na kilka minut, żeby skrobia opadła na dno, następnie ostrożnie zlać sok, a skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać i również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać łyżkę mąki (ja nie dodaję). Na patelnię nalać oleju na ok 0,5 cm, mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron

Obiad gotowy
Zapiekanka z puree kukurydzianym 76

część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki. Składniki na zapiekankę z puree kukurydzianym Puree kukurydziano-ziemniaczane: 1 puszka kukurydzy 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 4 duże łyżki śmietany 18% kilkanaście listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Pozostałe składniki: 2 piersi z kurczaka 2 pomidory 200 g sera mozzarella sól, pieprz(...)smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree kukurydziano-ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść. Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę. Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe składniki: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić

niecodziennikpary
Śledzie pod pierzynką 65

składników i w ten sposób powstała moja pierwsza “pierzynkowa” sałatka śledziowa . Moim zdaniem najlepsza. Składniki na śledzie pod pierzynką 4 filety śledziowe a’la Matjas 3 ziemniaki 2 jajka 2 średnie buraczki 1 jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Filety śledziowe opłukać, a w razie potrzeby moczyć(...)przez godzinę w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Ziemniaki oraz buraki umyć i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Buraki można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do wystygnięcia, obrać. Jabłko umyć, obrać skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę. W miseczce wymieszać majonez

niecodziennikpary
Bogracz 65

kluseczki, my skorzystaliśmy ze szpecli , które co tydzień w niedzielę przygotowuje moja Mama. Składniki na bogracz 800 g wołowiny 3 duże pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili(...)czasu do czasu przemieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć twardy środek, pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, rozciąć, usunąć nasiona oraz białe błony, pokroić na paski. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Cebule obrać. Wszystkie składniki dodać do miękkiej wołowiny, wsypać kminek i paprykę chili. Jeżeli podczas duszenia wołowiny odparowało dużo wody, dolać także

niecodziennikpary
Puree z batatów 75

odmiany zamiast polskich ziemniaków przygotowaliśmy sobie puree z batatów . Kaczka już się piekła, więc wystarczyło słodkie ziemniaki z dodatkiem oliwy i rozmarynu zawinąć w folię i o odpowiedniej porze włożyć do piekarnika. Po upieczeniu zblendowaliśmy bataty, uzyskując kremowe puree o wyrazistym kolorze i wspaniałym smaku, ale można je tylko rozgnieść widelcem. Puree z pieczonych batatów jest dobrym dodatkiem do każdego(...)ułożyć na oddzielnych foliach (błyszczącą stroną do środka), posypać rozmarynem i zawinąć. Włożyć do rozgrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut . Po upieczeniu słodkie ziemniaki ostrożnie rozwinąć, razem z rozmarynem zblendować lub dokładnie pognieść, na koniec puree z batatów doprawić solą do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree z batatów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka leśna polana 97

duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 700 g) 200 g korniszonów ( 1 / 2 dużego słoika) 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 puszka kukurydzy 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 150 g żółtego sera w kawałku 5 jajek 1 słoik majonezu (ok. 400 ml) 1 / 2 pęczka koperku 1 / 2 pęczka drobnego szczypiorku sól, pieprz do smaku(...)Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Każdy składnik sałatki powinien być przygotowywany oddzielnie i przekładany do osobnych miseczek. Ziemniaki i marchewki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia. Następnie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie kawałki, które wymieszać z przyprawą do gyrosa. Mięso usmażyć na rozgrzanym

niecodziennikpary
Ruskie Pierożańce 85

znalazłam w bardzo starej gazecie :). Świetnie smakują podane z zimnym kefirem, ostrzejszym sosem lub surówką. Bardzo ciekawe danie które zaskoczyło domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 300 gram twarogu 1 duża cebula olej/smalec do smażenia sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka sody oczyszczonej(...)szklanka wody większa szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, ( ja użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz

Blog kulinarny S9.PL
KOPYTKA 120

Mężuś miał ochotę na kopytka więc musiałam spełnić jego zachciankę 😍😃. Polecam mój przepis bo kopytka wychodzą miękkie i delikatne Składniki: 1 kg ziemniaków  ok 15 dag mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju sól Dodatkowo: kawałek wędzonego surowego boczku  cebula Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe. Do ziemniaków dodać jajko,mąkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kopytka ze szpinakiem 95

zdrowy i pyszny pomysł na obiad 🤤😎 Kopytka można spokojnie jeść również na drugi dzień (warto oblać je masłem, będą się mniej kleiły). Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka ok. 300 g szpinaku mrożonego ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy na chwilę(...)przestudzenia. Na patelni rozmrażamy szpinak, jeżeli mamy taki z całymi liśćmi to po rozmrożeniu je kroimy. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną

Czarnawisienka
Zupa krem z białych warzyw FIT 75

przemycić do diety sporą ilość warzyw, a zatem ogrom witamin i minerałów. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw z wykorzystaniem selera, pietruszki, cebuli i ziemniaka. Do dzieła! Składniki: – 1l bulionu (lub 1l wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 1 duży seler – 1 duża pietruszka – 1 duży ziemniak – 1 cebula(...)łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 2 szczypty gałki muszkatołowej – liść laurowy, ziele angielskie – sól, pieprz Dodatkowo: orkiszowy groszek ptysiowy, skyr naturalny, słonecznik Seler, pietruszkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się

Be Fit Be Strong
Pyzy z mięsem 112

pół i odsmażone na patelni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram obranego mięsa z rosołu u mnie ze skrzydła indyka i 5 skrzydełek kury, ok 600 gram ziemniaków 1 jajko 1 cebula ok 1 szklanka mąki pszennej, 120 gram, ja użyłam pełnoziarnistej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy(...)podsmażamy na patelni, obrane z kości mięso rozdrabniamy w blenderze lub mielimy przez maszynkę, dodajemy przesmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, do miski z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy trochę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy na jednolite ciasto, z mięsnego farszu formujemy ok 16 kulek w zależności od tego jakiej wielkości chcemy pyzy, w garnku

Blog kulinarny S9.PL
babka ziemniaczana z kiełbasą 87

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażam na maśle. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy(...)chwilę razem podsmażamy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nadmiaru soku. Sok odstawiamy na chwilę a następnie zlewamy, ostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i kilka sekund podsmażamy. Do masy ziemniaczane

Domowy Smak Jedzenia