piersiami, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki papryki w proszku plus papryka ostra do smaku, łyżka kuminu mielonego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, około 8 małych ziemniaków, będziesz potrzebować też małych patyczków do szaszłyków, ewentualnie wykałaczek. Jak zrobić mini kebaby? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to w moździerzu(...)paprykę w proszku, kumin, sól, pieprz oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni, wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, formując owalne kababy, każdy nabij na połówkę ziemniaka i ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 180 stopni
Kulinarna Polskakuchni pomagać ;). Oczywiście gdybyśmy zapytali Was: Jaki jest najlepszy przepis na sałatkę warzywną? Najczęściej w odpowiedzi pojawi się zapewne sałatka jarzynowa Mamy. Część z nas przygotowuje sałatkę warzywną bez ziemniaków. Niektórzy dodają pora oraz grzyby marynowane. Ci, którzy dbają o linię, przygotowują sałatkę jarzynową bez majonezu. A zatem ile domów tyle przepisów. Sałatka jarzynowa to sprawdzony przepis na bardzo ekonomiczną(...)również na co dzień. Oczywiście nie musimy jej robić zawsze w postaci grzybka:). Mówimy o wykonaniu w wersji klasycznej. Zapraszamy na przepis. Sałatka jarzynowa jak grzybek Składniki: ziemniaki: 3 średnie szt. marchew: 2 średnie pietruszka: 1 szt. seler: 1/2 szt. jajka: 6 szt. cebula: 1 szt. ogórek kiszony: 2 – 3 szt. jabłko: 1 szt. groszek konserwowy: 0,5 puszki
Kuchnia Na Wypasieurodzinowym od szwagierki. Jamie robił je z innymi sosami niż mój dzisiejszy przepis. Gnocchi to swego rodzaju po prostu polskie kopytka, różnią się właściwie tylko kształtem. Składniki: 6 średnich ziemniaków 1-2 garści mąki pszennej 1 duże żółtko oliwa gałka muszkatołowa 3 łyżki białego miękkiego sera koziego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego natka pietruszki sól pieprz (przepis(...)porcje) Ziemniaki myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk
Kardamonovyjest coś, co można by dołożyć. Chyba nie. Jeżeli macie pomysły jak ją udoskonalić lub zmodyfikować, dajcie znać. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g brukselki 4 ziemniaki 1 marchewka (z bulionu) 2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki kawałek szynki/boczku pieprz sól (przepis na 6 porcji) No garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego umyte i obrane(...)zewnętrznych liści, brukselki (poza sezonem można użyć mrożonych). Gotujemy do miękkości. Połowę brukselek wyciągamy, połowę zostawiamy i miksujemy z bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i chwilę obsmażamy na patelni. Do garnka wrzucamy całe brukselki i zmiksowaną zupę. Dodajemy do tego pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ziemniaki
Kardamonovypieczenia mięsa + placki ziemniaczane – p o e z j a. Póki co, uciekam, trzeba się trochę niedzielnie poobijać. Wrócę jeszcze wieczorem, z przepisem na pęczotto . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 placków) Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce(...)najmniejszych oczkach. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajko, startą cebulę i rozdrobniony czosnek, dosypujemy mąkę, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysiłę tutaj wrzucać. Pieczone puree było dodatkiem do mięsiwa. Nie wiem co mi strzeliło do łba, żeby je zapiec. Strzał ten jednak był jak najbardziej na miejscu. Ziemniaki z góry są podpieczone i smakują trochę jak frytki, dół jest gładki – typowo pureerowski. Trochę żałuję, że nie dodałam do nich jakichś ziół, właściwie to pomysł był, natomiast lenistwo wygrało(...)chciało mi się ruszyć paru liter z domu. Klasyk. Składniki: 8 średnich ziemniaków 8 łyżek mleka 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól (przepis na 3 porcje) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy na gazie, żeby odparowały z nadmiaru wody. Tłuczemy je lub przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie mieszamy. Można
Kardamonovykitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 400 g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera biała część pora duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czubrycy zielonej pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy(...)przepis na 4-5 porcji) Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, fasolkę w mniejsze kawałki (odcinając z nich jednocześnie brzydkie końcówki). Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości
Kardamonovytutaj na siłę nic publikować, bo przestanie mi to sprawiać przyjemność. Póki co, podrzucam przepis na kotlety ziemniaczane z białym serem. Niektórzy mówią, że są smaczne. Składniki: 6 średnich ziemniaków 200 g białego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 kotletów) Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i tłuczemy. Ziemniaki studzimy. Następnie dodajemy do nich ser, jajko, mąkę i natkę, wszystko mieszamy widelcem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obsypujemy je bułką i smażymy z obu stron do zrumienienia. Artykuł Kotlety ziemniaczane z białym serem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymiałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis(...)porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony
Kardamonovyproduktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze – z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone(...)małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości
Kardamonovygrilla. Parę tygodni temu spakowaliśmy córę, grilla, piwo bezalkoholowe, czerymoję i inne takie i machnęliśmy obiad nad jeziorem. Sałatka została pochłonięta równie szybko jak piwo. Składniki: 8 średnich ziemniaków 4 ogórki konserwowe biała część pora 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy(...)nich pora pokrojonego w półplasterki, ogórki pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek. Całość zalewamy majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z ziemniakami, porem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyfasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli (ja użyłam drobnej) 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis na 5 porcji(...)Oliwę wlewamy do garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze
Kardamonovykażdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku jogurt naturalny sól pieprz olej rzepakowy natka pietruszki (przepis(...)zakwas z buraków, dodajemy majeranek, ugotowaną odcedzoną ciecierzycę, starte na grubych oczkach obrane buraki i obrane ząbki czosnku (ja dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze
Kardamonovyświęta zajadamy się wieprzowiną, a jak wiadomo wieprzowina bardzo lubi jabłka i chrzan. Jeżeli więc chcecie jakiejś odmiany na świąteczne śniadanie, oto ona. Składniki: 4 jajka 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 mała czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)Ugotowane jajka obieramy i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miski. Ugotowane ziemniaki obieramy kroimy w taką samą kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Cebulę drobno kroimy, sparzamy na sicie (aczkolwiek nie jest to konieczne, moja cebula była po prostu wyjątkowo ostra), odcedzamy i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy do tego majonez, jogurt
Kardamonovytutaj sporą robotę. Bez nich zupa szczawiowa totalnie nie ma sensu. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam drobiowego) 350 g szczawiu konserwowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki śmietany (ja użyłam 30%) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, smażymy w garnku do zeszklenia, dodajemy(...)niej rozdrobniony czosnek, chwilę razem smażymy. Do garnka z cebulą wlewamy bulion, podgrzewamy go i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy szczaw, doprawimy solą, pieprzem, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Przed podaniem zabielamy śmietaną. Podajemy z pokrojonymi w mniejsze kawałki jajkami. Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy