ziemniaki - 38421 przepisów (strona:547/2562)

Udo indyka pieczone z ziemniakami 128

Składniki: 1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością) 800 g ziemniaków (z cienką skórką) Marynata: 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy(...)naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki robiące miejsce na mięso. Wkładamy indyka. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Pieczemy

Qchnia po prostu
ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY – przepyszna! 136

Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka(...)sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek DODATKOWO: * ser feta * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek. Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce

Ostra na Słodko
Gochujang jjigae 138

zapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku(...)pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki

Oryginalny smak
Frytki z selera i innych warzyw 123

klasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu oraz idealnie "przemycają" warzywa do diety niejadków, bo kto nie lubi frytek? Przyznam szczerze, że seler w takim wydaniu ciężko odróżnić smakiem od ziemniaka. Osobiście frytki z selera mogłabym jeść non stop solo! Dla reszty rodziny mieszam je z innymi warzywami. Spróbujecie? Zerknijcie również na inne moje przepisy: Domowe frytki z piekarnika z kolorowych(...)ziemniaków - klik . Marchewka z imbirem (dla diabetyków) - klik . Pieczone frytki z marchewki - klik . Pieczone talarki z batatów - klik . Serowe frytki z cukinii - klik . Frytki z batatów z czarnuszką i sezamem - klik . Frytki z selera i innych warzyw - składniki: (około 2-3 porcje) 1 seler (większy)   2 marchewki 2 ziemniaki  Moje przyprawy: papryka słodka wędzona   sól Dodatkowo

Di gotuje
Kopytka z cukinią 143

diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja. Składniki na 4-5 porcji: ok. 1kg ziemniaków 2 jajka (lub wcale) 1 cukinia ok. 3 szkl. mąki pszennej Sól Masło do oblania Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Cukinię ścieramy(...)grubych oczkach i solimy. Po 5 minutach odciskamy wodę - najwięcej jak się da. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch

Czarnawisienka
Fit placki ziemniaczane z dynią 131

ciecierzycy placki są bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie przeszkadza, możecie dodać każdą inną mąkę.   Składniki na fit placki ziemniaczane z dynią (około 12 sztuk): 1 kg ziemniaków mała dynia wielkości około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu pestek zostanie około 0,5 kg) cebula 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (albo innej) jajko około pół łyżeczki soli(...)Przygotowanie Ziemniaki i cebulę obieramy. Dynię przekrawamy na cztery części, obieramy i wydrążamy pestki oraz włókna. Dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych składników dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę nakładamy po sporej łyżce papki warzywnej i formujemy placuszki

e-PrzepisyKulinarne
2 obiady z całego kurczaka 121

zawiera minerały, które wytrącają się z kości podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle. Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić. Kurczak świetnie pasuje z brokułami(...)wytrawnym. Knedle z mięsnym farszem to obiad na dwa dni. Knedle są bardzo pożywne zwłaszcza te podane z grzybowym sosem. Przepis na knedle 24 sztuki Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 150 g pszennej mąki 1 jajko Farsz z kurczaka 400 g ugotowanego kurczaka 200 g brokułów 10 cm pora 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Sos z kurek

codojedzenia
Ekspresowa zupa fasolowa 161

kilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek wędzony (ok. 150g) 1,5 l wody 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego cząbru szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu sól do smaku Do podania Ogórek(...)zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę pilnując, aby nie przypalić . Zawartość patelni dodaj do wywaru, chwilę pogotuj. Pokrój w kostkę ziemniaki i również dodaj do wywaru wraz z fasolą i zalewą. Gotuj wszystko ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania osól oraz dodaj cząber i majeranek. Podawaj z zależności

Kulinarna Pokusa
Zupa z łososiem 121

Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła 2 łyżki domowego przecieru(...)robić dla dziecka. Zupa z łososiem – Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory naciąć w kształt litery X na czubku, sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Do garnka wlać

Moja Delicja
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 113

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również(...)tego kremu. Polecam. Składniki: (5-8 porcji) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 1 duża cebula lub 2 mniejsze 700 g selera (korzeń) 350 g ziemniaków 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały

Moja Delicja
Krupnik 145

około 150 g) 1 duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej jak i białej części kawałek selera korzennego (100 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula pęczak jęczmienny (50g lub 75g jeśli zupa ma być bardziej zagęszczona) 2 łyżki oliwy 1,5l wody sól Przyprawy pieprz czarny ziarnisty kilka ziaren ziela angielskiego(...)zbliży się do wrzenia, odszumowujemy. Dodajemy przyprawy (bez soli) i gotujemy ok. 45 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno siekamy, pora kroimy w półplasterki. Kaszę przepłukujemy w sitku zimną wodą – ten krok możemy pominąć jeżeli chcemy uzyskać zupę gęstą. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy połowę oliwy

Kulinarna Pokusa
Pieczone warzywa z kurczakiem w chrupiącej panierce 115

muszą być tłuste i niezdrowe. Najlepszym dowodem jest dzisiejsze danie z piekarnika, które broni się samo. Pokochacie je! Lista zakupów (2–3 porcje) 2 piersi kurczaka 600–650 g ziemniaków mieszanka „Trio warzywne” (750 g). Warzywa należy wcześniej rozmrozić 90 g płatków kukurydzianych 2 jajka 4 łyżeczki soli (2 do mieszanki warzywnej, 1 do ziemniaków, 1 do mięsa(...)łyżeczki słodkiej papryki 1 niecała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra. Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich łyżeczkę soli oraz tymianek i całość solidnie mieszamy. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżeczkę

Proste-przepisy.pl
Puree ziemniaczane z rozmarynem 169

Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1,5 łyżeczki soli 80 g masła 4 gałązki rozmarynu Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy pozostałą wodę.  Do ziemniaków dodajemy masło oraz listki rozmarynu (bez łodyg). Całość miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej masy

Qchnia po prostu
Zupa krem warzywna 95

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/zupa-krem-warzywna-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["80g marchewki,\r","100g selera,\r","120g ziemniak\u00f3w,\r","60g pietruszki korzenia,\r","troch\u0119 szczypiorku,\r","700g wody,\r","odrobina oliwy,\r","s\u00f3l, pieprz, lubczyk."],"name":"Zupa krem warzywna","recipeCategory":"fit, vege, warzywa, zupy","cookTime(...)u0142ki.\r","Zalac wod\u0105. Przyprawi\u0107.\r","Gotowa\u0107 30 minut.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107 dok\u0142adnie."],"recipeYield":"8","keywords":"marchewka,pietruszka,seler,warzywa,wege,ziemniaki,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H40M"} Drukuj Zupa krem warzywna Czas przygotowania: 10 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 40 minut/y Porcje: 8 Składniki: 80g marchewki, 100g selera, 120g ziemniaków

Bardzo Gruby Smok