Składniki na ciasto po 500 g ziemniaków surowych i ugotowanych, 1,5 szklanki mąki pszennej (na przykład puszysta lubella), 2 jajka, 1 czubata łyżeczka soli; Składniki na nadzienie 400-425 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 średnia cebula, 1 jajko, olej, sól, mielony pieprz czarny, otarty majeranek, mielona gałka muszkatołowa. Pyzy ziemniaczane z mięsem – przepis Na początek ziemniaki(...)maszynkę. Cebulę posiekajmy, uduśmy na niewielkiej ilości oleju. Przestudźmy, dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, przyprawmy majerankiem, szczyptą gałki muszkatołowej, mielonym pieprzem czarnym i solą. Całość dokładnie wymieszajmy. Następnie do ziemniaków dodajmy mąkę pszenną, sól i jajka. Zagniećmy ciasto. Uformujmy wałek. Pokrójmy w plastry. Na każdy plaster nałóżmy porcję wcześniej przygotowanego farszu, zalepmy formując kulki. Pyzy wrzućmy na posolony wrzątek. Gotujmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebulę, por – jasną część, czerwoną paprykę, konserwową kukurydzę, zieloną fasolkę szparagową. Świeże zioła: do sałatki pasują takie zioła jak: szczypiorek, natka lub koperek. Sałatka ziemniaczana SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków – 4 sztuki 5 niedużych ogórków konserwowych – 180 g 1 cebula – 85 g 5 łyżek groszku konserwowego – 120 g mały pęczek szczypiorku SKŁADNIKI NA SOS: 4 łyżki(...)łyżek. Śmiało dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i/lub musztardy ostrej oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obierz i w całości ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, wystudź i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Wymieszaj je w misce z zielonym groszkiem (możesz użyć mrożonego uprzednio obgotowując
Zasmakuj Kuchnipomysł na sycący i wartościowy obiad zawsze gdy mamy ochotę na coś ciepłego. Możemy ją przyrządzić na wiele sposobów – z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych. Grzybową zjemy z ziemniakami, makaronem lub łazankami. Nie ma dwóch takich samych grzybowych – każda będzie smakować inaczej. Grzybowa jest uwielbiana przez wszystkich domowników ponieważ kojarzy się z darami lasu. A te smakują najlepiej(...)wtedy. Klasyczna grzybowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g grzybów świeżych lub mrożonych albo 7-10 dag suszonych 1 L bulionu (może być warzywny lub mięsny) 1 cebulę 4 ziemniaki 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 garść koperku 2 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżkę mąki pszennej majeranek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle
ProstePesto.plSałatka leśna polana - krok po kroku Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 300g filetu z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 60-70 g żółtego sera 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa do gyrosa olej do smażenia majonez- około 5-6 łyżek Sposób wykonania: Ziemniaki, marchewkę oraz jajka ugotować, wystudzić, następnie pokroić(...)pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka i kukurydzę. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem. Przykryć sałatkę folią spożywczą i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sałatkę odwrócić do góry dnem na płaski
Smaki Nataliipotasem i fosforem, tylko skąd go brać, żeby zaoszczędzić, gdyż jak wiadomo, nawozy do roślin do tanich nie należą? Gdzie znajduje się naturalny nawóz dla roślin? Woda z ugotowanych ziemniaków Mało kto się by spodziewał, że gotując ziemniaki na obiad, przygotowuje pożywkę dla roślin. Najważniejsze jednak jest to, że woda nie może być słona, tak więc nie wolno dosypywać soli(...)gotujących się ziemniaków. Zamiast wylewać wodę, do zlewu, warto przelać ją do konewki i używać do podlewania kwiatów, gdy już ostygnie. Skórka z banana Innym źródłem potasu, o którym mało kto myśli, jest nic innego jak banan, a właściwie to skórka z banana. Można ją dodawać na kilka sposobów, jednym jest ususzenie skórki i zakopanie w doniczce, tak aby korzenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!może nie takich lepszych stołówek, gdzie królowała tzw. "Sztuka mięsa" (parzony plaster schabu zalany sosem pieczeniowym z proszku), ale takich stołówek dla obywateli niższej kategorii - kopytka - czyli wczorajsze ziemniaki z mąką. Żeby danie urozmaicić, polewano tłuszczem z podsmażoną cebulą. Zdarzało się czasem, że kadra jadła co innego, ale nie można było przesadzić. Tzn. nie było aż tak źle(...)sypką papryką, co robiło robotę, bo była czerwona :) Dlatego nasze kopytka też zostały tak posypane. Wypadało tak zrobić skoro zostały zjedzone na stole przed domem kierownika kolonii :) Składniki: - "wczorajsze" ziemniaki - mąką - cebula - papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki ugniatamy z mąką. Zasada jest taka: dużo mąki, kopytka twarde i stabilne, mało mąki puszyste i szybko rozgotowujące się. U mnie
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: (porcja na 10 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg obranych Jajko Mąka pszenna szklanka Farsz: Szpinak 200 g ( u mnie świeży) Ser feta 100 g Sól Pieprz Cebula mała Czosnek 2 ząbki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem(...)wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażyć do zwiędnięcia szpinaku. Doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i przestudzić. Szpinak drobniej pokroić i wymieszać z fetą. Ciasto podzielić
Kulinarne przygody