ziemniaki - 38421 przepisów (strona:552/2562)

Kartoflaniki – grzybowe paszteciki 71

Jeśli zostały Ci z weekendu gotowane ziemniaki i nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, to proponujemy kartoflaniki – grzybowe paszteciki . To przepis na bardzo prosty w wykonaniu obiad z nadzieniem grzybowym lub innym. Wszystko zależy od tego co lubisz lub co masz w lodówce. Grzybowe paszteciki dobrze sprawdzą się jako danie bezmięsne . Przepis na te kartoflaniki pochodzi ze ściany wschodniej(...)nich smaki dzieciństwa i domu rodzinnego. Grzybowe paszteciki z pewnością dla wszystkich, którzy je znają, też do tych dań należą. Zapraszamy na przepis . Kartoflaniki – grzybowe paszteciki Składniki: ziemniaki gotowane: 1kg mąka pszenna: ok 250 g jajko: 1 szt. Nadzienie: suszone grzyby: 80 g cebula: 2 szt. masło: 2 łyżki sól i pieprz do smaku bułka tarta: 2 łyżki Kartoflaniki

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem 58

Najprostsze. Najlepsze – jako przekąska, samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Pasują do mięs i do warzyw i sa po prostu niezastąpione. Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem polecają się na każdą okazję i rozgrzewają brzuszek. Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem Czas przygotowania: 50 Read More Artykuł Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła 145

mięsnym sosie . Polecamy też pyszną tradycyjną zalewajkę! Zupa fasolowa jak z wojskowego kotła Składniki: fasola Jaś: 200 g żeberka wędzone: ok. 0,5 kg swojska kiełbasa wędzona: 300 g ziemniaki: 2 – 3 szt. włoszczyzna jak do rosołu czosnek: 2 ząbki czarny pieprz kulki: 1 łyżeczka liść laurowy: 2 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku woda filtrowana(...)gotujemy do miękkości. 2. Do drugiego garnka wkładamy żeberka, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe oraz pieprz, zalewamy wodą i gotujemy, aż żeberka będą miękkie. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, fasolę oraz pokrojoną kiełbasę i lekko solimy. Kiedy ugotują się ziemniaki, dodajemy roztarty majeranek. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupa fasolowa jest najlepsza następnego lub kolejnego dnia

Kuchnia Na Wypasie
Zupa z dyni na mleku kokosowym (wegańska, keto, low carb) 147

szklanek bulionu warzywnego (1,5 litra) puszka mleka kokosowego (400 g) łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkum y sól i pieprz do smaku opcjonalnie dwa ziemniaki (200 g) kilka łyżek mleka kokosowego przyprawa do grilla natka pietruszki Czas przygotowania : 20 minut Ilość : około 2,5 litra zupy Przygotowanie Pieczoną dynię przygotowujemy według tego przepisu (warto do jej pieczenia(...)dodać ząbki czosnku). Jeśli wykorzystujemy ziemniaki to możemy je ugotować w bulionie warzywnym do ich miękkości. Następnie dodajemy do bulionu upieczoną dynię , czosnek , mleko kokosowe oraz przyprawy: paprykę ostrą , curry i kurkumę . Całość blendujemy do uzyskania gładkiego kremu, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uzania. Przed podaniem zupę możemy przyozdobić mleczkiem kokosowym , przyprawą do grilla i/lub natką

WegePrzepis
Krokiety ziemniaczane bolognese 90

makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków  2 jajka 2 łyżki mąki  300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)  400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki)  2 ząbki czosnku 1 czerwona(...)pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii  100 g sera żółtego startego łyżka oliwy jajko i  bułka tarta do panierki olej do smażenia  Przygotowanie:  Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź.  Farsz Na patelni z łyżką oliwy podsmaż mięso, następnie dodaj posiekany na drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie dopraw solą

Niezły Młynek
Wegańskie curry ze słodkich ziemniaków. Pomysł na wykorzystanie batatów. PRZEPIS 57

Jeszcze niedawno egzotyczne i trudno dostępne, dziś można je znaleźć niemal w każdym supermarkecie. Lubimy bataty, nazywane też słodkimi ziemniakami, a ostatnio zrobiliśmy z nich pyszne wegańskie curry. Przepis na wegańskie curry z batatów Składniki: około 700 gramów batatów (średnio 3 sztuki), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 1 papryka czerwona, puszka mleka kokosowego(...)solą, następnie rozetrzyj na pastę w moździerzu lub na desce za pomocą noża. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Bataty obierz. Obieraczką do jarzyn wytnij trochę cieniutkich chipsów, resztę ziemniaków pokrój w grubą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć chipsy, smaż przez około 2-3 minuty, raz obracając, zdejmij z patelni i przełóż na papierowy ręcznik

Kulinarna Polska
Krem cukiniowo-ziemniaczany 54

dzieci. Ta zupka nie wymaga żadnych przypraw, jest pyszna sama w sobie. Polecam, na pewno Wam zasmakuje Krem cukiniowo-ziemniaczany – składniki (6 porcji): 2 średnie cukinie, 4 małe ziemniaki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, litr wywaru warzywnego (ja używam kostkę warzywną BIO 100% suszonych warzyw), 3 łyżki mleka kokosowego z kartonika(...)śmietanki 18%, biały sezam niełuskany oraz natka pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw cebulę oraz czosnek siekamy w kosteczkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę. Później myjemy cukinie i również kroimy je w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy zaczną wydzielać aromat to dorzucamy ziemniaki

Natka Pietruszki
Zupa grzybowa z wołowiną 74

wariancie "na bogato" z wykorzystaniem rosołu lub esencjonalnego bulionu. Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g grzybów leśnych (podgrzybków, maślaków, prawdziwków) 300 g chudej wołowiny (zrazowa, rostbef, ligawa) 400 g ziemniaków 200 g cebuli 1,5 l wody, bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek kwaśnej śmietany(...)olej i podsmażyć na nim chwilę wołowinę, aby zamknąć pory. Następnie wraz z powstałym sosem przenieść do garnka z wywarem i gotować do miękkości (mniej więcej tyle co grzyby). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać je oraz grzyby do wywaru z wołowiną i gotować wszystko razem aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodać pieprz

Kulinarna Pokusa
Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu 82

zarazem pokrzepiająca i pyszna. Przepis na góralską kwaśnicę Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić góralską kwaśnicę? Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka, zrumień na sucho. Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę(...)kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka. Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw na chwilę, aby smaki się połączyły. Kwaśnicę rozlewaj do miseczek, nakładając kawałek

Kulinarna Polska
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam 167

naczynia do zapiekania, ale danie równie dobrze możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Składniki na kurczaka z warzywami w rękawie: 2 piersi z kurczaka 4-5 średniej wielkości ziemniaków niewielka cukinia papryka czerwona cebula marchewka przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, suszone pomidory, czosnek suszony, sól i pieprz czarny 2 łyżki oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy(...)średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w paski. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy i olej. Rękaw szczelnie zamykamy z obu stron i potrząsamy nim kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem 97

całą pewnością nadadzą mu trochę smaku i ciepła składniki na około 4-5 osób z dobrym apetytem : 0,4 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, żeberka) 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości 4 duże, kiszone ogórki 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli nie masz, chociaż to właśnie pasternak nadaje zupie charakterystyczny(...)wielkości kiełbasy, wieprzowinę, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie także pokrojone marchewkę i pasternak. Dopraw, papryką , cukrem, solą do smaku i gotuj do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki, ogórki, koncentrat pomidorowy, wodę z ogórków i ponownie gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupa Bogatyrska najsmaczniejsza jest drugiego dnia odgrzana Serwuj na gorąco, posypaną natką pietruszki

Ogrodnik w podróży
Udo indyka pieczone z ziemniakami 100

Składniki: 1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością) 800 g ziemniaków (z cienką skórką) Marynata: 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy(...)naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki robiące miejsce na mięso. Wkładamy indyka. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Pieczemy

Qchnia po prostu
ARABSKA ZUPA Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I CIECIERZYCY – przepyszna! 88

Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia świeża – 1 szt * pasta Harissa – 2 łyżki * ugotowana wcześniej ciecierzyca ( można zastąpić ciecierzycą z puszki ) – 250 g * przyprawy: kumin, cynamon, słodka papryka(...)sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek DODATKOWO: * ser feta * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek. Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy – po ok. łyżeczce

Ostra na Słodko
Gochujang jjigae 102

zapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku(...)pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki

Oryginalny smak