ziemniaki - 38421 przepisów (strona:552/2562)

Kwaśnica 128

krewetkami Składnik: 1kg wędzonych żeberek 250g wędzonego boczku 1 duża cebula 0,5 kg kapusty kiszonej kilka suszonych grzybów 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 0,5 kg ziemniaków szczypta kminku 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego Zobacz również: Zupa warzywna z soczewicą Kwaśnica – przepis Do dużego garnka wkładamy żeberka, zalewamy wodą (ok. 2,5 litra(...)godziny. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do żeberek. Do wywaru dodajemy również pozostałe przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli, pieprzu, kminek, majeranek. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy całość ok. 10 minut. Następnie do zupy dodajemy kapustę kiszoną. Możecie dodać wraz z zalewą będzie znacznie bardziej aromatyczna. Kwaśnicę gotujemy przez kolejne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem. 116

idealna alternatywa, do naszych tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem. Podane z sosem pieczarkowym smakują rewelacyjnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne i tanie. SKŁADNIKI: GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY 1/2 KG ZIEMNIAKÓW 200 G BOCZKU WĘDZONEGO 200 MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 CEBULE 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŻÓŁTKO SZKLANKA BULIONU 1 MARCHEWKA Z BULIONU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 1 ŁYŻKA MAJERANKU(...)PARZYĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT. BOCZEK I CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ. NA GORĄCEJ PATELNI PODSMAŻYĆ BOCZEK I DODAĆ CEBULĘ. CEBULĘ ZESZKLIĆ NA BOCZKU POD KONIEC SMAŻENIA DODAĆ CZOSNEK. ZIEMNIAKI OBRAĆ, ZETRZEĆ NA TARCE O MAŁYCH OCZKACH I ODSĄCZYĆ Z NICH SOK NA SICIE. ODCEDZONE ZIEMNIAKI PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, DODAĆ DO NICH USMAŻONY BOCZEK Z CEBULĄ,ŻÓŁTKO, ZMIELONE MIĘSO, STARTĄ MARCHEW

Pani M - kuchnia smakowita
Placki ziemniaczane z twarogiem czosnkowym 135

Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 200 ml mleka 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 250 g twarogu półtłustego 220 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku olej do smażenia Sposób wykonania: Twaróg łączymy ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Miksujemy ręcznym blenderem i odstawiamy do lodówki do momentu podania. Ziemniaki razem z cebulą ścieramy(...)tarce, a następnie na sitku odciskamy z nich sok za pomocą gazy. Mleko podgrzewamy do 36°C. W dużej misce łączymy odciśnięte ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, sól i pierz. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy łyżką porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły

Qchnia po prostu
Bałkańskie warzywa z patelni. PRZEPIS 114

trochę przypraw. Na stole było też mięso, ale to właśnie warzywa zniknęły jako pierwsze. Takie są pyszne. Przepis na bałkańskie warzywa z patelni Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka pepperoni oregano, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić warzywa bałkańskie z patelni? Ziemniaki obierz i pokrój w około 0,5 cm plastry. Na dużej patelni rozgrzej(...)się zrumienią i zmiękną. Zdejmij i odłóż. Czosnek obierz, przekrój ząbki na pół i smaż przez minutę (chodzi o to, żeby oddały smak oliwie), zdejmij i daj do ziemniaków. Bakłażana pokrój wzdłuż w około 1 cm plastry – smaż około 4 minut z obu stron, zdejmij i także odłóż. To samo zrób z cukinią. W razie potrzeby dolewaj oliwę. Razem

Kulinarna Polska
Kotleciki z gotowanych ziemniaków z sosem porowo-brokułowym 85

zewnątrz i mięciutkie w środku. Sos, choć pyszny, jak dla mnie stanowi warzywny dodatek, a nie sos sam w sobie Smakowo całość komponuje się świetnie! Składniki : 6-8 większych ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku około 150 g tartego żółtego sera 1 jajko 2 duże pory 1-2 brokuły 150-200 ml śmietanki 30% kilka pieczarek(...)jajka (do panierowania oraz do sadzenia) bułka tarta sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę. Gdy przestygną dodajemy rozbełtane jajko, mąkę, tarty ser oraz koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym

Smaki Na Talerzu
Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym 94

zastąpiliśmy borowiki. Sprawdziły się idealnie.  Składniki:     500 g filetów sandacza   100 g masła   500 ml śmietany 18 %   400 g pieczarek   500 g ziemniaków   sól   pieprz   olej  Przygotowanie: Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem. Obrałem ziemniaki(...)filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem

R'n'G Kitchen
Smakowita sałatka grillowa 2003

prosta w przygotowaniu, z podstawowych, tanich i łatwo dostępnych produktów. Goście i domownicy byli zachwyceni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1 kg obranych i ugotowanych w lekko osolonej wodzie ziemniaków 3-4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku 1 większy ząbek czosnku 2-3 garście pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu, u mnie greckiego 1 łyżeczka musztardy sól(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: odcedzone i ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski, szczypiorek siekamy, ogórki kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, do ziemniaków przekładamy ogórki oraz szczypiorek. Przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. do wymieszanych składników dodajemy musztardę, majonez i jogurt. Dokładnie całość mieszamy, aż wszystkie

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 114

mnie nic się nie marnuje. Z resztek z jednego obiadu postał pyszny dodatek na drugi obiad. Ziemniaki i fasolka szaragowa połączone pysznym sosem czosnkowym z koperkiem. Może nie wygląda ale świetnie smakuje, solo lub jako dodatek do mięsa. składniki: 6 ugotowanych średnich ziemniaków ok 400 g ugotowanej fasolki szparagowej, u mnie żółta garść posiekanego koperku 4 łyżki majonezu 4 kopiaste(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę szaragowa pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi warzywami. Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia do lodówki aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Sałatka ziemniaczana z wędliną 94

ekspresowo nie robi się, jak kulinarne czyszczenie lodówki. Z takich wojaży bez trzymanki najsmaczniejsze potrawy wychodzą. Podstawowym składnikiem ,ofkors, jest ziemniak. Taki nasz, polski…no i oczywiście drugie skrzypce ogórek małosolny. Połączenie samo w sobie jest petardą! Żeby nie było, jak zwykle nic z lodówy nie marnuje się. Wędlina, której mało jemy, domagała się jej wykorzystania. No i mamy… Sałatkę(...)Takie proste i takie pyszne! Składniki: 3 duże ziemniaki 3 ogórki małosolne  1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 6 plasterków wędliny (ulubionej, najlepiej wędzonej) 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w lekko osolonym wrzątku (później doprawimy ;) ). Studzimy. Dymki wraz ze szczypiorkiem, siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wędlinę kroimy w paski. Wszystkie składniki

R'n'G Kitchen
Prosta zapiekanka z ziemniaków 218

Zapiekanka z ziemniaków to pyszny i prosty pomysł na przyrządzenie obiadu albo dodatku do obiadu.Przygotowuje się ją bardzo łatwo i nie potrzeba wielu drogich składników. U mnie w domu zajadamy się samą zapiekanką z dodatkiem surówki. Można jak najbardziej dodać więcej boczku, będzie wtedy smaczniejsza i jako danie solo będzie idealne! Na moim blogu znajdziecie … Czytaj dalej Prosta zapiekanka(...)ziemniaków Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Domowe kopytka 78

ulubionym sosem. Mogą być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do chociażby pieczonego mięsa :). Jest to duża porcja, możemy proporcjonalnie zmniejszyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków z odmiany bardziej mączystej ok 4 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml) 2 jajka sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. w dużym garnku nastawiamy wodę na gaz, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki, z zagniecionego ciasta odkrawamy ok 1/4, przekładamy na stolnice oprószoną mąką. Z ciasta na desce dłońmi formujemy wałek, następnie nożem kroimy

Blog kulinarny S9.PL
Ziemniaki wielkiego brata czyli bhapa aloo 91

rzeczy połączyć inaczej, niż wytwór, jeszcze wtedy wyobraźni Georga Orwella, a teraz, w czasach systemu Pegasus, już prawdziwy, który jest panem, ojcem i starszym bratem jednocześnie :)  Składniki: - młode ziemniaki - musztarda - wiórki kokosowe - kolendra mielona Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy. Musztardę miksujemy z wiórkami kokosowymi, doprawiamy i mieszamy z ziemniakami

Kryzysowa Książka Kucharska
Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy 159

wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki:  3-4 większe pory (około 450g) tylko biała i jasnozielona część 2-3 duże szalotki bananowe 250g ziemniaków 500ml rosołu lub wywaru warzywnego, ewentualnie wody łyżka śmietany sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła do smażenia szczypiorek do przybrania Jak zrobić vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy(...)cienkie plasterki. W razie potrzeby dodać nieco masła. Warzywa smażyć na małym ogniu, aby się skarmelizowały, ale uważać, aby się nie przypaliły, aby nie były brązowe.  Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę wszystko smażyć. Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą

Codzienne Gotowanie