ziemniaki - 38421 przepisów (strona:556/2562)

Wielkanocny pasztet jajeczny 109

zatem i blaty w słonecznej kuchni zaczynają wypełniać się wielkanocnymi przepisami, produktami i pysznościami :) Zapraszam dzisiaj na przepyszny i aromatyczny pasztet jajeczny! Spora ilość jajek w masie, do tego ziemniak dla lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości. A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu. Oczywiście, jeżeli nie jadacie(...)roku grono będzie okrojone, warto zatroszczyć się o wielkanocną i wiosenną atmosferę przyjemności :) Wielkanocny pasztet jajeczny Potrzebujesz: 10 jaj ugotowanych na twardo 2 jaja surowe 1 średni ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku kilka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka ziemniaczana (do obiadu) 83

Siła tkwi w prostocie. Idealna sałatka do sznycli po wiedeńsku i naszego schabowego. Pamiętam jak co niedzielę, choć troszkę w innej postaci, podawano do obiadu. Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 50 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku do ich miękkości. Odcedzamy, studzimy. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie łączymy wszystkie składniki

R'n'G Kitchen
Wegański kapuśniak z "boczkiem" 99

kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio. Składniki: ok. 500 g kapusty kiszonej 4 średnie ziemniaki 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 kopiaste łyżki mąki Papryka słodka Kminek cały (kilka łyżeczek) Majeranek Sól, pieprz Opcjonalnie: papryka wędzona Przygotowanie : Tofu kroimy w bardzo(...)kostkę. Zalewamy sosem sojowym, doprawiamy 1 łyżeczką papryki słodkiej i odrobiną papryki wędzonej. Marynujemy minimum kilka godzin. Kapustę przekladamy do garnka. Zalewamy wodą do jej przykrycia. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w granku w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu wraz z marynatą. Smażymy na średnim ogniu aż niektóre kawałki

Czarnawisienka
Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe 135

Zupa gulaszowa z indykiem, kiełbasą, fasolą i ziemniakami to pyszne, gęste danie jednogarnkowe, które wspaniale syci i rozgrzewa. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Zamiast mięsa indyka można dodać też wieprzowinę, albo to i to naraz.   Składniki(...)dobrej cienkiej kiełbasy 200 g suchej drobnej fasoli cebula szklanka mrożonej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka – mogą też być świeże, pokrojone w paski) 4 średniej wielkości ziemniaki 250 ml passaty pomidorowej około litr bulionu (dałam drobiowy) 2 ząbki czosnku kolendra, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól   Przygotowanie Suchą fasolę musimy namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień zmieniamy

e-PrzepisyKulinarne
Chrupiące faszerowane pałki kurczaka 92

jakich nie znasz! Smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 4 pałki z kurczaka 2 duże ziemniaki ½ żółtej papryki ½ pęczku natki pietruszki 1 czosnek 150 g sera ½ łyżeczki ostrej papryki ⅓ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)Następnie odcedzamy i gnieciemy. Pałki gotujemy w osolonej wodzie przez 45 minut i odcedzamy. 2. Kroimy drobno paprykę i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce i całość dodajemy do ziemniaków. Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Zdejmujemy z kurczaka skórę i ją wyrzucamy a mięso obieramy do kości. Kości odkładamy na talerzu, będą nam potrzebne. Mięso kroimy

karolgotuje
Kotlety schabowe w migdałach w białym winie i śmietanie (Braciole di maiale con mandorle a patate sabbiose) 108

rodziny. Kotlety schabowe z migda ł ami duszone w kremowym sosie w bia ł ym winie i  ś mietanie.  Kotlety zazwyczaj podaj ę  z gotowanymi ziemniakami. Dla odmiany chciałam zaproponować Wam mój wcześniejszy przepis na  pieczone ziemniaki  w parmezanowej panierce . Polecam serdecznie, s macznego! **** Oggi volevo condividere con voi una ricetta per un pranzo domenicale(...)kotletów schabowych bez kości 100 g migdałów bez sk ó rki 200 ml śmietany kremówki 200 ml białego wytrawnego wina masło klarowane s ó l, pieprz Dodatki: pieczone ziemniaki w parmezanowej panierce **** INGREDIENTI 4-5 braciole di maiale * 100 g di mandorle senza buccia 200 ml di panna fresca 200 ml di vino bianco burro chiarificato sale, pepe Ulteriore: patate

La grande e la piccola cuoca
Krokiety/naleśniki Ruskie 134

mąki 1 jajko ok 2 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 250 gram twarogu półtłustego lub tłustego 1 duża cebula ok 450 gram ziemniaków po obraniu sól, pieprz olej/smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)użyłam smalcu ze względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski/pojemnika przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy 8 dużych naleśników, następnie usmażone odstawiamy na ok 5 min do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie smarujemy naleśniki ruskim farszem i zawijamy jak krokiety

Blog kulinarny S9.PL
Ryba zapiekana w sosie toskańskim 117

rybę zapiekana w sosie śmietanowym z dodatkiem mieszanki przypraw toskańskich. Do tego przepisu użyjcie ryby mrożonej, będzie znacznie taniej, a smak identyczny. Rybę możemy podać na przykład ze świeżymi ziemniakami z wody. Przepis jest niezwykle szybki, a przede wszystkim smaczny. Składniki filet z mintaja (mrożony) 4 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżeczki ziół toskańskich szczypta pieprzu szczypta soli(...)ziemniaki #zostańwdomu – Połącz przyjemność z nauką języka Ryba zapiekana w sosie toskańskim – przepis W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawami toskańskimi. Rybę wyjmujemy na ok. 1 godzinę przed pieczeniem, aby delikatnie się rozmroziła. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy rybę przygotowanym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz paprykowy i placki po węgiersku 92

przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki, można zagęścić go mąką. Mąkę rozprowadzić w 3 łyżkach wody, wlać do gulaszu, zagotować mieszając, aż gulasz stanie się gęstszy. placki: 1 kg ziemniaków typ B-C 1 duża cebula 2 jaja opcjonalnie: 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Sok zlać(...)miseczki, odstawić na kilka minut, żeby skrobia opadła na dno, następnie ostrożnie zlać sok, a skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać i również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać łyżkę mąki (ja nie dodaję). Na patelnię nalać oleju na ok 0,5 cm, mocno rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron

Obiad gotowy
Zapiekanka z puree kukurydzianym 81

część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki. Składniki na zapiekankę z puree kukurydzianym Puree kukurydziano-ziemniaczane: 1 puszka kukurydzy 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 4 duże łyżki śmietany 18% kilkanaście listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku Pozostałe składniki: 2 piersi z kurczaka 2 pomidory 200 g sera mozzarella sól, pieprz(...)smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree kukurydziano-ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść. Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę. Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostałe składniki: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić

niecodziennikpary
Śledzie pod pierzynką 72

składników i w ten sposób powstała moja pierwsza “pierzynkowa” sałatka śledziowa . Moim zdaniem najlepsza. Składniki na śledzie pod pierzynką 4 filety śledziowe a’la Matjas 3 ziemniaki 2 jajka 2 średnie buraczki 1 jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Filety śledziowe opłukać, a w razie potrzeby moczyć(...)przez godzinę w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Ziemniaki oraz buraki umyć i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Buraki można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do wystygnięcia, obrać. Jabłko umyć, obrać skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę. W miseczce wymieszać majonez

niecodziennikpary
Bogracz 74

kluseczki, my skorzystaliśmy ze szpecli , które co tydzień w niedzielę przygotowuje moja Mama. Składniki na bogracz 800 g wołowiny 3 duże pomidory 1 duża czerwona papryka 1 / 2 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 / 2 łyżeczki kminku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie 2 kostki wołowe) czubek noża ostrej papryki chili(...)czasu do czasu przemieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć twardy środek, pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę umyć, osuszyć, rozciąć, usunąć nasiona oraz białe błony, pokroić na paski. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Cebule obrać. Wszystkie składniki dodać do miękkiej wołowiny, wsypać kminek i paprykę chili. Jeżeli podczas duszenia wołowiny odparowało dużo wody, dolać także

niecodziennikpary