ziemniaki - 38421 przepisów (strona:556/2562)

Młode ziemniaki pieczone 85

wersja na pieczone. Też pyszna. Można dodać do dania głównego. Można podać z maślanką, kefirem. Inwencja kucharza.  Składniki:     1 kg ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków   8 ząbków czosnku   5 łyżek oliwy   sól do smaku   można dodać posiekany lubczyk, tymianek, koperek lub rozmaryn  Przygotowanie: Młode ziemniaki ugotowałem Jeszcze gorące przełożyłem na blachę(...)pieczenia, polałem olejem, dodałem sól, pokrojone ząbki czosnku. Wymieszałem tak, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki. Rozłożyłem je w jednej warstwie i wstawiłem pod grill rozgrzanego piekarnika. Piekłem przez 20 minut w 200-220 stopniach, przełożyłem szczypcami na druga stronę i piekłem ponownie do czasu, aż zrobiły się złote

R'n'G Kitchen
Botwinka z kurczakiem i jajkiem 134

Składniki: 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 pęczki botwiny 10 średniej wielkości młodych ziemniaków 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do podania: 1 jajko na porcję, świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy mięso, wlewamy około 2,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy pianę(...)czasie odławiamy włoszczyznę oraz mięso a do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki botwiny oraz poszatkowane łodygi i liście. Gotujemy do miękkości. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane ziemniaki przelewamy razem z wodą, w której się gotowały do zupy. Wrzucamy odłowione wcześniej mięso pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki

Qchnia po prostu
Kotlety ruskie 77

tanich składników które prawie zawsze znajdują się w domu :). U mnie w domu najlepiej smakują podane z surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg obranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty 250 gram twarogu półtłustego 1 duża cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni, gdy ładnie się zeszkli wtedy ściągamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia, zimne ziemniaki i twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę, z masy ziemniaczano

Blog kulinarny S9.PL
Grillowane ziemniaczki 430

ziemniaczków ok 15-20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oleju wykałaczki     *** Ziemniaki myjemy i obieramy lub skrobiemy. Wkładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości *** *** Odcedzamy, polewamy olejem i posypujemy wszystkimi przyprawami *** *** Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie(...)każdego ziemniaczka owijamy w plasterek wędzonego boczku i spinamy wykałaczką. Gotowe ziemniaki układamy na tacce do grillowania *** *** Pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 15 minut, po czym wysypujemy na chwilę na ruszt aby ziemniaczki i boczek się zrumieniły *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Pieczony indyk z ziemniakami 81

Składniki: 1 kg mięsa z piersi indyka 1 kg ziemniaków 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 czerwonej cebuli Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy(...)minut do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie (około 10 minut od zagotowania wody).  Na dużą blachę piekarnika wykładamy mięso oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość oprószamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem danie posypujemy

Qchnia po prostu
Sałatka ziemniaczana z szynką, ananasem, jabłkiem i rodzynkami 78

ananasem, jabłkiem i rodzynkami - składniki:   150-200g szynki drobiowej (można usmażyć pierś z kurczaka) 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (lub nie pełna w krążkach) 3-4 ziemniaki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 kwaśnego jabłka 1 garść rodzynek Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) ulubione zioła (do smaku) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania(...)Sałatka ziemniaczana z szynką, ananasem, jabłkiem i rodzynkami - przygotowanie:   Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach) i po ostudzeniu pokroić w kostkę.  Do miski przełożyć: ziemniaki, ananasa (bez zalewy), kukurydzę (odcedzoną), szynkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone jabłko oraz uprzednio sparzone rodzynki. Wszystko razem wymieszać i połączyć z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Sałatkę doprawić do smaku

Di gotuje
Sałatka ziemniaczana z łososiem 84

jest zwyczajna sałatka, choć składniki są ograniczone. Smaki, które wzajemnie uzupełniają się, wprowadzą was w niecodzienną ekstazę. A wystarczy około 30 minut. Składniki: 300 g ziemniaków 250 g wędzonego łososia  2 łyżki serka chrzanowego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku. W tym czasie rybę kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z serkiem i natką. Ostudzone ziemniaki mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami 129

kremowym, koperkowym sosie, uwodzi swoim zapachem 😊 Porady dotyczące zapiekanki Foremka: ja robiłem w foremce o wymiarach 20×30 cm. Jeśli Twoja jest większa, to zwiększ troszkę proporcje. Użyj ziemniaków młodych lub tych przeznaczonych do gotowania lub pieczenia (typ A i B). Ziemniaki możesz po ugotowaniu obrać, ale nie musisz. Zwłaszcza, jeśli używasz młodych ziemniaków. Z czym ją podawać? Zapiekanka

Blendman
Aromatyczny schab z wiosennymi warzywami / Aromatic pork chop with spring vegetables 121

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Oraz kilka liści sałaty rzymskiej 250 g zielonych szparagów 1/2 ogórka kilka rzodkiewek 9 szt. ziemniaków wczesnych 1 łyżka masła 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka koperku Porcje schabów rozklep tępą stroną noża lub tasaka. Do miski wlej przyprawę w płynie, oliwę, dodaj tymianek, pieprz(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Ziemniaczki wyszoruj szczoteczką, ugotuj w osolonej wodzie. Schaby kładź na rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą), zrumień z obu stron. Przełóż na blaszkę. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, polej roztopionym masłem. Połóż obok schabów. Wstaw do piekarnika i piecz 13-15 minut. Na talerzach rozłóż porwane liście sałaty, plasterki ogórka i rzodkiewki, kawałki szparagów

Delicious Place
Sałatka z indykiem i ziemniaczkami 86

pomidorami i serem feta Przepis na sałatkę z indykiem i ziemniaczkami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g mięsa z udka indyka 2 średnie ziemniaki 10 pomidorków koktajlowych 3 plasterki sera żółtego pół główki sałaty lodowej sos: łyżka majonezu + łyżka jogurtu naturalnego marynata do mięsa: łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej(...)pokryły mięso i odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie smażymy mięso na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy już nabierze kolorów dusimy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórek. Kroimy w drobną kostkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką oraz solą. Mieszamy, by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej - jego cienka warstwa

Kuchnia Bazylii
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 130

synów. Teraz jak mają być na obiad placki ziemniaczane to tylko w tej wersji. Jedyna różnica ze zwykłymi plackami jest taka, że dodajemy posiekany odparowany szpinak. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić i zostawić(...)Szpinak przełożyć do garnka razem z masłem i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie doprawić czosnkiem, solą i gałką. Odparować wodę i ostudzić. Jeśli mamy całe liście posiekać. Odcisnąć sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy

Mama Gotuje
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS 160

kapuśniak z młodej kapusty Składniki: 3/4 średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki (najlepiej też młode), około 10 małych młodych ziemniaków, pół główki średniej wielkości młodej kapusty, pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Do wywaru wrzuć posieką cebulę i marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz obrane ziemniaki – jeśli(...)całości, jeśli większe, przekrój na pół. Gotuj 5 min pod przykryciem. Kapustę pokrój dość grubo i również dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Artykuł Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Afganistan - Ciecierzyca z ziemniakami w kwaśnym sosie kolendrowym (Shor Nakhod) 68

nakhod awansować rangą do dania obiadowego na ciepło. Składniki (4 porcje): - 4-5 łyżek suchej ciecierzycy (znacznie lepsza będzie ciecierzyca moczona i gotowana od ciecierzycy z puszki) - 3 średnie ziemniaki (lepsze będą z małą zawartością skrobi) - mały pęczek kolendry - kilka listków natki pietruszki - 5 łyżek octu (my użyliśmy jabłkowego) - 3 połówki orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku - 5-6 łyżek wody(...)godzin. 2) Ciecierzycę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 45 minut, aż będzie miękka (ale wciąż lekko chrupiąca). Nie pozbywamy się wody z gotowania.  3) W międzyczasie ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie.  4) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałe składniki i robimy z nich rzadki sos (będzie dość kwaśny

Roślinożerni urlopowicze
Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS 97

boczku lub podgardla wieprzowego, około 400 gramów kiełbasy (może być w różnych gatunkach, tym razem wykorzystaliśmy śląską pół na pół z białą), duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, pół litra zakwasu żytniego, majeranek, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo do podania. Jak zrobić żur śląski? W garnku przesmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą, dorzuć kiełbasę pokrojoną(...)kostkę lub półplasterki, zalej 2 litrami wody, zagotuj, wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, dopraw majerankiem, pieprzem i solą, gotuj kilka minut – aż ziemniaki zmiękną. Teraz wlej zakwas, wymieszaj, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj z kawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada: niektóre gospodynie zaprawiają żur śmietaną, ale w tej wersji zdecydowanie bardziej lubimy

Kulinarna Polska