ziemniaki - 38421 przepisów (strona:569/2562)

Botwinka z ziemniakami - pyszna zupa bez mięsa! 179

przepis na chłodnik z botwiny ( TUTAJ ). Jak sama nazwa mówi jest to wersja zupy na zimno, dlatego tym razem zrobiłam botwinę na ciepło i nieco ją "odżywiłam", bo dodałam ziemniaki. Wyszła niesamowicie pyszna! Dla mnie po prostu idealna 😍 Składniki: 2,5 l wody 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku  2-3 pęczki botwinki(...)drobno pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Całość zalej wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.  Kolejno dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną botwinę. Posól i przypraw. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, ok. 15-20 minut.  Przed podaniem wmieszaj gęsty, jogurt grecki (około 1 łyżka

Zdrowie na języku :P
Zupa botwinkowa z ziemniakami 104

upalne dni oczywiście chłodnik, ale gdy chłodnika mam już dość kombinuję inaczej Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Składniki: pęczek botwiny 6 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki   Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję(...)seler w kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę. Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem. W kubku umieszczam

MojaQchnia.pl
Wegańskie pierogi ruskie 293

także wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy

Poezja smaku
Placki z manioku i ziemniaków 130

Placki ziemniaczane lubią wszyscy, placki z manioku upiekłam raz i jestem zachwycona. Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że są wyszły przepyszne, polecam gorąco. Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków. Podałam z surówką z brokułów i czarnej(...)rzepy. Placki z manioku i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielona sałatka z pieczonymi batatami i ziemniakami 158

ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję(...)garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika

Szkrab Je Sam
Kopytka ze szpinakiem 166

było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu(...)szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym

Monia miesza i gotuje
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 112

Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes(...)ricotta – 200 g * czosnek – 2-3 ząbki * sól, pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * domowe pesto bazyliowe * żółtko do posmarowania * ser do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO ZIEMNIACZANE: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy

Ostra na Słodko
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 128

szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby(...)odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki

Moja Książka Kucharska
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 421

Składniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30% • ugotowane ziemniaki (4-5 szt) • 2 łyżki stopionego masła • natka pietruszki Przygotowanie : Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki(...)laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz przez sitko do drugiego garnka. . Połowę stopionego masła dorzucamy do ziemniaków i tłuczemy je aby były gładkie. Na środku talerza układamy ziemniaki.Polewamy je masłem i posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki zalewamy barszczykiem

KUCHNIA POLSKA
Szparagowa misa rozmaitości 122

bardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Kiszka ziemniaczana 153

Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kg startych ziemniaków 4 cebule 2 jajka wędzony boczek sól, pieprz, maggi, majeranek jelitka wieprzowe Przygotowanie Jelita namoczyć w zimnej osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę.  Ziemniaki połączyć wbić do nich jajka, dodać podsmażony boczek i cebulę. Wymieszać, porządnie doprawić i nadziewać do jelit.   Do gorącej wody(z listkiem

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane giganty 170

razem są dość duże..Takie placki można zjeść same lub z dodatkiem śmietany..A ja dodatkowo podałam je jeszcze inaczej, ale o tym w następnym wpisie. 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula sól, pieprz,majeranek, wegeta Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę też obrać i drobno posiekać lub też zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut 155

lubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g żółtego sera Dodatkowo: słodka papryka bazylia suszona czosnek granulowany sól, pieprz Ponadto: 1/2 łyżeczki(...)masła do wysmarowania naczynia olej do smażenia Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie należy pokroić w plasterki, a następnie umieścić na dnie naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną

Di gotuje
Zupa fasolowa czarne oczko 147

Zupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub  kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z cukinii 180

wszystkie, każdą przetestowałam. Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 2 duże cukinie 1 duży młody ziemniak 1 duża cebula lub 5 młodych cebulek 2-3 średnie ząbki czosnku około 2 małych łyżeczek suszonego tymianku świeżo zmielona sól i pieprz czarny śmietana (w wersji fit śmietanę zastąpić(...)szczypiorkiem, plastrami awokado, podsmażonymi wcześniej na patelni skwarkami z boczku (ulubiona wersja mojego męża!). Jeden przepis a tyle możliwości, prawda? Wykonanie: Podsmaż krótko na patelni pokrojoną w plastry cukinię, ziemniaka, czosnek oraz cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem, następnie zalej całość bulionem. Gotuj całość około 15 – 20 minut, aż składniki zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem zupę

Garniec Magalie