ziemniaki - 38421 przepisów (strona:569/2562)

Zupa z fasolki szparagowej 248

babcia* ;)   Poniżej podsyłam przepis ;) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4  Składniki: Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona) 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich) Kawałek białej części pora Marchewka Cebula Ząbek czosnku 1 litr bulionu Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Łyżka oliwy Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy(...)mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a cebulę, ziemniaki i marchewkę w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy cebulkę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i podsmażamy minutkę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty  i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem

Kolizje Smaków
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 89

zapiekanka gości na moim stole w sezonie na warzywa z własnego ogródka. Świetnie zastępuje danie obiadowe. Kusi smakiem. Polecam Składniki: 700 g cukinii ze skórką i ziarnami 500 g ziemniaków (obranych) 2 czerwone cebule 1 por (średni) 2 ząbki czosnku 10 – 15 dag boczku wędzonego (może być w plastrach) ½ szklanki mąki ½ szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego   Wykonanie: Ziemniaki obrać. Cukinię, ziemniaki, cebulę, czosnek zmielić w chopperze lub potrzeć na tarce o cienkich oczkach. Por pociąć w półtalarki. Boczek pokroić na drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać mąkę, olej, jajka oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym

Przepisy Babci
Prawdziwy, domowy krupnik 208

kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik to idealna zupa na wszelkie dolegliwości żołądkowe… Składniki 2 udka z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 5 ziemniaków 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Przyprawy 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka lubczyku Domowy krupnik(...)wywaru włoszczyznę (bez marchewki i pietruszki). Gotujemy 20 minut, dodajemy kaszę i ryż. Gotujemy kolejne 20 minut. Z wywaru wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę, pietruszkę i obraną z łupinki cebulę (w całości). Gotujemy 15 minut i dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego! Artykuł Prawdziwy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaczane gofry z żółtym serem 126

time 20 min Cook time Total time 20 min   Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym Serves: 4 Ingredients ½ kg ziemniaków 2 jajka 50 g cheddara (lub innego ostrego żółtego sera) 2 łyżki masła 40 g mąki ⅓ łyżeczki mąki do smarowania gofrownicy- roztopione masło albo olej kokosowy do podania szczypiorek(...)jajko sadzone Instructions Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odstawić na kilka minut a następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym. Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej

Cooking for Emily
Zupa warzywna z kalarepą i kaszą jaglaną 117

Zupa warzywna przygotowana na mięsie drobiowym wraz z dodatkiem młodej marchewki, ziemniaków, cebuli, kalarepy i kaszy jaglanej jest łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Ponadto zupa jest idealna dla osób, które dbają o swoją figurę, ponieważ zawiera dużo warzyw. Na sam koniec dodam, że kasza jaglana rozgotuje się przypominając mini zacierki i  jestem pewna, że nikt z domowników(...)Składniki na porcję dla 4 osób: 2 l wody + 3 łyżeczki domowej wegety 1 ćwiartka z kurczaka 3 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 1 kalarepa 4 średniej wielkości ziemniaki 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju natka pietruszki do dekoracji Do wody dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie

Ugotować
Placuszki z cukinii i ziemniaków 108

Danie z kuchni tureckiej Składniki 250 g cukinii 250 g ziemniaków 2 jajka 4 łyżki pszennej mąki 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz ostra papryka olej Przygotowanie Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym. 162

smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę na taką zupkę? Zróbcie koniecznie. Zachęcam :) Składniki: 1 łyżka masła 6 średnich młodych ziemniaków 1 pietruszka 4 średnie marchewki 250 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 10 dag serka topionego szczypiorkowego pół pęczka świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)Wykonanie: 1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. 2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. 3. Do miski dajemy serek topiony

Izabelawkuchni
Curry warzywne. 116

curry bez natki kolendry, która bardzo podkręca smak potrawy. Curry najczęściej podaje się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego(...)klarowane i podsmażyć na nim bardzo krótko curry, chilli i kurkumę (ok. 1 min.). Dodać obrane i drobno pokrojone szalotki ,  czosnek i imbir,  chwilę podsmażyć. Dodać obrane ziemniaki , pokrojone w małą kostkę  i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut, aż ziemniaki i kalafior będą lekko miękkie (sprawdź widelcem!). Dodać

Codziennik Kuchenny
Ziemniaczana sałatka z rzodkiewkami 104

sałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle. Na 2-3 porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie po czym wrzucamy do garnka(...)osoloną wodą i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, kroimy na plasterki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka dla łasucha 134

łasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone(...)mięsie. Przygotowanie sosu – masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut. Serwować z surówką z warzyw, polecam. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Młode ziemniaki z dipem fasolowym 128

racji tego, że żyjemy w regionie świata, w którym ziemniak nie jest warzywem, a podstawą żywienia, wiele osób nie może doczekać się, aż, późną wiosną, pojawią się te młode. One mają to do siebie, że są smaczne same w sobie, a dodatkowo nie trzeba ich obierać i ich skórka jest jadalna po obróbce w niższej temperaturze niż uzyskujemy dzięki smażeniu(...)bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba, że ktoś chce mieć dodatkowe atrakcje, to suszenie może sobie odpuścić

Kryzysowa Książka Kucharska
Knedle z truskawkami 142

również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku(...)odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki. Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy

PatiGotuje
Rolada ziemniaczana w waflu 145

macie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka Składniki: 2 wafle 1 kg ugotowanych ziemniaków pęczek koperku sól, pieprz 300g pieczarek 1 cebula olej 3 jaja bułka tarta Sposób przygotowania: Przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną.  Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy.  Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz

Cukiernia Pychotki
Barszcz czerwony z ziemniakami i skwarkami 171

botwiną) 3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego) 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek Sposób wykonania: Kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy do gotującej się wody (jeśli mamy młodą(...)szatkujemy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinę a po paru minutach wlewamy ocet.  Doprawiamy solą. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Ziemniaki podajemy na osobnym talerzu, posypane skwarkami i koperkiem

Qchnia po prostu