ziemniaki - 38421 przepisów (strona:569/2562)

Paluszki ziemniaczane z kozim serem / Potato fingers with goat cheese 222

Scroll down for recipe in English. Składniki: (około 35 sztuk) 700 g. obranych ziemniaków 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili sól pieprz 50 g. bułki tartej 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych) Sos orzechowy: 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka majonezu(...)ząbek czosnku pieprz Oraz: olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Składniki sosu wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, dopraw do smaku i włóż do lodówki. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj. Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą

Delicious Place
Pierogi wiejskie 112

Pierogi wiejskie Cieniutkie, maślane i delikatne ciasto pierogowe wypełnione pysznym farszem z kapustą kiszoną, wędzonym boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Polecam     SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku(...)dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości *** *** Wędzony boczek oraz cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojone ugotowane i ostudzone ziemniaki, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kiszoną kapustę, dokładamy masło, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i zasmażamy jeszcze przez dwie minuty ciągle mieszając *** *** Farsz

Blog z Apetytem
Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych 282

wersja placka po węgiersku jest bezmięsna i bardzo smakowita. Sos z prawdziwków z kwaśną śmietaną, cebulką i pieprzem. Ilość zależy od ilości głodnych osób. Na jeden placek wystarczy kilka ziemniaków i 3-4 dorodne borowiki.. Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych Potrzebujemy Na placek ziemniaczany Ziemniaki, jajko, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki ścieramy na tarce

Leśny Zakątek
Kluski ziemniaczane z mięsem 119

Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy(...)przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka). Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem 100

lepiej smakują w towarzystwie warzywnego , czerwonego curry z dynią Polecam , proste i sprawdzone , smaczne danie . Składniki na 3 osoby: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1/2 małej cukinii 4 ziemniaki niezbyt duże 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka , płaska cukru(...)olej do smażenia Cukinię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Mieszamy z sokiem z cytryny żeby ziemniaki nie ściemniały . Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki dodajemy do warzyw . Jajko roztrzepujemy widelcem , wlewamy do miski z resztą składników . Na koniec dodajemy mąkę , przyprawy i mieszamy . Wszystko powinno być dość gęste i kleiste . Smażymy na rozgrzanym

Ogrodnik w podróży
Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 116

przeróżnymi sosami, mięsami , pesto, albo po prostu polane masłem i posypane parmezanem.  W moim domu najczęściej znikają podsmażane na maśle. Pycha! Polecam.  (około 6 porcji) 1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych) około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania 1 jajko  2 łyżeczki soli (płaskie)  pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki należy dokładnie umyć(...)specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.) Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek

Di gotuje
Gulasz z batatami 157

końcu nadeszło nieuniknione, czyli chłodne, jesienne dni. Na rozgrzewkę zaserwowałam na obiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe(...)szklanki wody, dodać zieloną część z pora, ziele angielskie i liście laurowe. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać ponownie wody. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do lekko już miękkiego mięsa i dusić do momentu, aż również zmiękną (około 10 minut). Na koniec z gulaszu wyciągnąć zielony kawałek

Passions hobbies life
Ziemniaczane gofry z żółtym serem 90

time 20 min Cook time Total time 20 min   Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym Serves: 4 Ingredients ½ kg ziemniaków 2 jajka 50 g cheddara (lub innego ostrego żółtego sera) 2 łyżki masła 40 g mąki ⅓ łyżeczki mąki do smarowania gofrownicy- roztopione masło albo olej kokosowy do podania szczypiorek(...)jajko sadzone Instructions Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odstawić na kilka minut a następnie za pomocą papierowego ręcznika pozbyć się nadmiaru wody. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę, starty żółty ser, jajka, stopione masło i sól z pieprzem - dobrze wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i następnie posmarować ją roztopionym masłem albo olejem kokosowym. Nakładać po 2-3 łyżki masy ziemniaczanej

Cooking for Emily
bomba de la Barceloneta 342

kształcie kuli, podawane jako tapas w Barcelonie, gdzie zostały wymyślone na początku XXw. Banalnie proste i bardzo smaczne. Świetna jako przekąska, albo i danie główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej(...)głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na gorącej oliwie, wrzucić mięso, posolić i zrumienić. Dodać wino i zredukować. Ostudzić, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Formować kule wielkości sporego pulpeta, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej

stajnia gołębie od kuchni
ziemniaki smażone z czosnkiem 167

Kolejny banał, na który pewnie bym nie wpadł. Wiadomo – ziemniaki się gotuje, piecze, gotuje a potem opieka, albo odsmaża ugotowane. Ale smażyć całkiem surowe? Okazują się być doskonałym dodatkiem do różnych dań. Przepis wypatrzony w jakimś programie z hiszpańskiej telewizji. Polecam. ziemniaki – w zależności od liczby osób 2 ząbki czosnku sól Ziemniaki pokroić na niezbyt wielkie kawałki

stajnia gołębie od kuchni
Duszone warzywa 51

Warzywa! Może nie przepadam za gotowaną marchewką z groszkiem (szkolne obiady, kiedy na talerzu widziałam taką papkę, to chowałam ją pod niedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i […] Artykuł Duszone warzywa pochodzi

Pink Envelope
patatas a lo pobre (ziemniaki na biednie) 151

zielona papryka 1 czerwona papryka 5 – 6 ziamniaków czosnek natka pietruszki oliwa z oliwek sól Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, czosnek w plasterki, natkę posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę (sporo oliwy), wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, poczekać, aż trochę zmiękną. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie(...)plasterki pokryły sie oliwą. Wszystko osolić. Przykryć pokrywką i smażyć, od czasu do czasu mieszająć, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 – 15 minut powinno wystarczyć). Na koniec dodać posiekaną natkę. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 109

Knedle ze śliwkami   Składniki:   700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 300 g śliwek węgierek 200 g gęstej śmietany 18% cukier do śliwek i śmietany   Przygotowanie:   Ziemniaki przeciśnij przez praskę.   Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki połącz z jajkiem, mąką pszenną i solą. Powoli

kuron.com.pl
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 178

szczęście nie przygotowuje się ich na słodko! :P Pastéis przypominają bardzo hiszpańskie croquetas i również smaży się je  na głębokim tłuszczu. Krokiety przygotowuje się głównie z ziemniaków i solonego dorsza, chociaż w polskich warunkach można również wykorzystać świeżego (wystarczy dodać mąki do masy, żeby ją zagęścić). Pastéis de bacalhau są przepyszne. Chrupiące zewnątrz i puszyste, wręcz rozpływające się(...)nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na ok. 16 krokietów Pastéis de Bacalhau: 250 g solonego dorsza lub 400 g świeżego 400 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco 1-3 łyżek mąki bułka tarta do obtoczenia olej do głębokiego

Food Square
Placki ziemniaczane z cukinią 135

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. 2 małe cukinie kilka ziemniaków 3 łyżki mąki jajko sól, pieprz, majeranek, wegeta Cukinię obrać [ młodej nie trzeba obierać] i usunąć miąższ, ziemniaki również obrać.Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce.Delikatnie można odcisnąć .Wymieszać z jajkiem i mąką.Dodać przyprawy i wymieszać.Smażyć z dwóch stron na gorącym oleju

Moje domowe kucharzenie