przepis na chłodnik z botwiny ( TUTAJ ). Jak sama nazwa mówi jest to wersja zupy na zimno, dlatego tym razem zrobiłam botwinę na ciepło i nieco ją "odżywiłam", bo dodałam ziemniaki. Wyszła niesamowicie pyszna! Dla mnie po prostu idealna 😍 Składniki: 2,5 l wody 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 pęczki botwinki(...)drobno pokrój i dodaj do pozostałych warzyw. Całość zalej wodą. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Kolejno dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną botwinę. Posól i przypraw. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, ok. 15-20 minut. Przed podaniem wmieszaj gęsty, jogurt grecki (około 1 łyżka
Zdrowie na języku :Pupalne dni oczywiście chłodnik, ale gdy chłodnika mam już dość kombinuję inaczej Dzisiaj zupa botwinkowa – idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Składniki: pęczek botwiny 6 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki Do garnka z wodą wkładam skrzydełko, gotuję przez 15 minut. Dodaję(...)seler w kawałku – obrany. Marchewkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do wywaru. Pietruszkę obieram, wkładam w całości. Gotuję tak przez 10 minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i malutkie buraczki z botwiny – pokrojone w kostkę. Gotuję przez 20 minut. Dodaję umytą i pokrojoną w kostkę, kawałki – botwinę – listki, łodygi. Doprawiam solą i pieprzem. W kubku umieszczam
MojaQchnia.pltakże wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy
Poezja smakuPlacki ziemniaczane lubią wszyscy, placki z manioku upiekłam raz i jestem zachwycona. Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że są wyszły przepyszne, polecam gorąco. Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków. Podałam z surówką z brokułów i czarnej(...)rzepy. Placki z manioku i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam na gaz. Gotuję(...)garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na górę układam szparagi i wstawiam do piekarnika
Szkrab Je Sambyło inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szpinak posiekać i razem z jajkami zmiksować w rozdrabniaczu(...)szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym dowolnym
Monia miesza i gotujeTakie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes(...)ricotta – 200 g * czosnek – 2-3 ząbki * sól, pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * domowe pesto bazyliowe * żółtko do posmarowania * ser do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO ZIEMNIACZANE: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy
Ostra na Słodkoszklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków 1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby(...)odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki
Moja Książka KucharskaSkładniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30% • ugotowane ziemniaki (4-5 szt) • 2 łyżki stopionego masła • natka pietruszki Przygotowanie : Z marchewki, pietruszki i pora gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy go solą i pieprzem. Do gotującego się bulionu dorzucamy obrane pokrojone w plasterki(...)laurowy. Sprawdzamy smak barszczu i w razie konieczności doprawiamy pieprzem i solą, Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Przecedzamy barszcz przez sitko do drugiego garnka. . Połowę stopionego masła dorzucamy do ziemniaków i tłuczemy je aby były gładkie. Na środku talerza układamy ziemniaki.Polewamy je masłem i posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki zalewamy barszczykiem
KUCHNIA POLSKAbardzo często w różnych konfiguracjach. Bardzo lubimy sałatki, dają one dużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki(...)zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny
Kulinarne przygody GatitySkładniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kg startych ziemniaków 4 cebule 2 jajka wędzony boczek sól, pieprz, maggi, majeranek jelitka wieprzowe Przygotowanie Jelita namoczyć w zimnej osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki połączyć wbić do nich jajka, dodać podsmażony boczek i cebulę. Wymieszać, porządnie doprawić i nadziewać do jelit. Do gorącej wody(z listkiem
Gaździnka warzyrazem są dość duże..Takie placki można zjeść same lub z dodatkiem śmietany..A ja dodatkowo podałam je jeszcze inaczej, ale o tym w następnym wpisie. 500 g ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula sól, pieprz,majeranek, wegeta Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę też obrać i drobno posiekać lub też zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków
Moje domowe kucharzenielubi, ale możecie zainspirować się moją wersją, która za każdym razem znika w oka mgnieniu. Z dokładką! Polecam. (U mnie naczynie o wymiarach 17 x 23 cm) 5 ugotowanych ziemniaków (średnich) 3 kotlety mielone 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem 300 ml passaty pomidorowej 200g żółtego sera Dodatkowo: słodka papryka bazylia suszona czosnek granulowany sól, pieprz Ponadto: 1/2 łyżeczki(...)masła do wysmarowania naczynia olej do smażenia Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie należy pokroić w plasterki, a następnie umieścić na dnie naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Na ziemniakach kolejno ułożyć pokrojone kotlety mielone, cebulę podsmażoną i lekko posoloną, połowę żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach oraz marchewkę z groszkiem odcedzoną z zalewy. Całość zalać passatą pomidorową - doprawioną
Di gotujeZupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
Moje domowe kucharzeniewszystkie, każdą przetestowałam. Zupa skradnie Wasze serca jeszcze z jednego powodu, jest pięknie wiosennie zielona! Składniki: 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego 2 duże cukinie 1 duży młody ziemniak 1 duża cebula lub 5 młodych cebulek 2-3 średnie ząbki czosnku około 2 małych łyżeczek suszonego tymianku świeżo zmielona sól i pieprz czarny śmietana (w wersji fit śmietanę zastąpić(...)szczypiorkiem, plastrami awokado, podsmażonymi wcześniej na patelni skwarkami z boczku (ulubiona wersja mojego męża!). Jeden przepis a tyle możliwości, prawda? Wykonanie: Podsmaż krótko na patelni pokrojoną w plastry cukinię, ziemniaka, czosnek oraz cebulę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tymiankiem, następnie zalej całość bulionem. Gotuj całość około 15 – 20 minut, aż składniki zmiękną. Następnie zmiksuj blenderem zupę
Garniec Magalie