wschodzie leżą fundamenty europejskiej kultury :) Mała puszka tego dania kosztowała ponad 10 zł. Także każdy z Was może sobie, dzięki mnie, podarować teraz odrobinę luksusu. Nie dziękujcie :) Składniki: - cebula - ziemniaki - marchewka - groszek konserwowy - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę
Kryzysowa Książka Kucharskaosoby, która by jej nie jadła. W wielu polskich domach jest punktem obowiązkowym w świątecznym menu. Głównymi składnikami są, jak sama nazwa mówi, jarzyny: marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jednak jak to zawsze bywa z takimi klasycznymi przepisami, każda rodzina ma swój własny, najlepszy przepis U mnie w domu obowiązkowo dodajemy ogórki kiszone, groszek zielony i jabłko dla przełamania smaków(...)micha sałatki, więc jak przygotowujecie ją tylko dla siebie lub dwóch osób zróbcie z połowy składników Sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz sól Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy
PatiGotujeziemniaków puszka kukurydzy 100 g salami w plastrach 200 g serka sałatkowego lub fety pół szkl mleka 2 jajka 100 g twarogu 2 łyżki śmietany sól pieprz oregano 1 mała papryczka chili Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posypujemy kukurydzą i pokrojomym(...)kostkę salami oraz drobniutko posiekaną papryczką. Sery mleko i jajka blendujemy na jednolitą masę z przyprawami. Zalewamy ziemniaki masą serową.. Układamy kilka plasterków salami na wierzchu i zapiekamy w temp
Gotowanie jest łatwedzieciństwie 😎. Dzisiaj szpinak jemy na surowo, blanszowany, smażony i duszony. Jest pyszny, zdrowy i można go dodawać do wielu, wielu dań. Dziś na blogu szakszuka ze szpinakiem i ziemniakami: smakowita i sycąca. Może być pożywnym śniadaniem lub lunchem. Zapraszam i życzę smacznego ! Parę słów o szpinaku Swego czasu szpinak kojarzył mi się z mało apetyczną papką wciskaną przez rodziców prawie(...)detox, czyli zielony koktajl Szpinakowy koktajl z ananasem ------------------------------------------------------------- Szakszuka ze szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g mrożonego szpinaku Poltino 1 puszka pomidorów z puszki 2 ugotowane ziemniaki 2 duże wiejskie jaja 1 cebula 1 łyżeczka ziarenek kuminu olej do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się
Kulinarne przygody Gatitysmak tkwi w prostocie. Sos jest kremowy i aksamitny i to właśnie on jest całą kropką nad „ i „ . Aromat i posmak pieprzu doskonale komponuje się ze schabem oraz ugotowanymi ziemniakami. Obiad jest syty, a przygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek(...)każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo mielony pieprz – dużo sól mąka kukurydziana – 2 łyżeczki śmietana 30 % – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki gotować 20 minut w posolonej wodzie. Schab oprószyć solą i przesmażyć
kuchniabellissima.wordpress.comrezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów do dekoracji 2 ziemniaki kawałek pora (ok. 10 cm) ok. 6 cm chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić(...)kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki. W czasie gotowania warzyw usmażyć główki szparagów z chorizo (lub boczkiem) pokrojoną na talarki. Tuż przed wyłączeniem palnika pod zupą dodać do niej kminek
Weekendy w domu i ogrodziemiały wylądować na grillu, ale pogoda pokrzyżowała mi plany na tyle skutecznie, że musiałam je wrzucić do piekarnika, ale Wam polecam zrobić wersję grillowaną :) Składniki: ok 20 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 20 dag sera korycińskiego Bielec (tym razem z z pomidorem, bazylią i czosnkiem) Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, ważne by ich nie rozgotować(...)ugotowaniu studzimy i w każdym ziemniaku robimy nacięcie, w które wkładamy duży kawałek sera i krążek cebulki. Tak przygotowane ziemniaczki grillujemy do momentu aż ser się rozpuści, lub pieczemy w piekarniku w 150 st. C ok 10 minut
Cynamonowe szczęścieroku nie mogło jej zabraknąć na moim stole. Sprawdziła się świetnie w roli sałatki kolacyjnej. Jest bardzo smaczna, lekko ostrawa za sprawą dressingu i bardzo wiosenna. 6-8 małych ziemniaków pęczek zielonych szparagów około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata rzymska lub strzępiasta Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze części. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki (ja również je obieram). Tuż pod główkami obwiązujemy je sznurkiem i wkładamy do osolonego wrzątku (główki powinny wystawać poza poziom wody). Gotujemy w pozycji pionowej przez około
Smaki Na Talerzuwielką przyjemnością przygotowuję w swojej kuchni smakołyki z jego dodatkiem. Genialnie smakuje w postaci pesto – można go dodawać do makaronów, mięs, grzanek albo tak jak ja – zapiekanych ziemniaków. Jest to danie proste, ale bardzo smaczne! Gwarantuję, że nawet mięsożercy będą oblizywać się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: PESTO: * świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek * oliwa z oliwek(...)parmezan dobrej jakości – ok. 40 g * prażone pestki słonecznika – 4 łyżki * sól, pieprz – do smaku Świetnym dodatkiem są też prażone orzechy włoskie! DODATKOWO: * ziemniaki * świeży koperek * dobrej jakości masło min. 82% SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze. Dodajemy starty parmezan i podprażony słonecznik. Zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy. Jeśli nie zadowala
Ostra na SłodkoSkładniki: 3 litry dobrego domowego rosołu marchew z rosołu pokrojona w kostkę 3 spore ziemniaki szklanka pęczaku natka pietruszki 1 łyżka masła Do gorącego rosołu dodać pokrojoną marchewkę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Osobno ugotować pęczak, na koniec dodając do niego sporą łyżkę masła, dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściło i całość przełożyć do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać
stajnia gołębie od kuchniBardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę, dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka(...)minut poszatkowaną kapustę. Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe. W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy
chleba naszegojest taka wyjątkowa. Zupę ogórkową możemy jadać w różnych wariantach – z ryżem, z makaronem, ze śmietaną i bez śmietany, jednak chyba najbardziej klasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną. Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji. A teraz pora na mój przepis… Klasyczna zupa ogórkowa – składniki(...)porcje) 4-5 skrzydełek 1 por 1/2 selera 3 marchewki 2 pietruszki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy przecier z ogórków (500g) albo ogórki kiszone 4-5 ziemniaków Klasyczna zupa ogórkowa – przepis Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka z ok. 2,5 l wody dodajemy skrzydełka, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 45 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejna zupka..tym razem koperkowa z kluseczkami. porcja rosołowa koperek 1-2 marchewka kilka ziemniaków śmietana sól,pieprz listek laurowy,ziele angielskie domowa vegeta około 1 szkl. mąki 1 jajko sól Jajko wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności od ilości(...)mąki. Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.Pod koniec gotowania wrzucać kluski z mąki i jajka.Dodać posiekany koper, śmietanę.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniefety (a my najbardziej lubimy mielone z TEGO przepisu) zastanawiałam się co innego na szybko mogę zrobić. Otworzyłam lodówkę i wyjęłam to, co zostało z poprzedniego dnia, czyli ugotowane ziemniaki, kawałek pora... Na blacie 2 ostatnie pomidory - też się nadały. Największa patelnia w ruch i w 30 minut obiad na stole! Co najważniejsze - przepyszny obiad na stole! ;) a nie dość(...)pysznie i szybko to jeszcze pozbyłam się tego, co zalegało. Takie danie polecam szczególnie wtedy, gdy zostają ziemniaki z obiadu. Możesz na przykład przygotować wieczorem, by na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek - kombinuj :))) Uwielbiam takie dania inspirowane chwilą, a Ty? :) Składniki: 500 g mięsa
Kolorowy PrzepisownikPiękno tkwi w prostocie: PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I SOSEM... Artykuł PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I SOSEM KOPERKOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE