ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 10 sztuk Składniki: 600g ziemniaków 300g filetów z białej ryby ( u nas morszczuk) 300 ml mleka Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 duże jajko 1/2 cytryny (skórka) Bułka tarta Olej Przyprawy: świeżo mielona sól(...)mielony pieprz biały Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dolewamy około ½ szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy 10 minut i wyjmujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dwie łyżki mleka z gotującej się ryby, posiekany
Kolizje SmakówSkładniki: 75 dag ziemniaków 10 dag sera żółtego 2 żółtka 30 dag śmietany 3 pory 20 dag pieczarek 5 dag siekanych orzechów laskowych mielona gałka muszkatołowa biały pieprz, sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami(...)śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie
Qchnia po prostuSkładniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony(...)uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Po wystygnięciu zmielić. Szpinak rozmrozić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem (trzymać na ogniu, aż cały płyn odparuje). Połączyć z ziemniakami. Masę podzielić na cztery części, jeden trójkąt wyciągnąć i uzupełnić go mąką ziemniaczaną. Wszystko porządnie wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody
Gaździnka warzyelement, który doda nieco wilgoci. Koniecznie przekonajcie się, po co sięgnęłam! :) Do wykonania przekąsek wykorzystałam schłodzone ciasto francuskie o gramaturze 370 g oraz następujące składniki: 5 średnich ziemniaków łyżkę parmezanu 3-4 łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki(...)przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy wątpliwości i wydaje się być zbyt rzadka- dodajemy nieco mąki. Rozwijamy kawałek ciasta i wykładamy wzdłuż krótszej krawędzi około 2 łyżek ziemniaków, rozprowadzamy, by pokryły około 10 cm z długości ciasta. Układamy parówki, około 1,5. Zwijamy i odcinamy, by powtórzyć te czynności, aż skończy się ciasto. Powinno wyjść Wam około
Pichceniomaniakolejne złote placuszki. Jakież one były smaczne! Gorące, chrupiące, parzyły w język, a maczane w śmietanie smakowały najlepiej na świecie. Lubię wracać do tego smaku, a placki z młodych ziemniaków smakują wręcz nieziemsko. Podkręcam ich smak dodatkiem czosnku: pachną obłędnie i trudno jest nie sięgnąć po kolejny:) Składniki: 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula(...)jaja sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego
Obiad gotowyjeszcze jeden nóż i deskę :P. Może ktoś z Was też stawia na wieczorne lenistwo i skusi się na błyskawiczne i mało brudzące danie? SKŁADNIKI : kiełbasa zwyczajna – 2 sztuki ziemniaki – 4 – 6 sztuk por – połówka cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka lubczyk suszony papryka słodka sól, pieprz kawałek margaryny wrząca woda – 300 ml opcjonalnie trochę startego żółtego sera PRZYGOTOWANIE : Obrać(...)ziemniaki, pokroić w półksiężyce. Dać do metalowej formy i zalać 200 ml gorącej wody. Umyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać
kuchniabellissima.wordpress.comradością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 250 g sera 100 g ziemniaków gotowanych 1 jajko 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli duży pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać(...)krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków. Podawać gorące z kawałkiem masła. Krok po kroku: 1. Ugnieść ziemniaki z serem 2. Wymieszaj wszystkie składniki 3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki 4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części
KuchniaWeDwoje.plpieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam(...)sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 5 większy ch ziemniaków (ugotowanych), 25 dag pieczarek, średnia cebula, kawałek kiełbasy, pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, majeranek, bazylia, oregano, ostra papryka, sól, rozmaryn, 4 łyżki śmietany, łyżka mascarpone (opcjonalnie), łyżka masła, 3 plastry sera żół tego. Przygotowanie: Ziemniaki(...)plasterki, cebulę siekam. Całość podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Koperek, szczypiorek i czosnek drobno siekam. Kiedy odparuje woda z pieczarek i wszystkie składniki lekko się przyrumienią, dodaję ziemniaki wraz z czosnkiem i zieleniną (nieco zostawiam do posypania dania). Smażę przez chwilę, mieszając. Na koniec dodaję starty na dużych oczkach ser żółty oraz śmietanę i mascarpone. Mieszam. Chwilę gotuję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 duże cukinie, 40 dag małych pieczarek, 2 małe cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, około 250 ml wody, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, Esencja do duszonych warzyw Knorr. Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchewkę kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając. Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty. Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję
JejKuchniawody, 2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie(...)końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!). Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku. Ciasto rozkładam
JejKuchniapieczarek, mniejszy por, duże opakowanie śmietany 12%, 20 dag tartego sera żółtego, większa garść świeżego oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, papryczka chili (przyprawa), gałka muszk atołowa. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu). Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora(...)chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody. Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Całość posypuję świeżym oregano
JejKuchniazrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne. składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie(...)mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się
Stare Garycałość wychodzi smacznie. Smaki łączą się idealnie, nawet orzeszki znajdują tutaj swoje miejsce - można sobie coś chrupnąć :). Sałatka na każdą okazję, świetny dodatek do wszelakich mięs. Składniki - 50 dag ziemniaków - 1 duże jabłko - 2 ogórki kwaszone - czubata łyżka orzeszków ziemnych - pęczek szczypiorku - pęczek natki pietruszki - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystudzenia, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny
Świat Smaku