zasady, to było to kiedyś bardzo popularne danie na tych terenach. Niby składniki podobne, ale zdecydowanie różne od dania zwanego pańczkraut popularnego na Górnym Śląsku. Składniki: - olej - cebula - ziemniaki - kiszona kapusta Wykonanie: Kapustę kroimy i gotujemy w małej ilości wody. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dodajemy wodę z kapusty oraz ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskaserwetki i patyczki na które jest nabite jedzenie. Idąc tym tropem, obrałem bulwę przed pieczeniem. Zrobiła się fajna skórka. W każdym razie można wsuwać w całości. Składniki: - duży ziemniak - parówka - kapusta kiszona - musztarda Wykonanie: Ziemniaka pieczemy w piekarniku. Temperatura ok 180 stopni i po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem twardość. Parówkę gotujemy albo smażymy. Wkładamy ją do upieczonego rozciętego ziemniaka, smarujemy
Kryzysowa Książka Kucharskakiedyś tutaj . Do takiego podstawowego przepisu dodałem typowy, wbrew pozorom, dodatek węgierskiej kuchni jak zielony groszek oraz już bardzo typową, zgodnie z wszelkimi skojarzeniami, zasmażkę z papryki. Składniki: - parówki - ziemniaki - groszek zielony - papryka słodka w proszku - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy w piekarniku. Temperatura około 200 stopni Celsjusza i ok. 30 - 45 minut. Niektóre(...)szkoły uczą, że wcześniej należałoby je ugotować. Wtedy znacznie krócej. Parówki podsmażamy. Dosypujemy papryki i energicznie mieszamy. Dolewamy wody i dodajemy groszek. Możemy dodać trochę koncentratu. Podajemy razem z ziemniakami
Kryzysowa Książka KucharskaNajpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste - placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków jakie jadłam, z dodatkiem delikatnego, pachnącego lekko anyżkowo fenkułu i cynamonu. Połączenie może wydawać się zaskakujące, ale zapewniam smakują wybornie. Do pieczenia placków dodatkowo wrzuć na patelnię kilka gwiazdek anyżku, a dom wypełni cudny korzenny zapach. Idealne zimowe placuszki(...)placków podałam chrzanowy dip. Polecam, przepis koniecznie do przetestowania! Składniki: 400 g ziemniaków 1 duży fenkuł 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia 150 g jogurtu greckiego op. rzeżuchy 1 łyżeczka cynamonu 3 gwiazdki anyżku sól, pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: fenkuł i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wg uznania na dużych lub małych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamiętam. Może ze względu na przyzwyczajenie, może na sentyment- w takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch(...)około 1 h. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Odcedzamy, wyciągamy przyprawy, lekko szatkujemy kapustę jeśli jest w zbyt dużych, ciągnących się kawałkach. Obieramy i gotujemy ziemniaki, także lekko soląc. Wszystkie składniki łączymy ze sobą ubijając tłuczkiem do ziemniaków. Próbujemy, doprawiamy pieprzem, w razie konieczności dodajemy nieco soku z kapusty, soli. Wszystko ze sobą mieszamy, krasimy podsmażoną
PichceniomaniaDzisiejsze tradycyjne placki ziemniaczane usmażyłam w WOKU .Bardzo fajny i szybki sposób na idealnie chrupiące placuszki. Polecam:) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki mąki 2 jajka Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki suszonej 3 łyżki Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myje, obieram a następnie trę na grubych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Następnie obieram cebulę i drobno(...)kroję a następnie smażę na rumiano. Dodaję do ziemniaków oraz mąkę, jajka, sól i pieprz oraz suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam. Na patelni typu WOK wylewam olej a następnie za pomocą łyżki kładę placki. Smażę na złoto. Po upieczeniu każdy placek kładę na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu
Gotowanie Patkiporowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej(...)Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogmąki żytniej razowej szczypta cukru 1 płaska łyżka soli 25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 260 ml letniej wody poniżej 40 st C 190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki) 10 ml łyżki octu jabłkowego 21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka maku(...)jaja Wykonanie: 1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy zaczyn)** ,cukier i sól. 2.Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy
vaniliowoczekoladowalodówce i wyszła sałatka w troche innej wersji. Może Wam też przypadnie do gustu Serwowałam ją ostatnio z pieczonym łososiem i jak dla mnie był to zgrany duet. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki marchewki – 2 sztuki por – połówka kukurydza – 1 mała puszka zielona pietruszka – pół natki sól, pieprz majonez – 1 czubata łyżka PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i marchewkę obrać i gotować razem(...)posolonej wodzie do miękkości. Por umyć i pokroić, przełożyć do miski. Dodać posiekoaną pietruszkę oraz kukurydzę. Następnie dać majonez i przyprawy. Gdy marchew i ziemniaki przestygną, należy je pokroić w kostkę,dodać do reszty ekipy i całość ponownie wymieszać
kuchniabellissima.wordpress.comPrzepis na smaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy
e-PrzepisyKulinarnektórych zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety(...)średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula dwa ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi do ruskich jajko bułka tarta Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować, pognieść. Ser pognieść. 2. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, wcisnąć czosnek, doprawić. 3.Uformować kotlety jak mielone. Zanurzyć w rozbełtanym jajku i bułce
Mama z miastajasnej 30 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1 żółtko ok. 1 szklanki mleka Składniki na farsz: 70 dkg ziemniaków 350 g półtustego twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz dodatkowo: czarny sezam 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej(...)hakiem do połączenia składników. Na końcu dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej . Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem . Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in(...)Frisco.pl - baner po prawej) . Jak dla mnie - sałatka bajka! :) Składniki na 1 średnią miskę sałatki: 3 solone płaty śledziowe - typu matias 3 ziemniaki - średnie; ugotowane w łupinkach 1 pęczek rzodkiewki 1 długi ogórek - średni 1 czerwona cebula - średnia 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 1-2 łyżki Majonezu kremowego FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie
Grunt to przepis!okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz: 250 g grochu (połówek) 6 średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około(...)zbyt dużych kawałkach i gotujcie aż zmięknie, zalewając tylko taką ilością wody, aby kapusta była w niej zanurzona. Kapustę, gdy zmięknie, odcedźcie. Ostatnim składnikiem do ugotowania pozostają więc jeszcze ziemniaki. Gdy wszystko lekko przestygnie, włóżcie do jednego garnka i ubijcie tłuczkiem do ziemniaków, aż składniki się połączą. Na oleju podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją soląc. Gdy się zrumieni
Pichceniomaniasię przemęczyć. Składniki (na 45-50 pierogów): Ciasto 250 g jasnej mąki orkiszowej 250 g razowej mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 300 ml gorącej wody Farsz 6 dużych ugotowanych ziemniaków 300 g przegotowanych grzybów (u mnie to pecłonki/gąski) średnia cebula sól pieprz szczypta tymianku olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki(...)zmielić. Przegotowane grzyby rozdrobnić. Cebulę, ziemniaki i grzyby połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mąki orkiszowe wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt
Weekendy w domu i ogrodzie