ziemniaki - 38421 przepisów (strona:585/2562)

Zimowa zupa z soczewicy i ciecierzycy (Zuppa invernale con lenticchie e ceci) 96

SKŁADNIKI 250 g ciecierzycy ugotowanej 250 g soczewicy ugotowanej 2 słodkie ziemniaki 5 marchewek 3 z ą bki czosnku 3 listki laurowe 1 seler 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 500 ml wywaru warzywnego 500 ml passaty pomidorowej natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI 250 g di ceci lessati(...)alloro 1 sedano rapa 1 cipolla 1 cucchiaino di peperoncino 500 ml di brodo vegetale 500 ml di passata prezzemolo sale, pepe   olio d'oliva  PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm. Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki. Obran ą  cebul ę  kroimy w cienkie plasterki. **** PREPARAZIONE Pelate

La grande e la piccola cuoca
Kotleciki rybno – ziemniaczane 142

ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 10 sztuk Składniki: 600g ziemniaków 300g filetów z białej ryby ( u nas morszczuk) 300 ml mleka Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 duże jajko 1/2 cytryny (skórka) Bułka tarta Olej Przyprawy: świeżo mielona sól(...)mielony pieprz biały Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dolewamy około ½ szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy 10 minut i wyjmujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dwie łyżki mleka z gotującej się ryby, posiekany

Kolizje Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i porem 195

Składniki: 75 dag ziemniaków 10 dag sera żółtego 2 żółtka 30 dag śmietany 3 pory 20 dag pieczarek 5 dag siekanych orzechów laskowych mielona gałka muszkatołowa biały pieprz, sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (nie powinny być do końca miękkie). Następnie kroimy je w plasterki. Ścieramy na tarce ser i mieszamy z żółtkami(...)śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pory kroimy w krążki, pieczarki kroimy w plastry. Wszystkie składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu (ziemniaki, por a na wierzchu pieczarki). Wszystko polewamy przygotowaną śmietaną z serem i posypujemy orzechami. Pieczemy w temp. 180 °C około 40 minut. Podajemy jako dodatek do mięs lub samodzielne danie

Qchnia po prostu
Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem 119

Składniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony(...)uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Po wystygnięciu zmielić. Szpinak rozmrozić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem (trzymać na ogniu, aż cały płyn odparuje). Połączyć z ziemniakami. Masę podzielić na cztery części, jeden trójkąt wyciągnąć i uzupełnić go mąką ziemniaczaną. Wszystko porządnie wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody

Gaździnka warzy
Parówka w cieście...inaczej 141

element, który doda nieco wilgoci. Koniecznie przekonajcie się, po co sięgnęłam! :) Do wykonania przekąsek wykorzystałam schłodzone ciasto francuskie o gramaturze 370 g oraz następujące składniki: 5 średnich ziemniaków łyżkę parmezanu 3-4 łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki(...)przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy wątpliwości i wydaje się być zbyt rzadka- dodajemy nieco mąki. Rozwijamy kawałek ciasta i wykładamy wzdłuż krótszej krawędzi około 2 łyżek ziemniaków, rozprowadzamy, by pokryły około 10 cm z długości ciasta. Układamy parówki, około 1,5. Zwijamy i odcinamy, by powtórzyć te czynności, aż skończy się ciasto. Powinno wyjść Wam około

Pichceniomania
Placki ziemniaczane z czosnkiem 158

kolejne złote placuszki. Jakież one były smaczne! Gorące, chrupiące, parzyły w język, a maczane w śmietanie smakowały najlepiej na świecie. Lubię wracać do tego smaku, a placki z młodych ziemniaków smakują wręcz nieziemsko. Podkręcam ich smak dodatkiem czosnku: pachną obłędnie i trudno jest nie sięgnąć po kolejny:) Składniki: 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula(...)jaja sól, pieprz do smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek również zetrzeć. Dodać jajka, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego

Obiad gotowy
PIECZONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI 173

jeszcze jeden nóż i deskę :P. Może ktoś z Was też stawia na wieczorne lenistwo i skusi się na błyskawiczne i mało brudzące danie? SKŁADNIKI : kiełbasa zwyczajna – 2 sztuki ziemniaki – 4 – 6 sztuk por – połówka cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka lubczyk suszony papryka słodka sól, pieprz kawałek margaryny wrząca woda – 300 ml opcjonalnie trochę startego żółtego sera PRZYGOTOWANIE : Obrać(...)ziemniaki, pokroić w półksiężyce. Dać do metalowej formy i zalać 200 ml gorącej wody. Umyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać

kuchniabellissima.wordpress.com
Leniwe paluchy z natką pietruszki 102

radością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 250 g sera 100 g ziemniaków gotowanych 1 jajko 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli duży pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać(...)krok 5.). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, przez 5 minut od czasu wypłynięcia paluszków. Podawać gorące z kawałkiem masła. Krok po kroku: 1. Ugnieść ziemniaki z serem 2. Wymieszaj wszystkie składniki 3. Ciasto przełożyć na stolnicę i dodać posiekaną natkę pietruszki 4. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części

KuchniaWeDwoje.pl
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ 161

pieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry. Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam(...)sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
ZIEMNIAKI Z PATELNI - Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I ŚMIETANĄ 161

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 5 większy ch ziemniaków (ugotowanych), 25 dag pieczarek, średnia cebula, kawałek kiełbasy, pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, majeranek, bazylia,  oregano, ostra papryka, sól, rozmaryn, 4 łyżki śmietany, łyżka mascarpone (opcjonalnie), łyżka masła, 3 plastry sera żół tego. Przygotowanie: Ziemniaki(...)plasterki, cebulę siekam. Całość podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Koperek, szczypiorek i czosnek drobno siekam. Kiedy odparuje woda z pieczarek i wszystkie składniki lekko się przyrumienią, dodaję ziemniaki wraz z czosnkiem i zieleniną (nieco zostawiam do posypania dania). Smażę przez chwilę, mieszając. Na koniec dodaję starty na dużych oczkach ser żółty oraz śmietanę i mascarpone. Mieszam. Chwilę gotuję

JejKuchnia
SZYBKA POTRAWKA Z WARZYW 101

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 marchewki, 2 duże cukinie, 40 dag małych pieczarek, 2 małe cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, około 250 ml wody, 3 plastry sera żółtego, sól,  pieprz, Esencja  do duszonych warzyw Knorr. Przygotowanie: Ziemniaki(...)marchewkę kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę w półplasterki, podsmażam na maśle. Dodaję ziemniaki z marchewką i przyprawy, chwilę smażę, mieszając. Dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, smażę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlewam wodę, dodaję bulionetkę, gotuję około 3 minuty. Na koniec dodaję porwany ser i posiekaną natkę pietruszki, gotuję

JejKuchnia
PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, POREM I PIECZARKAMI 131

wody,  2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta),  1/4 łyżeczki soli,  1/2 łyżeczki cukru,  łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek, 15 dag szynki, 30 dag sera żółtego, oregano, koncentrat pomidorowy, bazylia, majeranek, pieprz, sól. Przygotowanie: Drożdże wkładam do małej miski, dodaję cukier i ciepłą wodę. Mieszam delikatnie(...)końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).  Pieczarki i pora kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli i pieprzu (aż woda wyparuje). Ziemniaki kroję w plastry. Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.  Ciasto rozkładam

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM, POREM I ŚMIETANĄ 139

pieczarek,  mniejszy por, duże opakowanie śmietany 12%, 20 dag tartego sera żółtego, większa garść świeżego oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, papryczka chili (przyprawa), gałka muszk atołowa. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu). Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora(...)chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody. Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Całość posypuję świeżym oregano

JejKuchnia
Pierogi ruskie 336

zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie(...)mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przepuścić przez praskę. Ostudzić. Ser rozdrobnić i również przepuścić przez praskę, dodać do ziemniaków. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na oleju, na małym ogniu, aż lekko się

Stare Gary