ziemniaki - 38421 przepisów (strona:589/2562)

Pieczona makrela z warzywami 207

godziny. Pomijając jednak tę kwestię, w jej przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego, ani tym bardziej trudnego. Po delikatnym podsmażeniu zapiekamy ją i podajemy ze smażonymi/duszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami. Pieczona makrela z warzywami 2016-11-18 13:55:40 Pieczona makrela podana z bukietem kolorowych warzyw, czyli mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji tej popularnej ryby. Zapisz przepis Drukuj(...)mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy

Kulinarna Pokusa
Udka kurczaka faszerowane pieczarkami 262

było ją dodatkowo spinać. Składniki: 2 udka kurczaka 1 duża cebula 350 - 500 g pieczarek (w zależności od wielkości udek sól pieprz oliwa papryka ostra i słodka oregano czubrica ziemniaki wykałaczki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć(...)papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Udka wypełnić farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem

Mama Gotuje
KAPUŚNIAK MAZURSKI 175

Składniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości(...)włoszczyzny, przecedzić. Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 126

rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka wg potrzeby - olej do smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę(...)pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się do ręki ciasto

Cook&Love
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 167

Składniki: - 2 całe pstrągi - 4 plastry cytryny - 6 ząbków czosnku - gałązki świeżego tymianku (ja nie miałam świeżego- zastąpiłam suszonym) - sól, pieprz czarny - 6 małych ziemniaków - papryka słodka mielona, tymianek suszony, sól - 2 łyżki oleju Pstrągi płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Środek ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam(...)rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół

Cook&Love
Kurczak pieczony na butelce z piwem 147

odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso jest bardziej kruche, a skórka ładnie się rumieni. Składniki: - tusza z kurczaka - 10 niewielkich ziemniaków - 2 marchewki (powinny być dosyć cienkie) - dowolne piwo 500 ml  - dwie łyżki miodu - 4 ząbki czosnku - majeranek, papryka wędzona, sól, pieprz, tymianek (lub inne, ulubione przyprawy i zioła(...)palić).  Oliwę, majeranek, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz mieszam ze sobą i dokładnie nacieram skórkę kurczaka oraz środek. Zostawiam w szczelnie zamkniętym pojemniku na całą noc.  Ziemniaki obieram, i kroję na połówki, marchewkę kroję na trzy części. Dodaję odrobinę oliwy, tymianek, sól, pieprz i paprykę wędzoną, dokładnie mieszam.  Butelkę z piwem wyparzam we wrzątku, zdejmuję naklejkę

Cook&Love
Idealne frytki bez tłuszczu 1089

najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca i złocista, a środek kremowy. Idealne. Składniki: - kilogram średnich, w miarę równych młodych ziemniaków - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru brązowego (jeżeli nie mamy brązowego- może być biały) - 1,5 łyżeczki soli (u mnie himalajska) Sos: - dwie łyżki majonezu light - dwie łyżki ketchupu - sól(...)smaku) - łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki Składniki sosu mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą wg uznania. Ziemniaki dokładnie szoruję pod bieżącą wodą (nie obieram!!) Kroję w grube, równe słupki. Pokrojone ziemniaki przekładam do durszlaka i przelewam zimną wodą (pozbywamy się skrobi ziemniaczanej, aby frytki były bardziej chrupiące). Następnie dokładnie odsączamy z wody- można użyć ręcznika papierowego. Przekładamy do miski, dodajemy

Cook&Love
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 194

gębie! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. świeża kaczka, wypatroszona (około 2 kg) 3 kwaskowate jabłka 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki suszonego majeranku kilka goździków pół kilograma małych ziemniaków sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaczkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Nacieramy kaczkę na zewnątrz i w środku majerankiem, solą i pieprzem(...)dół, aby nie wyschły podczas pieczenia ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego

W kuchni Katie
Czulent z gęsiną z wolnowaru 204

przepisem składniki (3 - 4 porcje) 2 gęsie nogi ( po oddzieleniu kości ok 600 g mięsa ) 120 g drobnej białej fasoli 80 g pęczaku ok 500 g ziemniaków, najlepiej małych 100 g cebuli 7 ząbków czosnku 1 l bulionu lub wody (dałam bulion) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli (można dosolić w trakcie(...)gotowania) 2 listki laurowe pieprz ziele angielskie przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.Mięso oddzielić od kości, odciąć nadmiar tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, przekroić na 2 lub 4 części. Fasolę i kaszę opłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wymieszać z solą, papryką, kminem, kurkumą. W misie wolnowaru układać warstwami: ziemniaki, cebulę, mięso, pomiędzy kawałki mięsa ząbki

Stare Gary
Udka drobiowe pieczone z warzywami 142

każdym razem można zmieniać sobie zestaw warzyw. Składniki na 3 osoby: 2-3 udka drobiowe 3-4 pałki drobiowe 1 większa marchew 2 korzenie pietruszki 4 ziemniaki pół cebuli kawałek papryki 3 ząbki czosnku oliwa tymianek, lubczyk, papryka słodka (dla dorosłych ostra) zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Przedstawione w prosty męski sposób na wideo. Mięso oczyścić i zamarynować(...)papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie. Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi,  skrapiamy oliwą i mieszamy. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu. Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło

Mechanik w kuchni
Pieczone ziemniaki z kapustą i orzechami. 126

Takie ziemniaki to coś jak dwa w jednym, czyli ziemniaczki, kapustka razem, do tego jeszcze  jakieś mięsko i obiad gotowy. Proste składniki, trochę fatygi i mamy naprawdę fajny i oryginalny posiłek, który nie tylko zaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula(...)łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości, aby równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku, tak do 3/4 miękkości. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki  i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu

Dieta moja pasja
Placuszki z ugotowanych ziemniaków 115

Pyszne placuszki ziemniaczane Za pewne często zostają wam ziemniaki z poprzedniego obiadku, jednym z pomysłów na wykorzystanie ich, są pyszne placuszki, można je zrobić na słodko jak także na słono, ja tym razem zrobiłam na słono. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba.  Przepis: Składniki: (20 placuszków) 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki pszennej sól, pieprz, czerwona papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn Wykonanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.  2. Dodać roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną mąkę pszenną oraz po około 1 łyżeczce każdej z przypraw.  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  4. W ręku formować małą kulkę, po czym ją rozpłaszczyć.  5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej

Mój pomysł na
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 170

Składniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego sól pieprz vegeta 2,5 l wody Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Placki warzywne 157

Składniki: czerwona papryka ok. 170g ziemniaki ok. 50dag cukinia ok. 35 dag jajko 2 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki siemienia lnianego 4 łyżki płatków owsianych kasza manna - (wg wyczucia, kiedy masa będzie zbyt luźna to stopniowo dosypujemy) sól, pieprz 5 listków świeżej bazylii pieprz ziołowy  posiekana natka pietruszki papryka ostra Paprykę myjemy, usuwamy nasionka, kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy. Cukinię myjemy i również ścieramy na tych samych oczkach. lekko solimy i również odstawiamy. Z ziemniaków odciskamy wodę i wrzucamy je do miski z papryką. Z cukinią robimy to samo. Dodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy

Gotuj z Agnes