dzisiaj przygotowałem swoją wersję tego klasycznego przysmaku - podaną z kremowym sosem pieczarkowo - śmietanowym. Tak przygotowane placki doskonale nadają się na codzienny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu(...)całość podgrzewałem na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparowała. Wówczas dodałem pół pęczka drobno posiekanego pęczka natki pietruszki oraz doprawiłem całość solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Obrane ziemniaki starłem na tarce o średnich oczkach i odcisnąłem z nich wydzieloną wodę. Na tej samej tarce starłem jedną cebulę i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również dwa jajka, dwie łyżki
Wyprawy kulinarnekurczaka i marchewek z rosołu, czyli niemal jak dwie pieczenie na jednym ogniu. Bo ma być szybko, jak to w bistro ;) Składniki: 2 ćwiartki kurczaka z rosołu 3 średnie ziemniaki 3 marchewki z rosołu 8-10 pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml śmietanki(...)tymianek (świeży lub suszony) sól, pieprz do smaku oraz arkusz ciasta francuskiego 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.W mojej opinii można je z powodzeniem ominąć, a dać np. więcej pieczarek. Pieczarki myjemy i te mniejsze kroimy na połówki, a większe na ćwiartki. Podsmażamy na drugiej patelni
bistro mamawreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli 3 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora Cebula Łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Fasolę płuczemy, umieszczamy(...)doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę. W między czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed
Kolizje Smakówdigotuje.blogspot.com Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną. Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko(...)łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana). Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć
Di gotujeprzypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te z marchewką i cukinią :) Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki- 1,2 kg * jajka- 2 szt. * cebula- 1 szt. * mąka ziemniaczana- 1 łyżka (w razie konieczności) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)odcisnąć z soku (nie wylewać). Cebulę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do odciśniętych ziemniaków, wbić jajka, wlać olej. Sok odlać, a powstałą skrobię dodać do jajka (jeżeli jest zbyt mało, to należy dodać do masy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej). Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, lekko spłaszczyć (grubość około
Kraina Miodem Płynącagroszku (około 200 g po odsączeniu) puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g) 100 g czerwonej soczewicy 100 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 2-3 marchewki łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka pieprzu ziołowego cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis tu) 3 łyżki oleju roślinnego 3 l wody Przygotowanie: Cebulę posiekaj(...)Wrzuć soczewice i fasolkę, jeżeli używasz suchej oraz pęczak. Dolej 1 litr wody i gotuj około 10 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę marchew i ziemniaki. Dodaj czerwoną soczewicę, marchew i ziemniaki. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie
greenscarfbardzo lubi. U mnie w domu rodzinnym jadało się je z cukrem. Zapraszam do wypróbowania tej wersji :) Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz ziołowy olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy(...)ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem ziołowym. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy
Kulinarnie z Polką na Kresachsię na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * białe wino wytrawne – 100 ml * oliwa z oliwek(...)łyżki * tymianek, liście laurowe, sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody
Ostra na Słodkopowiedzieć, restauracyjna wersje. Oczywiście w domach, nasza sałatka może być modyfikowana np przy użyciu lepszej wędliny czy zastąpieniu cebuli porem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki: 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela sol pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchewkę dokładnie szorujemy(...)kroimy w kostkę. 3. Wędlinę kroimy w troszkę większą kostkę i wrzucamy do miski. 4. Dodajemy obrana z łupiny i pokrojona w kostkę cebule. 5. Następne będą ziemniaki i jajko 6. Obrany ze skorki i pokrojony w kostkę kwaszony ogórek. 7. Odcedzony i przelany ciepłą woda groszek konserwowy 8. marchewka 9. Wszystko razem mieszamy. Oczywiście kolejność
Kulinarnie z Polką na KresachBonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki. Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa. Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie(...)pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kurkuma
Ostra na SłodkoZupa gulaszowa Składniki: 30 dag wołowiny (opcjonalnie) 20 dag wieprzowiny 1 duża papryka czerwona lub trzy małe czerwona, zielona, żółta 2 średnie cebule 1 duża marchewka 4 duże ziemniaki sól, pieprz kminek, majeranek słodka papryka ziele angielskie, liść laurowy zasmażka: (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) 2 dag mąki smalec lub margaryna Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą(...)Marchew w półksiężyce lub plasterki. Mięso i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą około 1,5-2 L Zagotować. Do gotującej się zupy dodać paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy.Dusić około godziny. Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem. Smacznego! *zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi
Tagebuch po polskuKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko
Maminek kulinarnyugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec
Gotowanie jest łatwebakteryjnych i wirusowych. Działa wykrztuśnie. Tak więc, zachęcam Was do włączenia buraków do diety, np. w postaci takich surówek, bądź w postaci soku. Składniki: - 2 surowe buraki - 2 duże ziemniaki - 4 kiszone ogórki - 1 puszka białej fasoli )ok. 240g po odsączeniu) - 1 łyżka majonezu zwykłego, z serka wiejskiego lub sojowego o obniżonej zawartości tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego lub sojowego(...)łyżeczki musztardy - sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Buraki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (najlepiej w lateksowych rękawiczkach!). Ugotowane ziemniaki i ogórki również kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy odsączoną fasolę, majonez, jogurt, musztardę i porządnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego
Be Fit Be StrongChce wam przedstawić zdobywczy przepis na: Kartofelki Marcepanowe, Ziemniaczki, Trufle Śląskie, Ziemniaczki Odpustowe, Marcepanki bez marcepanu.... tyle mają nazw ,że sama nie wiem jak je nazwać :) Składniki: 0,5 ziemniaków 1 kg cukru 1 olejek migdałowy 1 łyżka masła kakao do obsypania (gorzkie) ewentualnie papiloty na pralinki Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane(...)gorące jeszcze ziemniaki przeciskamy dokładnie przez praskę. Wrzucamy je do garnka. Wsypujemy cały cukier, łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż cukier się roztopi. Odstawiamy masę do wystygnięcia, cały czas mieszając żeby nie powstała nam na górze tzw. skorupa. Gdy masa będzie zimna i gotowa do formowania, robimy małe kuleczki. Obtaczamy je w gorzkim kakao. Wstawiamy
W Moim Magicznym Domu