Pyszna zupa, na wiosnę, na jesień...na cały rok! :) Potrzebujesz: Zupa: 400 g ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1 l bulionu drobiowego 500 ml mleka 1 łyżeczka masła sól pieprz gałka muszkatołowa Pesto: 50 g żółtego sera ( np: gouda) 100 ml oleju rzepakowego 30 g łuskanego słonecznika pęczek pietruszki sól i pieprz Sposób przygotowania: pesto: 1. Ser, słonecznik(...)wysokiego, wąskiego naczynia. 2. Zalej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem. 3. Zblenduj i odstaw na 15 min. zupa: 1. Boczek pokrój i podsmaż w garnku. 2. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, pokrój cebulę i dodaj do boczku. 3. Wymieszaj dokładnie całość i smaż przez ok. 10min. 4. Do mięsa i ziemniaków dodaj bulion, mleko i masło. 5. Dopraw solą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka(...)następnie wlać wodę i wrzucić przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut. Po upływie 40 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa
Kraina Miodem Płynącacienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy groch., pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy(...)tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka. 4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę przyprawiamy majerankiem
Pysznosci Babci BasiDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku
R'n'G Kitchenulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby cebula nie porozpadała się całkiem przy pieczeniu. Papryki myjemy, usuwamy im gniazda nasienne(...)mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw. Rozprowadzamy przyprawy równomiernie po ziemniakach, cebuli i papryce, najlepiej dłonią. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Warzywa wsypujemy do dużej głębokiej blachy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika, na środkowa półkę. Pieczemy przez 20 minut, odwracając
Karo in the Kitchenmarchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę(...)boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą
ladykitchenmoim domu są rzadkością, ale jak trafimy na jakieś smaczne - to zawsze staram się coś z nich wymyślić - takiego niecodziennego. Polecam! Masa ziemniaczana (identyczna jak na Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować(...)Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Każdą z parówek przeciąć na 3 części i dokładnie
Di gotujeilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w grube słupki. Przekładamy do miski i wlewamy odrobinę oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków
IMPRESJA SMAKUpodjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować(...)Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia. Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem. Masę doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości
Di gotujeprzygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)oleju+kawałek masła 200 ml śmietany kremówki koperek sól, pieprz Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę jarmuż pozbawić grubej łodygi, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Dociskając drewnianą łyżką poddusić przez kilka minut, aż straci objętość. Jarmuż zblendować z dodatkiem roztrzepanego jajka na w miarę możliwości (a będzie trudno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze. Zapraszam! Scroll down for English version Gofry ziemniaczane (5-6 porcji) Składniki: 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki 1 łyżka soku z cytryny 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki niecałe 1/2 szklanki mąki sól i pieprz olej(...)roślinny do natłuszczenia gofrownicy posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny. Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą
karmelowyOtrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 4 osoby 750 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz 6 łyżek drobno startego parmezanu DIP 1 łyżeczka musztardy ziarnistej 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru(...)majonezu szczypta soli WYKONANIE DIP : W miseczce mieszamy musztardę ziarnistą z sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki
cool and mintyniedzielę na krakowskim Starym Kleparzu będzie królował ziemniak. Najbliższe Małe Najedzeni Fest! to wielki ziemniaczany festyn, który zgromadzi miłośników tej wyśmienitej „polskiej” bulwy. Artykuł 11 WRZEŚNIA – MAŁE NAJEDZENI FEST! PO ZIEMNIAKI – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE