Znacie ten temat? Pryskający podczas smażenia tłuszcz, który jest dosłownie wszędzie – nie tylko na patelni, ale i na płycie grzewczej, na podłodze, na ścianach, czy nawet na nas samych? Zwłaszcza to ostatnie nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Albo sytuacja, gdy przygotowując omlet wszystko pięknie wygląda, ale podczas przewracania go na drugą stronę, cały efekt idzie w diabły, bo omlet łamie się na pół. I mimo, że jest tak samo smaczny, nie wygląda już tak estetycznie. Ja znam oba powyższe przyp... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...