Składniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać(...)rozgotować. Koperek i szczypior dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i posiekać na deseczce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem
Przepisy i porady kulinarneJedna z moich ulubionych zup :) Musimy się zaopatrzyć w: 3 duże ziemniaki 2 marchewki 500 g pieczarek porcję mięsa 1 pietruszka korzeń 1/4 selera 4 łyżki śmietany przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszony lubczyk Zabieramy się do pracy :) Do dużego garnka nalewamy wodę, wrzucamy 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz porcję mięsa i gotujemy na małym(...)ogniu. W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Kiedy ziemniaki i marchewka będą powoli robić się miękkie, obieramy pieczarki i tutaj kwestia jak lubimy - ja kroję pieczarki w plasterki, ale można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie doprawiamy naszą zupę solą, pieprzem, odrobiną lubczyku. Do kubka
Kolejny blog o gotowaniusłodkim sosie owocowym z ananasem, winogronem i morelą. Mi osobiście to danie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem(...)podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami. Spaghetti bolognese. Sznycel w sosie pieczarkowym z ryżem, Karczek z warzywami i ziemniakami - niestety sos był z torebki a mięso gumowe :( A na koniec tak jak obiecałam napis nad jedną z restauracji: Jeżeli
Kolejny blog o gotowaniugreckiego 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy, nie obieramy jej. Ziemniaki gotujemy z jakieś 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i kroimy(...)ćwiartki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w piórka cebule i ziemniaki. Całość zasypujemy przygotowaną przez nas przyprawą do ziemniaków. Smażymy do 30 minut. Do tradycyjnego sosu greckiego jakim są tzatziki dokładnie myjemy ogórka pozostawiając na nim skórkę. Ucieramy go na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut
ClauditteMissCookingansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę(...)obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie
ClauditteMissCookingpotrzebujemy: naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l mała patelnia 1 mały garnek 1 duży garnek wysokie naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki średniej wielkości 1 mała czerwona papryka 1/2 cukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja(...)składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: KOPYTKA NA SŁODKO. 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do miski. Wrzucamy do tego jajko
ClauditteMissCookingSkładniki: 7 niedużych ziemniaków 2 cebule kilka cienkich kiełbasek ( opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku ) pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta łyżka mąki 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na grubszych oczkach, przez czystą ściereczkę odsączyć. Kiełbaski pokroić w kółeczka, cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbaski z papryką i cebulą, doprawić solą i pieprzem(...)ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę i podsmażone kiełbaski. Wszystko razem wymieszać, doprawić i usmażyć na odrobinie oleju ( niezbyt gruby, że by się ziemniaki dobrze usmażyły ) z obu stron na brązowo ( na samym końcu wyłączyć ogień i przykryć patelkę z plackiem na 5 min ). Gotowy placek posypać posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą...................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: ziemniaki ząbek czosnku mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , tyle ile zawsze na obiad używamy, z ząbkiem czosnku. Od cedzić wodę, przestudzić. Przecisnąć mi ękkie ziemniaki przez praskę do miski. Uklepać z wierzchu i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągnąć na pozostałe 3 części i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej ( tak aby była równo(...)ziemniakami ) zagnieść. Formować małe kuleczki z dziurką w środku. Do gotującej osolonej wody włożyć kluseczki, a kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe ( ok 1 -2 min )..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta lubczyku sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść. Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami(...)opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 5 ziemniaków pół czerwonej cebuli pół czerwonej papryki czerwona fasola konserwowa groszek konserwowy 2 gałązki selera naciowego 4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie pęczek natki pietruszki kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill(...)włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami się ogrzeje). Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić
Gaździnka warzypołowa marca) Chrzan- zakopcowany (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Pietruszka- zakopcowana (II połowa grudnia, styczeń, luty, I połowa marca) Rzodkiewka- wczesna odmiana (I połowa marca) Ziemniaki- wczesna odmiana(I połowa marca) Słonecznik bulwiasty- zakopcowany (II połowa grudnia) Wiosna: Brukselka- (II połowa marca) Burak ćwikłowy- przechowywanie w spiżarni (II połowa marca, kwiecień, maj) Cebula- przechowywanie w spiżarni(...)czerwiec) Rzodkiewka- wczesne odmiany(II połowa marca, kwiecień, maj) i czerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września) Cebula- wczesne
Krakowskie smaki AniKiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml(...)śmietanki 18% 1 brokuł 100g startego żółtego sera 1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy, 3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni
Szefowa kuchni